Tip: Je was doen met noten

Meestal koop ik mijn wasmiddel gewoon bij de supermarkt en kies het wasmiddel wat op dat moment in de aanbieding is, want ik heb persoonlijk niet zoveel voorkeur. Maar ik ben me er altijd wel van bewust dat welk wasmiddel je ook kiest, dat het vooral chemisch is. Toen ik een mailtje ontving van de WereldWinkel waarin ze aangeven dat er een 100% plantaardige wasmiddelvervanger is, was ik wel erg nieuwsgierig geworden! Jij ook? Lees dan gauw verder!

Eerlijke zeep!

Onder andere de Wereldwinkel verkoopt een “wasmiddel” van de schillen van de Sapindus (betekent zeep) vrucht. In Nepal groeien Sapindusbomen in overvloed op 200 tot 1500 meter hoogte. De schillen van de Sapindus Mukorossi vruchten worden ook wel Seepje schillen genoemd. Deze schillen geven bij aanraking met water een natuurlijke, schuimende vorm van zeep af met reinigende en antibacteriële eigenschappen. In Nepal wordt deze natuurlijke zeep door de lokale bevolking al sinds jaar en dag gebruikt voor het lichaam én om de handwas mee te doen. Zo worden de schillen in een kuil in de grond met een staaf fijngestampt tot een smeuïg geheel. In contact met water verwordt deze substantie tot zeep. Dit zagen de twee studenten Jasper Gabriëlse en Melvin Loggies op een documentaire op tv en zo ontstond het idee voor Seepje: een 100% plantaardig wasmiddel dat geweldige prestaties levert. Ze namen contact op met een aantal leveranciers in Nepal en kozen voor Discover Nepal Exports omdat deze producent als enige aan hun verwachtingen voldoet. De werknemers krijgen een loon betaald dat 66% hoger is dan het gemiddelde Nepalese inkomen. Bovendien houdt de producent, bij winning van de schillen, rekening met de gevolgen voor het milieu. De medewerkers in de fabriek dragen mondkapjes tegen het stof. En, misschien wel het allerbelangrijkste, de producent staat open voor het verder verbeteren van de werkomstandigheden.

Verwerking en samenwerking:

Er zijn 35 mensen bij de producent in dienst. Een aantal van hen is plukker. Zij klimmen in de boom en schudden aan de takken, zodat de vruchten uit de boom vallen. Vervolgens worden de vruchten in grote zakken naar Kathmandu gebracht waar de verdere verwerking in een soort fabriekje plaats vindt. Hier werken met name vrouwen. De vruchten worden op balken gelegd. Door er met een blok op te slaan, springt de vrucht open en worden de schillen van het hart, een soort noot, gescheiden. De schillen worden daarna geschud, zodat de kleine restdeeltjes en stof van de schillen loskomen. Vervolgens worden de schillen per 20 kilo verpakt voor verdere verwerking in Nederland. Het is Eco-Collection die de schillen importeert, de fairtrade afspraken met de producent heeft vastgelegd en deze vanuit Nepal controleert. En Siza verzorgt het verpakkingsproces van de schillen tot het product Seepje. Dit is een sociale werkplaats waar medewerkers de kans krijgen hun afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen, of gewoon met veel plezier hun dag te besteden.

Seepje:

Er zijn vier verschillende soorten:

 • Seepje Neutraal
 • Seepje Dennen
 • Seepje Lavendel
 • Seepje Orchidee

Elke verpakking bevat 150 gram schillen, goed voor 30 wasbeurten, en twee katoenen waszakjes. Slechts 4 hele of 8 halve schillen per waszakje zijn voldoende voor een natuurlijk schone en frisse was. Door 10 druppels van de plantaardige etherische olie aan de was toe te voegen ruikt de was extra lekker.

 • Het wasmiddel kan voor alle soorten was gebruikt worden: de witte, zwarte, bonte, wollen en zijde was.
 • Ook goed om te weten: de schillen verruimen de kledingvezels, wat het gebruik van wasverzachter overbodig maakt en dat is natuurlijk weer gunstig voor de portemonnee.

Volg de volgende stappen voor een 100% natuurlijk schone was. Gooi na het wassen de schillen niet direct weg. Je kunt deze namelijk in totaal 3 keer gebruiken!

Ontdek de 10 geheimen van Seepje!

1. Milieuvriendelijk
Seepje is 100% plantaardig en vervuilt het water niet. Terwijl normale wasmiddelen vol zitten met chemische stoffen zoals bleekmiddelen, synthetische parfums en fosfaten, maakt Seepje de was natuurlijk schoon. En het mooie is, dat de biologisch afbreekbare Seepje schillen gewoon bij het groene afval kunnen!

2. Beschermend
Bleekmiddelen en andere chemische stoffen in reguliere wasmiddelen tasten kleding aan. Aangezien deze stoffen niet in de Seepje schillen te vinden zijn, zullen jouw kleren mooier uit de was komen. De natuurlijke stof saponine in de Seepje schillen verruimt de kledingvezels en maakt de kleding heerlijk zacht, het gebruik van wasverzachters is dan ook niet langer nodig!

3. Siza
Siza biedt iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om te werken en leren, bij sommigen is hierbij het doel de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen, maar soms is het ook gewoon een fantastische dagbesteding! De Seepje verpakkingen worden ingepakt door de Siza medewerkers in Gelderland en Midden-Brabant, super toch?

4. Vriendelijk voor de huid
Wanneer je gevoelig bent voor allergieën of huidproblemen hebt, is Seepje het ideale wasmiddel. De schillen zijn namelijk hypoallergeen en zijn daarom zacht en vriendelijk voor de huid.

5. Natuurbehoud in Nepal
Aangezien wij met Seepje de natuur schoon willen houden werken wij samen met een leverancier die deze visie deelt. Deze leverancier is Ecocert gecertificeerd en gebruikt dan ook geen bestrijdingsmiddelen. Daarnaast helpen we mee met het behoud van de bomen in Nepal, omdat deze nu niet meer worden gekapt voor brandhout maar worden gebruikt voor het oogsten van de Seepje schillen.

6. Neutraliseert geuren
In plaats van het verdoezelen van geur met synthetische parfums, worden deze nare geurtjes door de natuurlijke saponine in Seepje daadwerkelijk geneutraliseerd en zal je kleding weer heerlijk schoon ruiken. Mocht je een lekker geurtje aan je was willen toevoegen, dan kan dit op een 100% natuurlijke manier, namelijk met Seepje Dennen, Lavendel of Orchidee.

7. Eerlijke prijs
Wij willen dat Seepje goed is voor iedereen, dus werken wij samen met de beste leverancier. Hierdoor kunnen wij een eerlijke prijs betalen en ontvangen de Nepalese werknemers een leefbaar inkomen. Dit inkomen ligt 66% hoger dan het Nepalese gemiddelde, en daar zijn we trots op!

8. Fairtrade wasmiddel?
Ja, jij wast je kleren met Seepje en wij betalen een eerlijke prijs voor de Seepje schillen. Klinkt goed toch? Zo zorgen wij samen voor meer gelijkheid en een leefbaar inkomen voor de werknemers in Nepal.

9. Goed voor de wasmachine
De Seepje schillen laten geen zeepresten achter in de wasmachine, terwijl andere wasmiddelen dat vaak wel doen. Seepje laat de wasmachine daadwerkelijk langer leven!

10. Makkelijk in gebruik
Doe 4 hele of 8 halve schillen in één van de katoenen waszakjes, en plaats deze vervolgens met de was in de trommel van de wasmachine, that’s it! Voeg bij Seepje Dennen, Lavendel of Orchidee 10 druppels etherische olie toe voor een heerlijke geur aan de was.

Seepje is onder andere verkrijgbaar bij Marqt, WAAR en de Wereldwinkel! Je kunt ze natuurlijk ook bestellen in de webshop van Seepje! Ik ben ontzettend benieuwd naar dit wasmiddel en deze ga ik zeker proberen. Mijn review volgt dan later!

Met welk wasmiddel doe jij de was?

4 reacties

 1. Wat leuk zeg.. ik ben erg benieuwd naar je revieuw. En als mijn wasmiddel op is ga ik dit
  zeker ook een keer proberen.

 2. Wat een tof concept! Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord.
  Iets wat me wel tegenhoudt op dit moment is de prijs, omdat ik simpelweg niet zoveel te besteden heb ben ik heel erg geneigd om één keer in de zoveel tijd gewoon goedkoop wasmiddel te kopen.

  Linda heeft onlangs geplaatst…Fotografie | Tuin in Hierden.