TAG: De gelukkige huisvrouw

Op de blog van Sas zag ik een lekkere degelijke tag over het huishouden voorbij komen en vond hem zo leuk dat ik hem ook maar heb ingevuld!

1. Wat zijn je drie likes in het huishouden?

 • Keuken schoonmaken. Ik ben echt dol op een schone keuken. Het aanrecht moet altijd schoon en opgeruimd zijn net als het gasstel. Ook de keukenkastjes wil ik graag netjes ingedeeld hebben net zoals de koelkast! Ik ben dol op de keuken en ik vind dat een ruimte waar eten in word bereid brandschoon moet zijn!
 • Opruimen. Ik kan er niet tegen als er over rommel door het huis in ligt. Mijn vriend heeft me in de afgelopen jaren wel geleerd dat het huis geen museum is en er ook geleefd mag worden maar ik wil de grond gewoon schoon hebben en de spullen moeten op hun plek liggen.
 • Was draaien en ophangen. Ik vind het heerlijk om een wasje te draaien en de natte was op te hangen. Ik vind de frisse geur die er vanaf komt en via de overloop nog te ruiken is heerlijk!

2. En natuurlijk de drie dislikes in het huishouden?

 • De badkamer schoonmaken vind ik echt vreselijk. Alle tegeltjes van van grond tot plafond en de vloer die allemaal schoon gemaakt moet worden en vervolgens weer afgedroogd moeten worden. Ik ben er geen held in.
 • Strijken. Ohw, wat heb ik hier een hekel aan. Als ik er eenmaal mee bezig bent vind ik het eigenlijk wel ontspannend en rustgevend maar ik kan me er maar moeilijk toe zetten. Mijn vriend is dol op nette kleding en heeft heel erg veel overhemden! Dus wekelijks spaar ik de was op en ga dan een hele berg in een keer strijken.
 • Vloer moppen. Ik vind het niet zozeer erg om te doen maar het kost zoveel voorbereidingstijd en het is onpraktisch. Want eerst moet alles van de grond af. Dus moeten er veel dingen in huis verplaatst worden en de stoelen op de kop op tafel. Dan moet alles gemopt worden wat meestal een geklieder is met water. En dan is de vloer nat en kan je er een poosje niet overheen lopen. Zo irritant. Nee, dit moet ik vaker doen omdat ik het heerlijk vind als de vloer schoon is maar ook hier kan ik me moeilijk toe zetten.

3. Hoe ziet het schematische huishoudrooster er uit? Zit dit in je hoofd of ook op papier?

Ik zat er laatst weer aan te denken om het huishoudschema er weer bij te pakken. Het is toch wel handig om de soms “vergeten” klusjes zwart op wit te hebben zodat je ze wel meeneemt in de schoonmaakronde. Ik doe nu namelijk alles op gevoel en heb de to-do-dingen in mijn hoofd. Als ik iets zie liggen en ik heb tijd, dan doe ik het meestal gelijk. Of ik maak een to-do-lijstje die ik dan vervolgens op een ochtend of middag als ik vrij ben afloop. Eerst had ik een heel schema wanneer ik wat moet doen maar dat werkt bij mij niet. Ik krijg alleen maar stress van het feit dat ik iets moet doen of een schuldgevoel als ik het nog niet heb gedaan.

4. Welke ruimte levert je de meeste kopzorgen op?

Dat zal je na de voorgaande vragen vast al wel raden, de badkamer. Ik denk dat veel vrouwen een hekel hebben om de badkamer schoon te maken. Gelukkig heb ik tegels van de vloer naar het plafond! Dat betekent geen schimmelvorming op de muren, maar het plafond moet eerdaags wel even behandeld worden. Helaas hebben wij geen raam in onze badkamer dus is het sowieso een donkerhol wat het schoonmaken niet bevorderd! Wel hebben wij een goed ventilatiesysteem in de douche waardoor niet alles beslaat. Eens in de maand probeer ik de douche grondig te reinigen.

5. Hoe ziet de taakverdeling er uit tussen man, vrouw en eventueel kinderen?

Mijn vriend werkt fulltime en ik werk parttime. Eigenlijk komt het er op neer dat ik alle taken in het huishouden op mij neem. Meestal doen we samen de wekelijkse boodschappen en hij houd er wel van om de ramen de lappen en de stofzuiger en mop door het huis te halen maar dat zijn in principe niet zijn taken. Hij doet het wel eens om mij een handje te helpen als we bijvoorbeeld een drukke week hebben gehad qua afspraken en ik er niet echt aan toe ben gekomen :).

6. Wat zijn je favoriete huishoudelijke producten?

 • Ammonia is een musthave in huis! Ammonia is een erg goedkoop ontvettend middel die je eigenlijk overal voor kan gebruiken. Ik gebruik het voor het reinigen van de: ramen, afzuigkap, de douche en dikke vastgeplakte stoflagen boven op de keukenkastjes e.d.
 • Reinigingsdoekjes van de Action, officieel heet het product: Blinq vochtige huishouddoekjes en kost € 0,99 per pakje waar 80 stuks inzitten! Deze zijn zo super makkelijk. Je haalt ze snel even over het aanrecht voor een hygiënische finish, maar ik gebruik ze ook voor bijvoorbeeld het gasstel of vensterbanken.

7. Krijg je wel eens hulp in de huishouding? Zoja, van wie en waarmee?

Ja, van mijn vriend ;-). Hihi nee grapje, maar ons huis is nou ook weer niet zo super groot dat ik een hulp in de huishouding nodig heb ;-).

8. Je krijgt een telefoon, je schoonmoeder kondigt aan dat ze in de buurt is en even een kopje koffie komt drinken. Wat doe jij?

Als ik weet dat er visite komt ga ik meestal nog een extra rondje door het huis. Even het toilet checken, nieuwe handdoeken ophangen indien nodig. Nog even de stofzuiger door het huis en met een doekje over de tafels en vensterbanken heen. Meestal is het helemaal niet zo hard nodig maar ik vind het gewoon fris en fruitig om nog ff een finishing touch aan te brengen!

9. Tot slot: Wat is je ultieme tip voor andere huisvrouwen?

Een tip die ik van mijn zus kreeg is: doe de wasmachine niet té vol en breng het aantal toeren een stapje terug. Het duurt misschien iets langer voordat je was droog is, maar er zullen minder kreukels in zitten waardoor je minder hoeft te strijken!

Wat zijn jouw schoonmaak/huishoud tips?

9 reacties

 1. Stiekem wel een grappige tag, misschien ga ik deze ook nog eens invullen! :)
  Ik heb niet echt een hekel aan schoonmaken, maar ik moet me er altijd even toe zetten. Bij mij betekent dat meestal schoonmaakwoede, dan ga ik ineens alles schoonmaken en dan meteen heel grondig haha. Muziekje op en gaan!
  Linda heeft onlangs geplaatst…Psalm 84.