DIY: Zelf kaarsen maken

In het najaar brand ik zo goed als dagelijks kaarsen. Met name stompkaarsen. Wat ik alleen jammer vind is dat deze kaarsen niet volledig opbranden zoals waxinelichtjes doen. Ik besloot de resten van deze stompkaarsen te bewaren om er zelf weer een nieuwe kaars van te maken! Vroeger had ik tijdens mijn verjaardagsfeestjes ook kaarsen gemaakt in de kaarsenmakerij in Emst. Ook op mijn vrijgezellenfeest heb ik tuinfakkels gemaakt van kaarsvet en nu dus deze DIY. Ik kocht een paar meter lont bij een hobbywinkel en het kaarsen maken kon beginnen. Benieuwd hoe ik te werk ben gegaan? Lees dan gauw verder!

In het tijdschrift Buitenleven en Seasons zag ik al enkele super leuke voorbeelden van kaarsen maken! Er staan ontzettend leuke ideeën in. Bijvoorbeeld het opleuken van waxinelichtjes door op het aluminiumhoudertje een leuk washitapje te plakken! Zo simpel maar ik vind het er zo leuk uit zin! Zelf wilde ik als beginneling een kaars in een pot maken, misschien dat ik later dit ga uitbreiden na andere vormen/materialen.

Benodigdheden:

 • Resten kaarsen
 • Lont
 • Satéprikker
 • Plakband
 • Schaar
 • Grote pan
 • Klein steelpannetje
 • Glazen potjes

Ik wilde twee kaarsen maken en had daarvoor een leeg mayonaisepotje en een potje waar al eerder een kaars had in gezeten. Bij een hobbywinkeltje kocht ik wat lont touw. Ik betaalde € 0,60 per meter. De satéprikker is nodig om het lont om heen te wikkelen en deze recht te houden in de kaars. Het plakband gebruik je om het lont onder in het potje vast te plakken voordat je het kaarsvet erin giet.

Dit zijn twee kaarsen die zo goed als opgebrand zijn. Ik heb deze in stukken gebroken. Ik heb ook met een hamer geprobeerd deze in stukken te slaan maar dat is geen succes :) . Ik heb zowel gewone als geurkaarsen gebroken. Als de kaars in stukken is dan kan je deze vervolgens au bain-marie verwarmen totdat het vloeibaar wordt.

Eerst heb ik een grote pan met water op gezet die ik aan de kook bracht. Daarna heb ik een steelpannetje gebruikt waar ik de stukken kaarsvet in deed, het duurt ongeveer een minuutje of twee voordat het kaarsvet volledig vloeibaar is. Ondertussen heb ik het lont met plakband aan de bodem van het glas geplakt zodat deze goed op zijn plek blijft zitten. Vervolgens heb ik het vloeibare vet gefaseerd in het glazen potje gegoten. Ik heb eerst wit kaarsvet, vervolgens grijs en toen paars kaarsvet gebruikt. Deze laagjes zijn goed te zien in de pot. Het lont heb ik om de satéprikker gewikkeld zodat deze rechtop in de glazen pot blijft staan. Hier kan je goed zien dat het lont met plakband op de bodem van het glas is geplakt. En dan is het wachten tot het kaarsvet helemaal uitgehard is.

Nadat het kaarsvet uitgehard is heb ik hem nog versierd met een lint en een houten sterretje.

Ik heb nog een een ander kaars gemaakt van blauwgroene kaarsvet. Deze heb ik versierd met een lint die ik, door middel van dubbelzijdige tape, op de glazen pot heb bevestigt. Verder heb ik een stuk touw om de hals van de pot gewikkeld. Ik vind het resultaat erg leuk geworden!

En dit is het eindresultaat, ik ben er blij mee en vind het er gezellig uit zien.

Heb jij wel eens zelf kaarsen gemaakt?

18 reacties

 1. Wat leuk! Ik vind het ook altijd zonde om restjes kaars weg te moeten gooien. Ik zou dit ook eens moeten doen. Heb je een oude pan nodig, of wordt de pan nog goed schoon?
  Margriet heeft onlangs geplaatst…Een nieuwe auto

  1. De pan wordt goed schoon omdat het vloeibaar is en het er zo uitgiet. Als je het niet te lang laat afkoelen kan je de resten makkelijk verwijderen met afwasmiddel/borstel.

  1. Ja zeker, het is vloeibaar dus je giet het zo uit de pan. De overige restjes zijn makkelijk te verwijderen met afwasmiddel.