Heb jezelf lief #1

In januari maakte ik een missie voor dit nieuwe jaar, namelijk: om mezelf meer lief te hebben. Want als ik mezelf lief heb word ik daar zelf niet alleen een gelukkiger mens van, maar kan ik ook meer liefde geven!

Cause you can’t give what you haven’t got.

En als je de laatste tijd het nieuws ook maar een béétje volgt, dan zie en hoor je zoveel verdrietige dingen. Er is zoveel onrecht in deze wereld. Ik wil hier niet teveel aandacht aan geven op mijn blog, want de media staat er al bol van. Nee, ik wil juist liefde en positiviteit laten zien. In de Bijbel staat een hele mooi boodschap/eigenlijk een opdracht: Heb je naaste lief als jezelf. En omdat ‘het geloof’ in de media vooral een slechte reputatie heeft, doordat het in verband wordt gebracht met o.a. kindermisbruik, oorlogen (wat ik natuurlijk ook verschrikkelijk vind) en met name met allerlei wetten en regeltjes waar je, je aan moet houden, wil ik juist een keer een mooie en positieve kant van ‘het geloof’ laten zien. Er wordt namelijk regelmatig in de Bijbel een mooie opdracht gegeven om je naaste lief te hebben als jezelf. Ik zet er een paar voor je op een rij:


Matteüs 19:19 | 19 “Heb uw naaste lief als uzelf.”

Romeinen 13:9 | 9 “Heb uw naaste lief als uzelf“.

Galaten 5:14 | 14 “Heb uw naaste lief als uzelf.”

Maar, hoe doe je dit, jezelf liefhebben? Ik vond 12 tips die je kan toepassen om jezelf meer lief te hebben.

 • Tip 1: Jezelf niet met anderen vergelijken
  Houd er mee op om jezelf met anderen te vergelijken. Er zijn altijd mensen die meer of minder lijken te zijn of hebben. Wanneer je het ‘vergelijkingsspelletje’ blijft spelen zul je teveel ‘tegenstanders’ tegenkomen, die je niet kunt verslaan.
 • Tip 2: Geen negativiteit
  Stop ermee om jezelf neer te halen en in de put te stoppen. Je kunt geen goede zelfwaardering opbouwen wanneer je steeds maar weer negatieve opmerkingen tegen jezelf over bijvoorbeeld je tekort schieten aan vaardigheden blijft maken of wanneer je klaagt over je uiterlijk, je carrière, je financiën of over andere zaken.
 • Tip 3: Accepteer complimenten
  Accepteer alle complimenten met ‘bedankt’. Heb je ooit tegen een compliment gezegd “Oh, het stelde niets voor”? Wanneer je een compliment afwijst geef je de boodschap aan jezelf af dat jij het niet waard bent om geprezen te worden.
 • Tip 4: Gebruik affirmaties
  Gebruik affirmaties (bevestigingen) om je zelfwaardering te verbeteren. Schrijf deze bijvoorbeeld op de achterkant van een kaartje of op de spiegel (‘Ik ben een kanjer!’) en herhaal deze bevestigingen bijvoorbeeld als je ‘s morgens opstaat.
 • Tip 5: Win informatie in over zelfwaardering/zelf-liefde
  Lees boeken of volg cursussen op het gebied van zelfwaardering. Teveel kijken naar negatieve programma’s of lezen van krantenberichten geven je een slecht en pessimistisch gevoel. Kijk bijvoorbeeld ‘s morgens vroeg of ‘s avonds laat niet naar dit soort programma’s. Daarom is het beter om op die tijdstippen positieve boeken te lezen of naar bijvoorbeeld humoristische films te kijken.
 • Tip 6: Positieve personen
  Zoek contact met positief ingestelde personen. Wanneer je in een positieve omgeving bent met stimulerende mensen word je zelfwaardering een stuk positiever.
 • Tip 7: Lijstje maken met behaalde successen 
  Maak een lijst van successen, die je in het verleden behaald hebt. Dit hoeven geen enorme prestaties te zijn; ze kunnen ook betrekking hebben op je ‘kleine overwinningen’; bijvoorbeeld leren schaatsen, een bepaald zakelijk doel bereikt hebben. Terwijl je hieraan denkt ervaar je tegelijkertijd weer de bijbehorende positieve gevoelens.
 • Tip 8: Lijstje maken met positieve eigenschappen
  Maak een lijst van je positieve eigenschappen. Schrijf tenminste 20 kwaliteiten van jezelf op. Veel mensen lopen dikwijls te koop met hun onbekwaamheden. Het is beter om je meer op je positieve dan op de negatieve punten van jezelf te richten.
 • Tip 9: Geven en nemen
  Begin om meer van jezelf aan personen in je omgeving te geven. Je geeft jezelf een goed gevoel en verhoogt daarmede je eigenwaarde wanneer je dingen voor anderen doet. Geef anderen ook een goed gevoel over zichzelf en verhoog daarmee hun eigenwaarde.
 • Tip 10: Doe waar je van houdt
  Houd je bezig met activiteiten en werkzaamheden waar je om geeft en op een positieve manier bij betrokken voelt.
 • Tip 11: Wees eerlijk tegenover jezelf
  Wees eerlijk tegenover jezelf. Leef je eigen leven en laat anderen niet je leven bepalen, ook al kan dat betekenen dat je dan niet meer zo geliefd zult zijn.
 • Tip 12: Go for it!
  Onderneem dingen. Je kunt geen positieve zelfwaardering opbouwen wanneer je aan de ‘zijlijn’ blijft staan; ook al zie je tegen dingen op en kunnen zaken tegenvallen. Geen dingen doen geven je een slecht gevoel over jezelf.

Deze bovenstaande tips vond ik op deze site bron. Hier kan ik de komende tijd wel aan werken :) en ik denk dat ik er ook wel enkele artikelen aan ga besteden.

Vergelijk jij jezelf vaak met anderen?

2 reacties