Review: Marie Kondo – Opgeruimd!

Voor mijn verjaardag kreeg ik het boek Opgeruimd van Marie Kondo. Wat een heerlijke boek is dit zeg! Ik heb het in één ruk uitgelezen! Voor mij is de toekomstige verhuizing (Ja het is rond!! Hierover volgt morgen een artikel!) aanleiding geweest om dit boek te vragen voor mijn verjaardag. Ik ben nu meerdere keren verhuisd maar heb sommige dozen nooit uitgepakt. Ik wil geen onnodige spullen verhuizen van het ene naar het andere adres om er vervolgens totaal niet meer naar om te kijken. Zonde van de verhuisdozen, de energie en de ruimte die het kost.

Deze Japanse dame heeft wereldwijd al 2 miljoen boeken verkocht en wat mij betreft is dat ook erg logisch. Het is herkenbaar, praktisch en recht door zee. Ik vind haar schrijfstijl erg prettig lezen en ze heeft een verrassende en vernieuwende kijk op dingen. Zij is niet iemand die verteld hoe goed zij kan opruimen, maar geeft ook aan dat zij met vallen en opstaan tot deze manier is gekomen en wat helpt om orde en rust in je leven te brengen. Mijn man zei verbaasd:”Hoe kan je nu in vredesnaam een boek van 222 pagina’s schrijven over opruimen?” :) Stiekem dacht ik dit ook maar kan je vertellen dat het een echte pageturner is die vrij diep in de materie gaat, wat ik juist zo leuk aan dit boek vind.

“Zichtbare troep leidt ons af van de werkelijke oorzaak. Rommel maken is dus eigenlijk een instinctieve reflex die onze aandacht afleidt van de kern van de zaak. Dus als je niet kunt ontspannen in een schone, nette kamer, probeer dan eens na te gaan waar die onrust vandaan komt. Misschien kan het nieuw licht werpen op wat je nu echt dwars zit.” – Marie Kondo

Kon-Marie Methode

De opruimmethode van Marie Kondo wordt ook wel de Kon-Marie Methode genoemd en die is vrij simpel. Het enige wat je hoeft te doen is elk ding dat je bezit te bekijken, besluiten of je het wilt houden door jezelf af te vragen of je er blij van wordt of niet. Zo niet, dan doe je het weg. Daarna kies je waar je de spullen wilt bewaren. De hoofdregel volgens Marie is wel: Eerst alles wegdoen van een bepaalde categorie en dan pas besluiten waar je iets bewaart!

Marie geeft ook als tip dat je juist gefocust moet zijn op de dingen die je wilt houden en niet te focussen op dingen die je weg wilt gooien, want anders is het einde zoek en is de kans aanwezig dat er geen houden meer aan is. Ik ben iemand die houdt van een drastische aanpak. Het is vaak alles of niets :D ! Dus voor mij is het erg goed dat ze dit puntje even benoemde anders ben ik alsnog onrustig omdat ik elke dag zit te bedenken wat ik allemaal moet weggooien en houd ik niets meer over ;-) .

Je huis opruimen is leuk! Het proces waarbij je inschat wat je voelt bij je bezittingen, vaststelt welke spullen hun diensten hebben bewezen, je dankbaarheid uit en er afscheid van neemt is eigenlijk een onderzoek naar jezelf en een overgangsrite naar een nieuw leven.

Word je blij van stapels  nietszeggende, ongelezen boeken om je heen? Nee. Boeken die je ooit wil lezen betekent nooit dus doe hem weg. Hetzelfde geld voor kleren. Word je blij van kleren te dragen die niet lekker zitten of je niet mooi staan? Nee, dus doe ze weg! Vind je het moeilijk om kleding weg te doen? Bedank het kledingstuk voor wat het je heeft geleerd, bijvoorbeeld dat de kleur wit je niet staat en doe het dan alsnog weg. Door in te zien welke rol en welk nut een bepaald object heeft gehad en dat iets zijn beste tijd heeft gehad kan je makkelijker afscheid nemen van dingen. Op het laatst houdt je dan alleen de dingen over die je koestert en waardeer je de dingen die je wel blij maken des te meer.

Beetje zweverig

Sommige stukken in het boek zijn me iets te zweverig, zo benoemd ze bijvoorbeeld het belangrijk is dat je geest echt even contact heeft met je kledingstukken door ze netjes op te vouwen en aan te raken. En dat je spullen niet moet stapelen omdat het object wat onderop ligt alle last moet dragen en uitput waardoor het z’n functie verliest. Zij adviseert dan ook om alle spullen indien mogelijk verticaal (rechtop) te zetten. Er zal vast een kern van waarheid zitten in bovenstaande punten, maar persoonlijk heb ik er niet zo veel mee. Desondanks vind ik het wel interessant om te lezen over haar kijk op spullen want zij ziet ze als objecten met een ziel.

Random tips

Niet doen:

 • Spullen uit het zicht schuiven
 • Per ruimte/kamer opruimen
 • Je ouders laten zien wat je weggooit (vaak vinden ze het pijnlijk om te zien hoeveel er wordt weggedaan, zeker als het iets is wat je vroeger van je ouders hebt gekregen)
 • Spullen van anderen weggooien
 • Eigen spullen opdringen aan anderen omdat je er zelf geen afscheid van kan nemen :)
 • Kleding degraderen naar huiskleding is taboe

Wel doen:

 • Per categorie sorteren
 • Begin met de spullen uitzoeken waar je gemakkelijk over kunt beslissen.
  • Houd deze volgorde aan: kleding, boeken, papieren, allerhande en tot slot aandenkens en andere spullen met emotionele waarde.
 • Alles in één keer uitzoeken en wegdoen en de resterende objecten uit dezelfde categorie bij elkaar zetten en een nieuwe plek geven.

Inzicht

Marie geeft je vervolgens inzicht in dingen die je sowieso weg kan doen. Ze treed behoorlijk in detail. Naast kleding en boeken diept ze het verder uit tot: aantekeningen die je ooit gemaakt hebt bij je studie, handleidingen, verlopen garantiebewijzen, losse snoeren, reserve knoopjes en verpakkingen en dozen van elektrische apparaten.

Ze tipt ook dingen aan die wat gevoeliger liggen, namelijk gekregen cadeautjes. Een cadeautje is niet alleen een ding, maar een manier om gevoelens uit te drukken. Het gaat dus niet om wat je gekregen hebt maar om het gebaar. Dus voel je niet schuldig als je een ontvangen cadeautje weer wegdoet.

Maar ook heeft ze het over het wegdoen van souvenirs.

We moeten niet de herinneringen koesteren, maar de persoon die we zijn geworden door al die opgedane ervaringen in het verleden. Dat is de grootste les die we kunnen leren van de souvenirs die we sorteren. De ruimte waarin we wonen is voor de persoon die we nu aan het worden zijn, niet voor de persoon die we ooit waren.

Resultaat van opruimen:

Marie gaat uitgebreid in op de vraag hoe je vervolgens de dingen die je wel wilt houden het beste kunt opruimen. Ik kan wel een hele opsomming hier van geven maar het beste is om het boek te lezen waar ze alles helder en vrij gedetailleerd uitlegt.

Door spullen weg te doen vergroot je, je besluitvaardigheid.

Wat ik zo mooi vind is dat ze aan het eind van boek noemt dat je gelukkiger kan zijn na het opruimen omdat je, je namelijk alleen omringt met de dingen waar je oprecht gelukkig van wordt. Hierdoor geniet je meer en herontdek je wat je het liefste doet, waar je interesses liggen. De dingen die je overhoudt geven namelijk heel mooi weer, wie je bent en wat ons dierbaar is. Het opruimen is slechts een middel met als ware doel je leven zo in te richten zoals je altijd al wilde.

Als je iets niet los kan laten klamp je, je misschien te veel vast aan het verleden of ben je bang voor de toekomst. Dit zegt niet alleen wat over de spullen die je dan bezit maar ook over hoe je waarschijnlijk op meer vlakken in je leven keuzes maakt.

Het enige wat ik nog in dit boek mis is hoe je de oorzaak van rommel aanpakt. En dat is natuurlijk ons koopgedrag. Misschien moeten we leren om kritisch te zijn naar de dingen die we aanschaffen. Want hoe minder spullen je in huis hebt des te minder rommel je hebt. Ik probeer met dat in mijn achterhoofd bewuster te winkelen en mezelf continue af te vragen of het echt noodzakelijk is wat ik koop (Hallo Action :D !). Want rommel begint door spullen te kopen. Misschien dat dit wel een mooi vervolg kan zijn op dit boek. Ik ben tijdens het lezen van het boek al aan het opruimen geslagen! En ik heb al stapels spullen de deur uitgedaan! Let’s continue the good work!

Houd jij van opruimen?

8 reacties

 1. Interessant. Eens in de zoveel tijd heb ik last van opruimwoede en dan gooi ik ook echt heeeeeeel veel weg. Maar aan de andere kant koop ik ook weer spullen erbij die ik misschien wel heel leuk vind, maar niet nodig heb.
  Cindy heeft onlangs geplaatst…Fotoverslag: A trip to Paris #3

  1. Haha heel herkenbaar.. al probeer ik nu dus wel me in te houden bij het kopen van nieuwe spulletjes!

 2. Ik las hier net vandaag een artikel over in Flow en nu heb ik het gevoel dat ik het boek niet meer hoef te lezen, haha! Ik denk dat het voor iedereen anders is wat werkt, dat hele ‘je moet je kleding aanraken en verticaal opbergen en blabla’ heb ik ook niets mee, veel te zweverig inderdaad.
  Linda heeft onlangs geplaatst…Dagje naar de Oliemeulen in Tilburg (2).

 3. Ah, dus daar kwamen je opruimkriebels vandaan, haha :) Ik denk dat sommige stukjes inderdaad een beetje zweverig zijn, maar ach, je moet toch wel een soort van filosofie achter zoiets bedenken. En ik denk dat het, zeker als je gewoon je eigen huis hebt, wel heel goed is om gericht te kunnen opruimen! Anders kun je over twintig jaar gewoon echt zwemmen in de spullen.
  Hester heeft onlangs geplaatst…Verjaardagsweken zijn de leukste

 4. lijkt me een erg interessant boek, ik hou erg van opruimen en helpt zeer om je hoofd te ordenen. Maar ik zag haar op tv vertellen dat je sokken niet mag rollen want dat is ondankbaar want ze werken zo hard voor je… toe dacht ik even dat ze weer moest landen op aarde haha.

  1. Ja dat gevoel krijg ik er ook van! En wat betreft de sokken dat beschrijft ze ook in haar boek, maar dan benoemd ze dat het oprollen van sokken zorgt dat de rek/elasticiteit eruit gaat. Ze wil alle spullen met liefde behandelen. Ze geeft bijvoorbeeld ook als tip om je handtas elke dag te legen en de spullen ervan op een vaste plek te leggen zodat je handtas kan bij komen van het slepen van je spullen. En zo heeft ze nog meer van dit soort tips :) .

   1. o dat stukje vd rek was er op tv niet bij, vast niet leuk genoeg voor de uitzending…. zal eens kijken wanneer de bieb hier hem heeft want ik kan er vlgs mij nog wel wat van leren.