Fotoalbum + Foto’s inplakken!

Fotograferen is al jaren mijn grootste hobby. Ik heb het Kruidvat vroeger regelmatig opgezocht om daar mijn fotorolletjes te laten ontwikkelen. Heel benieuwd was ik naar het resultaat van de foto’s.. Hoe anders is dat nu met mijn digitale camera (Nikon D60).. (wat voel ik me oud als ik dit zeg :D …). De foto’s laat ik afdrukken en plak ze in een fotoalbum. Ik vind het zélf maken van een fotoalbum een leuk tijdsverdrijf en ik vind het wat tastbaarder en persoonlijker dan foto’s op je pc bewaren of een digitaal album te laten afdrukken. Ook plak ik brochures, folders, bonnetjes, plattegronden, bloemblaadjes, schelpjes of andere herinneringen bij mijn foto’s en schrijf of teken er van alles bij. Zo wordt het een leuk persoonlijk geheel :).

Hoe ga ik te werk?

De foto’s heb ik al netjes gesorteerd in mapjes op een harddisk staan. Gesorteerd op datum en op gebeurtenis zodat ik mijn foto’s makkelijk kan terug vinden. Het meeste tijd gaat in de selectie van de foto’s zitten.

Als ik een keuze heb kunnen maken laat ik mijn foto’s meestal bij Webprint afdrukken vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding en door de snelle service die zij hebben. Ik bestel mijn foto’s eens in de zoveel maanden en heb dan ongeveer 200+ foto’s die ik in één keer bestel. Vaak zijn de foto’s per stuk dan goedkoper!

Zodra de foto’s binnen zijn begint het uitzoekwerk. Ik sorteer de foto’s per gebeurtenis en schrijf op een notitieblaadje de datum erbij. Dan leg ik de stapeltjes op datum zodat ik de foto’s in de juiste volgorde heb liggen en zo gemakkelijk de foto’s in de albums kan plakken. Als ik na het sorteren niet meteen begin met het inplakken dan stop ik de foto’s in een insteekhoesje en doe daar het notitieblaadje bij in zodat de foto’s weer snel terug te vinden zijn.

Als ik de foto’s ga inplakken zorg ik ervoor dat ik de volgende benodigdheden in huis heb: fotoboek, fotohoekjes, fototape, fotolijm, fotosnijmachine, schaar, pen, fotoponsen (hiermee kan je de fotohoekjes leuk bewerken). Zowel het fotoboek, de lijm, tape en de hoekjes koop ik bij de HEMA. Deze blijven goed plakken, zijn makkelijk in gebruik en zijn betaalbaar. En bij de Action haal ik bij de hobby afdeling: stickers, knutselpapier, gekleurd plakband, karton met leuke designs om het geheel mooi aan te kleden.

Dit zijn foto’s gemaakt tijdens een vakantie in Frankrijk bij de Mont Blanc. Op de linkerpagina zie je de ansichtkaarten. Ik vind kaarten leuk om als aandenken te hebben maar ik stuur ze ook graag naar vrienden en familie.

Op vakantie houd ik in een notitieboekje bij hoe het weer was, welke plaatsjes we hebben bezocht en welke activiteiten we gedaan hebben. In dit fotoalbum heb ik de aantekeningen ingeplakt. Het bonnetje is van ons bezoekje aan een dierentuin. Op de linkerpagina zie je nog een klein gedeelte van het hobbypapier, ik vind dat zo leuk en vrolijk staan in een fotoalbum!

Als het album dan helemaal vol zit plak ik op de rug van het fotoalbum de jaartallen. En gaan ze netjes op jaartal in de boekenkast… Op naar het volgende album.

Druk jij je vakantiefoto’s ook nog lekker ouderwets af?

9 reacties

  1. Hoi Tamarah, leuk om je stukje te lezen. Ook al is het van twee jaar geleden.

    Ik ben pas begonnen met een fotoboek alleen kom ik op het probleem dat de zijkanten van de foto’s altijd los laten. En als ik er meer lijm op doe dat ik de foto’s verpest omdat ze gaan bobbelen. Heb jij hier tips voor?

    Omdat alles zo gedigitaliseerd is geworden, kan ik nergens een tip vinden.

    1. Wat leuk je dat je hier nog op reageert. En sorry voor mijn late reactie. Ik gebruik zelf eigenlijk 9 van de 10 keer fotohoekjes in plaats van lijm. En als ik lijm gebruik dan meestal een Pritt lijmstift of een Pritt lijmroller. Die voorkomen dat je foto’s gaan bobbelen.

  2. Het ziet er echt super leuk uit, met al die foto's, tekst, bonnetjes etc.! Wij deden een tijd lang niets met de foto's die we maakten, maar nu maken wij ook van elke vakantie een fotoboek via Albelli. Toch wel heel erg leuk om terug te zien!