Organiseren met Marie Kondo

Vorige week zondag was ik jarig en heb weer een hele fijne dag gehad! De familie en vrienden heb ik op de dag zelf uitgenodigd en dat was een beetje krap in de tuin hihi.. maar heel gezellig! Het weer werkte redelijk mee, het was overwegend bewolkt maar gelukkig wel droog! Het was een fijne dag! Ook ben ik zoals ieder jaar weer heel erg verwend ik heb: een glazen theepot, een strijkijzerhouder – als je 30+ bent dan vraag je dit soort degelijke/praktische cadeaus ;) -, een olijfboompje, een cd van Sela, geld en cadeaubonnen, een lekker luchtje van Chloé, een mooie bos bloemen, chocola, verjaardagskaartjes, mooie tekeningen + stickers van kinderen en het boek Spark Joy van Marie Kondo gekregen. Ik ben heul erg verwend dus!

Maar over dat boek, daar wil ik het even over hebben!

Dit boek is namelijk een handleiding die je helpt je huis te ‘ontspullen’ en helpt met het organiseren en opbergen van spullen in huis. En dat gaat heel ver: van de keuken en badkamer tot aan je hobbyspullen en het gereedschap in de schuur. Ik was al dol op haar eerste boek ‘Opgeruimd’ (hier heb ik ook al eens een blogje aan gewijd), maar dit boek gaat net een stapje verder! Zo staan er illustraties in het boek met allerlei opvouwmethodes voor kleding en staan er voorbeelden in hoe je de laden en planken van kasten goed kan inrichten. Ik vind dit echt ideaal en het helpt me echt met het organiseren van ons huis want dat is best wel een beetje nodig! Ik houd van al die schema’s, en mooie georganiseerde lades en kastjes! Ik word helemaal enthousiast van dit boek! It’s great, it’s marvelous!

Toen we hier twee jaar geleden kwamen wonen hadden we niet zo veel tijd om over te verhuizen. We hadden alle spullen ergens in het nieuwe huis neergezet. Sommige spullen stonden op een onlogische plek of op meerdere plekken in huis. Zo had ik bijvoorbeeld boeken in de kast beneden staan, maar ook in dozen op zolder en in een ladeblok in de slaapkamer. Marie Kondo leert je om alles van een bepaalde categorie bij elkaar te zoeken, dan te bepalen waar je gelukkig van wordt om vervolgens de rest weg te doen/geven. Het overgebleven stapeltje boeken geef je dan een logische plek in huis. Ik denk dat de meeste mensen per kamer gaan opruimen maar Marie Kondo zegt dat deze methode niet goed werkt. Hierdoor heb je bijvoorbeeld meerdere keren een stapel boeken vast en wordt het bepalen welke je wilt houden moeilijker om dat het lastiger is om ze te vergelijken. Het is beter om één overzicht te hebben. En dat geldt voor alle spullen in huis. Dus zoek al je kleding bij elkaar: al je cd’s, al je papierwerk etc. En zoek dan per categorie je spullen uit en houd alleen datgene waar je echt blij van wordt. That’t it!

Wat ik met name zo fijn vind aan deze opruimmethode is een leger huis en een georganiseerd huis! Ruimte en rust. Ik merk dat ik daar heel erg behoefte aan heb in huis. Door het krijgen van een kind krijg je ook heel veel spullen erbij! En waar ik dan met name erg onrustig van word is de explosie van kleur in ons huis! Daarom heb ik besloten om de basis van ons huis heel rustig te houden. De kleuren wit, zwart, grijs met zacht rose en (mint)groen zijn kleuren die ik door het hele huis wil doorvoeren en waar ik rustig van wordt. Dit maakt het uitzoeken van spulletjes ook vrij makkelijk want (bijna) alle onnodige spullen die niet aan deze basiskleuren voldoen gaan de deur uit. Ik had een allegaartje van stijlen en kleuren in huis omdat ik zoveel leuk vond. Maar nu heb ik duidelijk voor ogen welke stijl bij ons past en ben ik veel kritischer als ik nieuwe spullen aanschaf. Ik vraag me dan af of ik het echt nodig heb en of het bij onze stijl past!

Ik had voor onze verhuizing al heel wat spulletjes naar de kringloop gebracht maar als ik zie wat ik in de afgelopen twee jaar aan spulletjes nog heb weggedaan dan had dat heel wat inpakwerk gescheeld. In het eerste jaar dat we hier kwamen wonen was ik in verwachting en waren we druk met de verbouwing van onze slaapkamers. In de maanden na de geboorte van onze zoon heb ik het nog even rustig aan gedaan, maar nu ben ik eindelijk begonnen met het creëren van rust in huis. En de rust begint met het ‘ontspullen’.

Naast de voordelen dat er meer ruimte ontstaat in je huis en in je hoofd zorgt het er ook voor dat je minder hoeft schoon te maken, minder hoeft op te ruimen en dat je nu beter weet waar iets ligt om dat alles in huis een logisch plek heeft. Dit scheelt dus ook tijd. En tijd is erg kostbaar. Ik vind het zonde om die dan te besteden aan het dagelijks zoeken en organiseren van spullen. Die besteed ik natuurlijk veel liever aan andere dingen.

Heb jij de spullen in je huis logisch georganiseerd?