Down Syndrome so what…

Tijdens een ritje in de auto zag ik ineens hele grote borden met foto’s van jonge kinderen staan. Ik was erg nieuwsgierig en zette de auto aan de kant van de weg en ging even een kijkje nemen. Het bleken kinderen met het Down Syndroom te zijn. Dit is één van de projecten van Stichting de Upside van Down.

Stichting de Upside van Down zet zich in voor een positiever beeld van Downsyndroom. Er is al zoveel aandacht voor de zorg die een kind met Downsyndroom met zich meebrengt dat zij besloten dat het tijd werd nu ook eens aandacht aan de andere positieve kant te besteden. Want die andere kant bestaat! En een goede beeldvorming staat aan de basis van acceptatie en integratie van mensen met Downsyndroom in onze maatschappij.

Stichting De Upside van Down is ontstaan vanuit een project van fotograaf Eva Snoijink. Zij maakte een boek met daarin 101 portretten van kinderen met Downsyndroom. Bij elke foto staat een korte tekst van de ouders over hoe dat nou is, leven met een kindje met Down.

Er wordt naar mijn mening inderdaad te vaak over de negatieve kant gesproken van mensen met Downsyndroom: ze worden op hun uiterlijk beoordeeld (niet op waarde geschat), er is veel bekend over de medische risico’s (veel zorg nodig!) en we zien alleen de beperkingen van Downsyndroom. Het werd tijd voor wat positiviteit.

Ik vond de foto’s prachtig en de teksten heel bijzonder. The upside van down.. kijk mee:

– Her birth was a celebration. Except we didn’t see it that way then. If i could turn back time….. (Lieke)

– Our handicap in this society is that everything needs to be perfect, in order to be “normal”. What’s normal anyway? (Linde)

– Lukas brings joy. This feeling of happiness is almost tangible (Lukas)

– Daan is just so cuddly and cute. I could have a hundred of him. (Daan)

– To us, down syndrome means: love, purity, warmth, pride and joy. (Daniël)

– Ellis has Down syndrome… so what? (Ellis)

– It turned out we had unknown quantities of love in store, hidden away. Eva opened the doors. (Eva)

– The eyes are the miror of the soul. How perfect can a person be… (Rafael)

– It was a difficult moment when they diagnosed Down syndrome. But the intensely proud feeling of “this is my son” was so much stronger. (Zeth)

– The way she looks at us; full of expectation and life, it moves you deep inside. (Sophie)

Ben je benieuwd naar meer? Kijk dan op deze site.

5 reacties

  1. Hoi,
    Ik was foto's aan het zoeken van onze Linde mbt de buitenexpositie en kwam zo op jouw blog terecht. Mooi stukje heb je geschreven over 'onze' kinderen met downsyndroom! Bedankt daarvoor! Deze foto's zijn 7 jaar geleden genomen, maar nog altijd even speciaal.
    gr. Marianne (moeder van Linde)

    1. Wat mooi om te horen zeg! En wat leuk dat je reageert, de foto's en teksten hebben best wel indruk op me gemaakt!

  2. Ah wauw, wat mooi zo! Er zat op de basisschool in de eerste klassen ook een meisje met Down Syndroom bij mij in de klas. Later is ze wel naar een speciale school gegaan.

    In de zin 'The way see looks at us; full of expectation and life, it moves you deep inside. (Sophie)' moet 'see' 'she' zijn, anders wordt de zin wel erg raar haha.