De beste versie van jezelf

De laatste tijd horen we veel over bodypositivity, het accepteren van je lichaam. Ik ben absoluut voor zelf-liefde en zelfacceptatie en vind dat een goede trend als je het zo mag noemen. Wel vind ik dat er een keerzijde aan zit, het moet wel een gezond gewicht zijn dat past bij jouw lichaam. Ik wil bodypositivity dan ook niet aanmoedigen voor mensen die overduidelijk te zwaar of veel te licht zijn. Dat terzijde, voor de rest ben ik helemaal pro zelf-liefde! Door het accepteren van je lichaam en haar vormen (of deze nou recht of rond zijn) zie ik ook steeds meer dat mensen hun lichamen durven te laten zien door kleding te dragen die het beste van hem/haar naar boven haalt. En dat is eigenlijk waar het precies om draait als je het mij vraagt. De beste versie van jezelf zijn! Je hebt een prachtig en uniek lichaam en daar mag je blij en trots op zijn.

Figuurtypes:

Vroeger was ik nooit zoveel met kleding bezig en trok ik maar gewoon wat aan zonder er op te letten hoe het mij stond. En tot op vandaag de dag doen merken mij nog steeds niet zoveel en volg ik niet de laatste trends, maar ik heb me verdiept in wat mij mooi staat.

En door te weten wat je mooi staat is het belangrijk om te weten wat voor een figuur je hebt. Ik was me er eigenlijk niet zo van bewust dat je mensen kan onderscheiden in verschillende figuurtypes. Maar nu ik me hier wat meer in verdiept heb en er wat meer op let zie ik inderdaad de verschillen.

Er valt heel wat te lezen op het internet over de verschillende figuurtypes. Ik moet zeggen dat de types die met de letters/cijfers wordt vergeleken mij het meest tot te verbeelding spreken. Dit zijn 6 verschillende types: A H V X 0 8. De vorm van de letter/cijfer geeft je figuur weer en zegt iets over de verhoudingen van je schouders, taille en je heupen. Zelf heb ik nog niet dé website gevonden waar alles uitgebreid staat beschreven maar als je wat sites met elkaar vergelijkt kom je er wel achter wat de kenmerken zijn van de verschillende types.

V-figuur:

Zo ben ik erachter gekomen dat ik een V-figuur hebt. Mijn schouders zijn breder dan mijn heupen en ik heb een taille wat van breed naar smal loopt en heb ook smalle benen. Het wordt ook wel een atletisch lichaam genoemd. Dit klinkt allemaal positief maar enkele nadelen zijn dat dit figuurtype ook wat mannelijk kan overkomen (bodybuilder); je een kort bovenlichaam hebt; plattere billen en wat grotere voeten. Haha, dat klinkt al iets minder charmant ;-). Bovendien zijn atletische type’s vaak lange mensen en helaas behoor ik daar niet bij. Dus eigenlijk ben ik een kleine bodybuilder ;-). Een voordeel is wel dat je over het algemeen gemiddelde tot volle borsten hebt, een rechte schouderlijn en smalle dijen, (check!). Het wordt ook wel een omgekeerde driehoekfiguur genoemd.

Nou zie ik al gelijk plussen en minnen aan dit figuurtype. En iedereen zal daar misschien weer anders over denken en dat is oké. Zelf ben ik best blij met dit lichaamstype en wil de positieve punten benadrukken en de minder mooie kanten wat minder laten opvallen. Dit betekent dus niet dat ik het niet accepteer maar dat ik gewoon het accent op de dingen wil leggen waar ik het meest blij mee ben. Maar hoe doe je dat? Welke kleding past dan goed bij dit figuur?

In de praktijk:

Op verschillende websites worden kledingadviezen gegeven over wat je dan het beste aan kunt trekken. De hoofdregel voor het V-figuur is: Houd de bovenkant van je lichaam rustig en werk met effen kleuren en leg het accent op de onderkant dus broeken met prints of een boyfriend jeans.

Do’s: aangesloten tops, V-halskleding, ronde hals, haltertops, jurken met rechte pasvorm, plooirokken, jumpsuits en harembroeken.

Dont’s: schoudervulling, opvallende bovenkleding en kleding die het accent leggen op je schouders en/of taille.

Mijn inspiratie doe ik met name op via Pinterest. En ik probeer bovenstaande natuurlijk te vergelijken met hetgeen wat ik in mijn kledingkast heb hangen. Binnenkort ga ik weer even met een kritische blik de kast door. Ik heb bijvoorbeeld heel wat broeken die te los zitten en/of te lang zijn. Sindskort koop ik alleen nog maar broeken die met lengte en breedte maten perfect zitten.

Kledingcombinaties:

Toch blijf ik het lastig vinden om de juiste kledingcombinaties te maken. Ik neem er ook niet de tijd voor en kies vaak voor casual, gemakkelijk en comfortabel. Jaren terug heb ik eens met een vriendin een uitgebreide kledingcheck gedaan. Alle broeken werden uit de kast gehaald en gekeken hoe die leuk te combineren met de bovenkleding die ik in de kast had hangen. We maakten foto’s van de combinaties en ik moet zeggen dat dit me wel hielp. Binnenkort moet ik maar weer eens zo’n check doen want het is al even geleden en het scheelt ’s ochtends veel tijd als je weet wat leuk bij elkaar staat en je dit zo uit de kast kunt plukken. Wat ik ook handig vind is om in de winkel een complete set te kopen, dan ben je ook meteen klaar. Maar tot op heden heb ik dit nog nooit gedaan omdat ik er niet lang genoeg bij stil sta als ik een broek of trui vast heb waar ik dit mee moet combineren. De volgende keer als ik op pad ga zal ik hier wat meer op gaan letten.

Pinterest:

Daarnaast gebruik ik Pinterest waar ik een beetje inspiratie van kan opdoen wat betreft kledingcombinaties. Maar soms maakt dat het ook wel lastig want dan vind ik iets heel leuk maar dan heb ik zoiets niet in de kast hangen en dan wil ik graag op zoek naar hetgeen wat diegene aan heeft en kan het dan vaak niet vinden. Desondanks vind ik het leuk om ideeën op te doen, niet alleen wat betreft de combinaties maar ook hóe je kleding kan dragen. 

Kleurtype:

Tenslotte vind ik het lastig dat als ik ga shoppen dat ik gewoonweg niet goed kan kiezen. Er is veel keus en er zijn veel afwegingen die je moet maken. Past het kledingstuk ergens bij?Hoe combineer ik het? Voelt de stof prettig aan? Wat vind ik van de prijs? Staat de kleur mij? En die laatste vraag is een heel belangrijke vraag. Want je kan nog zo’n leuke kledingcombinatie hebben gemaakt als de kleuren je niet flatteren dan sla je alsnog de plank mis. Ik heb daarom op verschillende websites gekeken naar kleurtypes en hoe je deze kunt onderscheiden. Je kunt natuurlijk ook een kleuranalyse laten doen maar die zijn nog best prijzig. En een beetje research doen op internet geeft ook wel een duidelijk beeld. Het meest worden de kleurtypes onderscheiden in lente, zomer, herfst en wintertypes.

Zomertype:

Mijn haar is asblond, mijn ogen zijn grijsblauw mijn huidskleur is licht en iets rozig. Deze combinatie komt overeen met het zomertype.

Deze foto’s zijn van een hele poos terug (2014 volgens mij) en woog ik een paar pondjes meer dan nu. De foto’s zijn gemaakt in de tuin van ons vorige huis. Ik laat deze foto’s zien omdat ik het qua kleuren wel aardig goed had ingeschat dat de pastelkleuren mij mooi staan.

Kleuren voor het zomertype:

Do’s: Zachte pasteltinten en kleuren met een grijze, roze of blauwe ondertoon staan zomertypes goed. Alle koele kleuren staan over het algemeen goed bij een zomertype. Dit zijn vooral de gedempte en lichte tinten zoals: lila, taupe, framboosrood, indigo en wit. In de winter staan de donkere kleuren zoals chocoladebruin, jeansblauw, marineblauw en antraciet heel mooi. Zilveren sieraden en sieraden in de zomerkleuren staan ook mooi.

Dont’s: Kleuren met een gele ondertoon zoals: goud, lichtbruin, zwart en oranje en felle kleuren geven een wat rare teint bij een zomertype. Bovenstaande kleuren kunnen wel in een broek of rok gekozen worden zolang ze niet te dicht tegen het gezicht zitten, kunnen ze ook voor jou perfect zijn.

Beste versie van mezelf:

Nu ik mijn figuurtype en kleurtype weet is het een stuk makkelijker om de juiste kleding te shoppen en zo kan ik de beste versie van mijzelf zijn ;-).