Resultaat: Challenge to-read mijn boekenkast

In de zomer van 2014 heb ik mezelf een doel voor ogen gesteld, namelijk het lezen van de boeken in mijn boekenkast. Herken je dat, dat je boekenkast vol staat met ongelezen boeken? Ik heb dat namelijk wel en schreef er al over in dit artikel. Ik had mezelf ten doel gesteld om 16 ongelezen boeken in mijn boekenkast in 27 weken (einde van 2014) uit te lezen alvorens ik een abonnement bij de bibliotheek mag afsluiten. Dit betekende dat ik ongeveer 1,5 week per boek had om deze uit te lezen. Benieuwd naar het resultaat? Lees dan verder.

Ik kan heel kort zijn, nee, dat is niet gelukt. En dat vind ik jammer want vroeger las ik regelmatig boeken, dit is voor mij namelijk de ideale manier om lekker te ontspannen. Naast dat het ontspanning biedt heeft het nog tal van redenen waarom het goed voor me is, maar ik las met name boeken omdat ik het leuk vind. “Maar waarom doe je het dan niet als je het zo leuk vind?”, zal je, je misschien afvragen. En deze vraag heb ik mezelf natuurlijk ook gesteld en ik denk dat het meerdere oorzaken heeft.

Vaste momenten

De belangrijkste reden is denk ik dat ik vroeger vaste momenten had waarop ik las. Toen ik namelijk nog geen auto had moest ik alles met het openbaar vervoer afreizen en toen las ik vaak de krant en boeken in de bus en trein. Vooral tijdens woon-werk verkeer had ik lekker de tijd om te lezen (ik werkte toen 5 dagen per week en had minimaal 60 minuten reistijd). Nu ga ik met de auto naar het werk en als ik dan thuis kom doe ik het huishouden en als ik dan ’s avonds op de bank zit dan kan ik me maar moeilijk afsluiten als ik een boek wil lezen. Daarnaast heb ik vaak mijn laptop op schoot om te bloggen, mailtjes te beantwoorden etc. of ik kijk televisie of luister muziek. Er zijn maar weinig momenten op de dag dat ik de rust vind en de tijd neem om te lezen.

Ik vind het wel fijn om vlak voor het slapen te gaan te lezen, maar dan liever geen hele spannende boeken. Ik lees dan graag tijdschriften of de Bijbel. Vroeger las ik ook boeken toen ik net wakker werd en kon dan uren in bed blijven liggen en lezen. Maar dit zou ik niet meer zo gauw doen want op één of andere manier vind ik het toch weer zonde van mijn tijd.

Seizoensgebonden

Lezen is bij mij ook een beetje seizoensgebonden denk ik. Want wanneer het langer licht is en ik meer buiten ben te vinden dan lees ik graag een boek in de tuinstoel of op een stretcher in het gras. Ook op het strand, in het park of op vakantie lees ik graag boeken. Het valt me hierin op dat ik in de winter minder lees. Terwijl het ook heel fijn is om met een kleedje op de bank, een lekker kopje thee en met je slofjes aan een boek te lezen. Dat is een keer wat anders dan de tv aan of met de laptop op schoot. Een kwestie van keuzes maken. Een paar dagen in de week geen laptop op schoot maar een goed boek :) .

Leuke boeken

En niet geheel onbelangrijk is dat ik leuke boeken ga lezen. Er staan op dit moment heel wat boeken in de kast die van mijn man zijn en boeken die ik gekregen heb van mensen die hun boeken weg wilde doen en ik ze wel wilde lezen. Ik ga daarom binnenkort maar eens de boekenkast kritisch bekijken en de boeken die ik niet wil lezen om wat voor een reden dan ook weggeef aan een goed doel. Er wordt op mijn werk boeken ingezameld en verkocht voor € 1 per boek voor het goede doel, namelijk: Join for Energy. Als ik nou alle boeken die ik niet meer wil lezen aan dit doel geef en ik zelf weer een paar boeken uitzoek die me wel interessant lijken dan is de kans een stuk groter dat ik weer lekker ga lezen!

Deze challenge heeft me wel aan het denken gezet, dus ik hoop binnenkort meer tijd vrij te maken om lekker te gaan lezen. Mijn gelezen boeken en mijn to-read lijstje houd ik bij op www.hebban.nl

Lees jij vaak boeken? En zo ja, van welke auteur lees je vaak boeken?

7 reacties

 1. Ik lees ontzettend vaak boeken, maar moet er echt even voor gaan zitten. Ik lees het hele jaar door thrillers<3 Heerlijk! Vooral in mijn vrije uurtjes vind ik het heerlijk lekker weg te zijn en geheel op te gaan in een boek.
  Sas heeft onlangs geplaatst…#PlukhetGeluk Project – Winactie!

 2. Lezen gaat bij mij ook in fasen, en ik heb er niet altijd de rust of de tijd voor. Zelf heb ik dat jarenlang opgelost door een leesvakantie in te lassen. Twee weken in het voorseizoen naar een zonnig oord, en daar niet van het hotelterrein afkomen en alleen maar lezen. Heerlijk. Ben je in twee weken zo door je voorraad boeken heen, kan ik je verklappen.
  Paul heeft onlangs geplaatst…Achterbuurt

 3. Jammer dat het je nog niet gelukt was! Ik lees zelf ook wel graag, vooral spannende boeken. De Harry Potter boeken heb ik echt al 10 keer allemaal gelezen haha.

 4. Ik heb mezelf ten doel gesteld (voor het day zero project, dus 101 doelen in 1001 dagen) om 50 boeken te lezen, zit momenteel op 29. Heb er in mijn kast niet zoveel meer liggen (van mijzelf) die ik nog moet en wil lezen, maar heb wel een hoop boeken overgenomen van mijn schoonzusje (daarna gaan ze naar een goed doel/kringloop) en nog een aantal te leen, dus ik hou mezelf wel bezig. Nu net wat nieuwe boeken gekocht op het Boekenfestijn, daarvan al 2 van de 8 uit :)
  Linda heeft onlangs geplaatst…Themaweek | Getallen in de Bijbel: één.

 5. Ik lees eigenlijk alleen maar de Harry Potter – serie. Toen ik nog wat jonger was heb ik bijna de hele bibliotheek uitgelezen, maar Harry Potter is echt blijven hangen. Nog steeds mijn lievelingsserie.
  Marleen heeft onlangs geplaatst…Video: mijn Youtubekanaal