Woonkamer Make-Over #1

Na een weekje radiostilte (druk, druk en moe :) ben ik weer aan het bloggen gegaan.. Vanaf nu probeer ik weer wat vooruit te bloggen zodat als er drukkere dagen zijn ik nog steeds posts op mijn blog kan publiceren :).

Sinds mijn vriend en ik verhuisd zijn, pakken we iedere keer een ruimte aan om het naar onze smaak aan te kleden en in te richten. De slaapkamer was mijn vorige project.. zie hier voor meer info :) en nu is de woonkamer aan de beurt. Ik vind onze woonkamer sfeerloos, te wit en kil overkomen en de wanden vind ik saai.

Op de site van NTR Thuisacademie zag ik een cursus woonstyling. Deze cursus is gratis en vond het erg leuk om te doen omdat het je in 10 stappen helpt bij de inrichting van je woning.

Stap 1: Woonstijl bepalen
Er zijn 5 verschillende woonstijlen: Landelijk, Natuurlijk, Modern, Trendy en Klassiek.  Onze voorkeur gaat uit naar Modern/Trendy.

Stap 2: Moodboard maken
Een moodboard is een collage waarin je laat zien welke sfeer je aanspreekt. Onze stijl is Modern/Trendy dus ga ik binnenkort de 101 woonideeën en de IKEA gidsen doorspitten om een mooi moodboard te maken. Deze volgt binnenkort!

Stap 3: Plan van aanpak maken
Zodra je weet welke sfeer je in je huis wilt creëren, kun je een plan van aanpak maken. Je hebt een bepaalde sfeer in gedachten, maar deze sfeer moet wel passen bij jou en de manier waarop jij leeft. Wij zijn nu met z’n tweetjes en wie weet dat we later een gezinnetje willen stichten. Het is daarom wel handig om dat in het achterhoofd mee te nemen qua meubels en inrichting. Wij houden ook van gezellig samen eten dus een grote eet/leeftafel vinden wij erg leuk! Verder houden we van een ontspannen sfeer in de kamer en willen we de kleuren graag rustig houden en het liefst werken met één of twee kleuraccenten.

Stap 4: Plattegrond maken
Op de site van Floorplanner heb ik een plattegrond gemaakt van de woonkamer. De meubels teken ik later op schaal en knip ze vervolgens uit om ermee te schuiven in de ruimte.

Stap 5: De ruimte indelen
Dan ga je schuiven met de meubels op het plattegrondje dat je hebt gemaakt. Dit vind ik het meest lastige onderdeel want je zit soms vast aan de indeling van bijvoorbeeld de stopcontacten of tv-aansluiting. Hieronder wat tips:

 • Plaats geen meubels in je looppad.
 • Plaats de meubels niet te dicht op elkaar.
 • Zeker bij kleine ruimtes geldt: gebruik liever enkele grote meubels dan veel kleine. Dit oogt druk.
 • Probeer hoogteverschillen aan te brengen in je interieur. Alle meubels op 1 hoogte geeft een vlak effect.
 • Je kunt ook hoogteverschillen maken door kleur (verf of behang), aankleding (kunst) en kamerhoge gordijnen.

Stap 6: Kleur toepassen
Wij hebben een relatief kleine woonkamer op het Noorden. Wij kiezen daarom voor lichte en warme kleuren en willen op alle muren dezelfde kleur/behang voor een ruimtelijk effect.  Wij neigen naar paarse, grijze en groene tinten.

Stap 7: Lichtplan maken
Verlichting is enorm belangrijk in huis, want met verlichting kun je sfeer maken! Om te bepalen waar je lampen precies komen in huis, maak je een lichtplan. Hiervoor gebruik je een plattegrond. Het is voor ons belangrijk eerst te weten hoe de ruimte ingedeeld wordt, dus deze stap komt later aan bod :). We hebben al wel een paar mooie designlampjes in ons bezit dus die moeten zeker een mooi plekje krijgen.

Stap 8: Vloer en raambekleding
Wij hebben een mooie laminaatvloer erin liggen dus die blijft. De raambekleding is wel hard aan vervanging toe. Ik wil liever geen lamellen of jaloezieën maar kies liever voor hanggordijnen, rolgordijnen of plisségordijnen. Omdat de kamer op het Noorden staat en er sowieso weinig en koud licht binnen komt wil ik deze ook in lichte kleuren aanschaffen.

Stap 9: Accessoires neerzetten
Ik ben niet zo goed in accessoires neerzetten. Ik heb een beetje een bij elkaar geraapt “zooitje”. Ik zou wel meer één stijl willen hebben. Dus ik denk dat ik wat accessoires op Markplaats ga verkopen of weg ga geven. De tips van NTR Thuisacademie vind ik heel nuttig!

 • Zet accessoires niet los door de kamer, maar maak groepjes. Bijvoorbeeld met accessoires van hetzelfde materiaal.
 • Wil je met veel kleur werken, dan zijn accessoires uit dezelfde kleurgroep mooi: bijvoorbeeld geel en oranje.
 • Zorg dat de items verschillend van formaat zijn. Zet niet van alles twee dingen neer! Oneven aantallen zijn spannender.
 • Voor kleine dingen kun je een kijkkastje gebruiken.
 • Probeer met het kiezen van kussens te extreme kleur-uitersten te vermijden. Hele donkere kussens op een hele lichte bank vragen te veel aandacht in het totaalbeeld.
 • Veel mensen zijn geneigd hun schilderij of foto te hoog op te hangen. Een goede manier om de hoogte te bepalen is zittend in plaats van staand.
 • Durf met grote accessoires te werken. Met grote gebaren creëer je juist rust.

Stap 10: Eenheid scheppen

 • Een vloerkleed is een goede manier om zitelementen met elkaar te verbinden. Het geeft veel intimiteit en werkt goed voor de akoestiek.
 • Een andere manier om intimiteit in een zithoek te creëren, is door hem ‘af te sluiten’ met een stoel of een poef.
 • Plaats bij een strakke vorm van de bank eens een andere vorm stoel, bijvoorbeeld 1 met rondere of een open vorm. Dat levert een veel verrassender resultaat op.
 • Plaats niet alle meubels langs de wanden. Durf een bank eens in de ruimte te zetten. Daardoor lijkt de ruimte groter!

Nou met deze tips van NTR Thuisacademie kan ik mooi aan de slag! Binnenkort de voortgang en hopelijk over niet al te lange tijd het eindresultaat :D.