Watched Series #1

De laatste tijd heb ik veel films en series gekeken op Netflix en BBC First. Zeker in de komende wintermaanden waarin we meer binnen zitten deel ik graag mijn favorieten met je. Ik vind het zelf altijd erg leuk om recensies van films te lezen en filmtips van anderen te noteren! Als het dan een regenachtige dag is, zoals de afgelopen dagen, dan kruip ik met een dekentje en een bak popcorn op de bank om films en series te kijken! Ik houd mijn gekeken films en series ook bij in IMDb. Ik ben vooral dol op detective-series dus hieronder enkele van mijn favorieten.

Father Brown

Father Brown is een Britse detective-serie, die zich afspeelt in het fictieve West-Engelse plattelandsdorpje Kembleford in het begin van de jaren 50. Father Brown (Mark Williams) is de rooms-katholieke priester van Kembleford. Een bourgondische man van middelbare leeftijd die op het eerste gezicht over komt als een warrig type. Zijn schijnbaar onschuldige karakter en speelse humor verbergen zijn grote intelligentie. Hij is een uitstekend detective en is er om mensen te helpen, niet te beoordelen. Door zijn scherpe blik en heldere geest lost hij misdaden op en dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen door de lokale politie. Hij staat altijd open voor het onbekende; zelf een erudiet man is hij altijd geïnteresseerd in zaken waar hij nog weinig van weet.   

Ik vind Father Brown een hele fijne serie omdat de personages zo ontzettend leuk zijn en waar je echt van gaat houden. Father Brown is betrouwbaar, altijd eerlijk en oprecht en doet datgene wat juist is ondanks dat dit hem soms in de problemen brengt. Zo krijgt de pastoor soms via de biecht cruciale informatie te horen die de politie goed zou kunnen gebruiken bij het oplossen van een misdrijf maar geeft hij deze informatie niet vrij vanwege het biechtgeheim wat hem soms in moeilijkheden brengt. Mrs McCarthy (Sorcha Cusack) is de secretaresse van de parochie. Ze is dol op roddelen (ook al zal ze dat nooit toegeven) en kan daardoor vaak belangrijke informatie aan Father Brown geven over de betrokkenen bij een moordzaak. Het is een detective-serie die heel makkelijk weg kijkt, met een mooi verhaal, droge humor en dat alles in prachtige pittoreske dorpjes. Inmiddels zijn er al 8 seizoenen gemaakt met maar liefst 90 afleveringen. In 2022 komt het 9de seizoen uit. Ik kijk er naar uit!

Mijn waardering: 9

Death in Paradise

Death in Paradise is een komische politieserie die zich afspeelt op het fictieve Caraïbische eilandje Saint-Marie. In werkelijkheid speelt het zich af op het eiland Guadeloupe in Deshaies. In de eerste serie wordt inspecteur Richard Poole van de ene op de andere dag naar het Caribische eilandje Saint-Marie gestuurd om een geheimzinnige moord te onderzoeken. Hij mist de Londense motregen en zijn typische Engelse thee. Bovendien gaat de lokale politie nogal anders te werk dan hij gewend is. Toch weet Richard zich te vermannen en slaagt hij erin om de moordzaken op te lossen. Als beloning wordt hij door zijn superieuren permanent op het eiland gestationeerd. Daarmee wordt zijn grootste nachtmerrie werkelijkheid. Maar Richard is vastbesloten om te blijven leven en werken volgens zijn eigen normen en waarden. Jammer genoeg denkt het bonte gezelschap van politiebeambten daar heel anders over.  

Het is een luchtige politieserie waar ik graag naar kijk al was het alleen maar door het feel-good gevoel wat je krijgt van zo’n zonnig eiland met witte stranden en de prachtige azuurblauwe zee. Ook komt er regelmatig lekker Caraïbisch eten en drinken voorbij en dat in combinatie met de vele feesten en de vrolijke muziek maakt het zo fijn om naar te kijken! Natuurlijk wordt er in elke aflevering een moord opgelost. Naast het oplossen van de moord speelt ook het persoonlijke verhaal van de inspecteur en de overige politieagenten een grote rol. Het is een bijna 50/50-verdeling qua verhaallijn. In het derde seizoen wordt de inspecteur vervangen door Humphrey Goodman (Kris Marshall). Goodman wordt in het zesde seizoen op zijn beurt vervangen door Jack Mooney (Ardal O’Hanlon), die het stokje in het negende seizoen doorgeeft aan Neville Parker (Ralf Little). Ik vond de vele personage wisselingen van de inspecteur gelukkig niet zo storend. Elke inspecteur had wel weer zijn eigen grappige merkwaardigheden en elke inspecteur gaf een mooie draai aan de rol. Er zijn inmiddels 10 seizoenen gemaakt en het blijft leuk om naar te kijken omdat de moorden vaak op verrassende manieren worden opgelost door middel van hele kleine details die ze tegenkomen op de de crime scene.

Mijn waardering: 8

McDonald & Dodds

McDonald & Dodds is een komische detective-serie. Als de zelfverzekerde Londense Lauren McDonald (Tala Gouvela) als politie-inspecteur wordt aangesteld in Bath, is ze vastbesloten om daar snel de carrièreladder te beklimmen. Als partner krijgt ze de timide brigadier Dodds (Jason Watkins) toegewezen, die in bijna alle opzichten haar tegenpool blijkt. Inspecteur Dodds is een ervaren, stille en bescheiden rechercheur uit Bath die op de drempel van zijn pensioen staat. Ondanks zijn autistische trekjes en het feit dat hij niet meer helemaal meekomt met de tijd weet hij nog heel goed hoe je misdaden oplost. Zijn eigenzinnige aanpak zorgt er namelijk voor dat hij de daders op geheel eigen wijze weet te ontmaskeren. Ondanks zijn sullige uiterlijk en ouderwetse aanpak is Dodds nog altijd erg scherp van geest. De leidinggevende van Lauren McDonald wil graag van Dodds af, maar Lauren is voor het oplossen van haar zaken van Dodds afhankelijk en dat weet ze. Ze doet er dan ook alles aan om hem aan boord te houden.

Dit is ook weer en luchtige detectiveserie die lekker wegkijkt en zeker de moeite waard is om in je to-watch lijstje te zetten! Vooral de combinatie tussen de twee hoofdrolspelers vind ik erg leuk en ook goed geacteerd! Ze zijn enorme tegenpolen en hebben daardoor regelmatig bijzondere gesprekken. Hij bevindt zich op de achtergrond en is vaak in de bibliotheek te vinden en ontcijferd de meest ingewikkelde puzzels. Zij is ambitieus, op de voorgrond, confronteert mensen en voert scherpe gesprekken en met haar doorzettingsvermogen lost zij samen met Dodds de ingewikkeldste zaken op. De serie heeft ook weer lekkere droge humor en hilarische momenten. Er zijn 2 seizoenen met in totaal 5 afleveringen. Hopelijk volgen er nog meer!

Mijn waardering: 7

Wat vind jij een must-watch-serie?

1 reactie