Mijn huis in puin!

Vanaf november zijn we ieder weekend druk met klussen in huis! We zijn begonnen op zolder met het verplaatsen van de cv-ketel waardoor de leidingen verlegd moesten worden en daarna hebben we mechanische ventilatie in de woning aangelegd. Het huis was erg vochtig (80% luchtvochtigheid) en muffig. Doordat we mechanische ventilatie hebben aangelegd is dit nu verholpen en is het veel aangenamer in huis. Nu de lucht droger is, wordt het ook sneller warm in huis als je verwarming of haard aan zet en dat scheelt natuurlijk in de stookkosten. Een fijne bijkomstigheid is dat de was een stuk sneller droog is!

Een nadeel van de mechanische ventilatie is dat er buizen van de bovenverdieping tot in de woonkamer zijn geplaatst. Dit betekent dat in de slaapkamers ook ventilatiebuizen lopen waardoor de plafonds en de vloeren opnieuw aangepakt moeten worden. Aangezien we hier nog niet zo lang wonen willen we alles toch graag naar onze zin maken dus dat doen we dan ook maar gelijk. De plafonds wilde we toch al vervangen omdat het zachtboard platen zijn en het niet geïsoleerd was. We hebben nu steenwol of glaswol (kriebelspul in elk geval) als isolatie gebruikt en gipsplaten geplaatst. Het ziet er nu alweer een stuk beter uit dan een paar weken geleden.Want er is in de afgelopen periode echt behoorlijk veel veranderd:

  • de laminaatvloeren zijn verwijderd (niet onze smaak)
  • de inbouwkasten hebben we eruit gehaald (ze kostte meer ruimte dan dat deze opbergruimte boden)
  • de radiatoren zijn verwijderd (waren verouderd)
  • er zijn sleuven in de muur gevreesd op plekken waar de verwarmingsbuizen moeten komen
  • er zijn sleuven in de muur gevreesd voor nieuwe stopcontacten/schakelaars

Je kunt je voorstellen dat bovenstaande punten behoorlijk wat stof, steengruis en troep met zich mee bracht. Het stof dwarrelde door het hele huis heen en ondanks dat je weet dat klussen dit met zich mee brengt zag ik het eventjes niet meer zitten. Ik werk bijna de hele week, volg daarnaast een opleiding voor mijn werk, doe het huishouden + tuin en dan ook nog iedere zaterdag mensen in je huis die komen klussen waardoor je maar weinig tijd voor jezelf hebt en je steeds in de troep leeft. Het klussen is nu zo’n 5 maanden aan de gang en ik ben er wel een beetje klaar mee :). Ik wil niet meer het gevoel hebben dat ik kampeer in mijn eigen huis en wil gewoon lekker kunnen genieten van de nieuwe slaapkamers, meer vrije tijd hebben en een georganiseerd huishouden hebben.

Gelukkig kreeg ik assistentie van mijn schoonmoeder, moeder en zus. Zij helpen me een handje in het huishouden. Super fijn! En ik ben echt heel blij en dankbaar voor alle hulp die we krijgen van mijn schoonvader en zwager! Zonder hun hulp vraag ik me af of we dit project wel waren aangegaan.

Het leukste aan dit hele project vind ik dat we het huis naar onze smaak kunnen inrichten. Een huisje wat ’typisch ons’ is en dat ook uitstraalt. We houden van een combinatie van vintage en zweeds desgin. Ik ben nu inspiratie aan het op doen met Pinterest! Zo leuk! Ik voel weer een beetje dat binnenhuisarchitect gevoel kriebelen! Ik wilde van jongs af aan al binnenhuisarchitect worden maar ben die opleiding niet gaan volgen omdat de kans op werk vrij klein is. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik dol ben op programma’s zoals VT Wonen en Eigen Huis en Tuin! Maar goed dat is even zijspoor.

We gaan binnenkort de deuren, plinten en lijsten schilderen en laten de kamers binnenkort stuken. We kunnen dan een leuke vloer en kledingkast uitzoeken! Fijn om te mogen shoppen en geld uit te geven aan iets waar je ook nog wat van terugziet hihi!! De huidige kledingkast heeft de verbouwing niet overleefd en daar ben ik nu een beetje inspiratie over aan het op doen. Lekker om daar nu mee bezig te zijn, het grootste sloopwerk is nu achter de rug en we kunnen nu beginnen met opbouwen! Het einde is in zicht!!

Als deze klus achter de rug is gaan we buiten nog het één en ander veranderen en nemen we even een break voordat we verder gaan in huis. Klussen/verbouwen kost naast veel tijd ook geld. Bovendien komt het lekkere weer eraan en dan zit ik liever in de tuin met een goed boek dan dat ik binnen zit te klussen. Anderzijds is binnen klussen minder erg omdat je met mooi weer toch vaker buiten dan binnen te vinden bent en je minder in de troep leeft, maar ja soms moet je afwegingen maken. Daarnaast moet de spaarpot weer even gespekt worden!

Heb je ook wel eens in ‘puin’ geleefd?

1 reactie