Heb jezelf lief #2 – Structuur & Planning

Jezelf liefhebben betekent ook goed voor jezelf zorgen; naar jezelf omzien. Er zijn veel mensen die de belangen van anderen boven die van zichzelf plaatsen en eerst voor de ander zorgen en dan pas voor zichzelf. En ondanks dat het heel goed is om ook voor anderen te zorgen, ben ik er van overtuigd dat je beter voor een ander kan zorgen als je eerst goed voor jezelf zorgt. Want als je voldoende nachtrust neemt, gezond eet, voldoende beweging hebt en ook nog genoeg vrije tijd voor jezelf hebt, dan zit je vaak beter in je vel en heb je meer energie en vut om voor een ander te kunnen zorgen.

Daarnaast is het ook fijn als je een goede balans kan vinden tussen werk en privé. Zelf werk ik parttime en doe ik daarnaast volledig het huishouden. Mijn man werkt fulltime en doet eigenlijk zo goed als niets in het huishouden. We vonden dit samen een eerlijke verdeling maar het vergt van mij wel een stukje planning. Ik merk dan bij mezelf dat ik door allerlei verplichtingen/afspraken soms wat in de knoop kom met de tijd waardoor ik thuis wat achter de feiten aan kan lopen. Een goede planning kan er dus voor zorgen dat je, je tijd goed en nuttig besteed en dingen op tijd gedaan hebt. Je geeft jezelf rust en ruimte in je hoofd en dat is ook een onderdeel van goed voor jezelf zorgen.

Plannen

Er zijn verschillende manieren om een goede planning te maken. Zowel op de blog van Lisanne als van Cynthia werd er aandacht besteed aan het maken van een planning om dingen gedaan te krijgen. En er zullen vast wel meer blogs zijn die hierover iets geschreven hebben, maar deze spraken mij het meeste aan.

Lisanne:

Lisanne is met name enthousiast over haar Bullet Journal methode die ze bespreekt in dit artikel.

Zelf lijkt mij deze methode wel prettig als je een grote to-do-lijst hebt, maar het lijkt me wel een beetje tijdrovend. Anderzijds krijg je zo wel goed inzichtelijk welke dingen er nog moeten gebeuren en zie je niet zo gauw iets over het hoofd. Zelf heb ik ook best wel een to-do lijst en vind het fijn deze ergens op te schrijven om er zeker van te zijn dat ik het niet vergeet, want anders blijft het steeds in mijn hoofd rond spoken. Als ik het eenmaal ergens opgeschreven heb dan hoef ik er niet meer steeds aan te denken.

Cynthia:

Cynthia gebruikt ook een notitieboekje, maar dan wel op een iets andere manier. Klik hier voor het artikel “Plannen doe je zo”. Ze maakt een weekplanning en schrijft dan per dag uit wat ze die dag gaat doen. Dat vind ik zelf ook wel handig, want als ik dan met iemand wil afspreken kan ik zien of het ook in de planning past. Je kan dan zelf een afweging maken of je kiest om je planning te volgen of dat je toch kiest voor die spontane afspraak met een vriendin. De dingen die je dan gepland hebt kan je dan opschuiven als het geen prioriteit heeft. Dat moet dan natuurlijk niet te vaak gebeuren, anders loop je als nog achter de feiten aan :) . Onlangs schreef Cynthia ook een artikel over “Een gestructureerd leven leiden” (klik). Ik houd echt van dit soort artikelen. Ook hierin geeft ze aan dat ze graag met planningen en agenda’s werkt en bepaalde apps gebruikt als to-do-lijstje. Zoals Wunderlist of Do It Tomorrow; een app die ik heel erg fijn vind!

Structuur

Ik herken me wel in het verhaal van Cynthia als ze verteld dat ze het zo fijn vind om te plannen om zo overzicht te creëren en een goede balans te vinden tussen rust en activiteit. Al moet ik zeggen dat ik momenteel een iets wat spontaan en ongestructureerd leven leidt :) . Ik denk dat de oplossing niet alleen zit in het maken van een planning, maar ook in het creëren van structuur. Ik bewonder ook mensen die een vast ritme hebben. Mijn moeder bijvoorbeeld, doet op maandag altijd de was en op vrijdagavond eten ze altijd patat etc. Heel gestructureerd. Ik doe nu alles zoals het uitkomt. Aan de ene kant wel lekker want als het zonnig weer is dan zit ik liever buiten en heb ik geen zin in strijken; dat doe ik dan liever als de zon al onder is.

Ik ga een schema maken en ben erg benieuwd of ik me hier aan kan houden en of het voor me werkt.

Is jouw leven redelijk gestructureerd of juist niet?

8 reacties

  1. Mijn leven is redelijk gestructureerd. Ik ben ook echt van de papieren agenda waarin ik alles noteer en dat ik per dag een soort planning maak van wat ik kan gaan doen. Als ik dat niet zou doen, dan zou ik ook die dag niets doen. (wat op zich niet erg is, want dan wordt het een me-time dag). Ik heb ook overal lijstjes liggen, over wat we nog moeten doen/regelen voor het huis tot een planning voor mijn blog. Op mijn werk heb ik ook altijd pen en papier liggen, zodat ik dingen op kan schrijven die ik voor het eind van de werkdag geregeld moet hebben en als het niet lukt, dat ik dat dan de volgende dag doe. Ik vind het prettig werken voor mijzelf en het verlaagd mijn stresslevel.
    Cindy heeft onlangs geplaatst…Good things in life

    1. Klinkt ook als een manier wat voor mij ook zo kunnen werken. Per dag een soort planning maken wat je gaat doen. Mooi dat die manier van werken je stresslevel verlaagt!

  2. Ik vind plannen wel fijn en ik maak altijd to-do-lijstjes. Daarnaast schrijf ik mijn afspraken in mijn agenda én op de kalender (zodat mijn man ze ook ziet, wel zo handig haha) maar ik hou ook wel van spontane afspraken. En als dat kan: waarom niet? Vaste dagen voor eten of het huishouden heb ik niet; voor eten vind ik dat te gestructureerd – ik eet liever waar ik zin in heb wanneer ik daar zin in heb – maar voor het huishouden is het wel fijn. De was doe ik gewoon als de wasmand vol is – anders heb ik misschien te weinig was en dan vind ik het zonde dat de machine draait als ‘ie halfvol is op die ‘vaste wasdag’ – maar het beddengoed wassen doe ik bijvoorbeeld wél weer op een vaste dag, anders vergeet ik dat ;)
    Linda heeft onlangs geplaatst…Korte update :)

    1. Ik vind het wel handig dat je onderscheid maakt tussen zaken die je wel en niet gestructureerd doet. Ik doe graag liever 1x per week boodschappen dus moet dan wel een week vooruit denken wat we gaan eten. Natuurlijk maakt het die week niet uit wanneer we dan wat eten. Maar elke dag naar de supermarkt doe ik liever niet. Een was zou ik ook nooit draaien als die halfvol is, maar na een week zit ie bij ons wel vol hoor :D .