Wijsheden van: 365 dagen Flow 2015 # (3/4)

Bij de Flow van december 2014 zat een heel leuk 365 dagen kalendertje bijgevoegd. Ik vind dat er mooie wijsheden in deze kalender zitten en daarom heb ik van elke maand er vier uitgekozen die ik graag met jullie wil delen. Vandaag zijn de maanden juli, augustus en september aan de beurt.

Juli:

 • Doe klusjes die minder dan vijf minuten kosten het liefst meteen. Dan hoef je die niet meer te onthouden of op je to do-list te schrijven. (2 juli, simplify your life)
 • We leggen veel emotionele waarde in spullen. Een foto van een dierbare, een cadeau van een familielid, een herinnering aan een huwelijk of reis. Maar deze dingen bevatten niet echt de herinnering of de liefde die we eraan toeschrijven. Daarom is het een heel grote oefening om de spullen los te laten, en tegelijk de liefde en de herinnering vast te houden. Leo Babutta van Zen Habits (4 juli, live mindfully)
 • Als we lezen kunnen we naar vele plaatsen reizen, veel mensen ontmoeten en de wereld beter begrijpen. Nelson Mandela (5 juli, feel connected)
 • Het heeft geen zin om bang te zijn voor dingen waar je niets van af weet. Donna Tartt, Amerikaanse schrijfster (27 juli, simplify your life)

Augustus:

 • Met je taalvaardigheid ontwikkel je ook je denkvermogen. Wat niet goed gezegd is, is ook niet goed gedacht. Schrijver Tommy Wieringa op Nu.nl (3 augustus, spoil yourself)
 • Elk afscheid is de geboorte van een herinnering. Salvador Dali (1904-1989) (17 augustus, live mindfully)
 • Niet omdat de dingen moeilijk zijn, durven we niet. Maar omdat wij niet durven, zijn de dingen moeilijk. Seneca (4 v. Christus – 65 n. Christus) Romeinse schrijver en filosoof (19 augustus, simplify your life)
 • Ja zeggen tegen één ding is nee zeggen tegen vele andere mogelijkheden. Edward de Bono, Britse psycholoog, arts en schrijver. (21 augustus, simplify your life)

September:

 • Een bloemkool bestaat uit allemaal kleinere bloemkooltjes, een tak uit steeds kleinere takjes. De natuur zit vol met zulke zich herhalende fractale patronen, zoals ze heten. In onderzoek is vrij recent ontdekt dat zulke patronen ontspannend werken op het brein, en dat dat een belangrijke verklaring is waarom de natuur stressverlagend is. (1 september, feel connected)
 • Angst is maar voor even. Spijt is voor altijd. Daniël Lohues, zanger. (4 september, live mindfully)
 • In een waardevol gesprek is het spreken een gevolg van het luisteren. Laurent Lapierre, hoogleraar leiderschapsstudies. (13 september, feel connected)
 • De wonden die onzichtbaar zijn, doen meer pijn dan die, die door een arts behandeld kunnen worden. Nelson Mandela (1918-2013) (15 september, live mindfully)

Mijn favoriete wijsheid van dit kwartaal is onderstaande:

In een waardevol gesprek is het spreken een gevolg van het luisteren. Laurent Lapierre, hoogleraar leiderschapsstudies. (13 september, feel connected)

Dit is voor mij altijd al een aandachtspunt geweest. Ik ben een echte kwebbelkont en vertel graag veel verhalen en als iemand anders dan aan het woord is dan kan ik door me enthousiasme er zo doorheen tetteren. Zo van: “Ohw jaaahh je bedoeld dus…. bla bla bla..” of “Ohw dat had ik laatst ook want toen… blablabla….” Ik ben me hier van bewust maar meestal realiseer ik me dit zodra het zich weer heeft voor gedaan. Ik probeer daarom écht aandachtig te luisteren en doorvragen te stellen en geïnteresseerd te zijn in de ander en mezelf even op de achtergrond te plaatsen.

Dat waren mijn favoriete wijsheden van de Flowkalender van het derde kwartaal van het jaar. In januari volgend jaar zal ik de leukste dagen uit de Flowkalender met je delen over de maanden: oktober, november en december.

Welke van de bovengenoemde wijsheden is jouw favoriet?

6 reacties

 1. ‘We don’t listen to understand, we only listen to reply’ is sinds kort ook wel één van mijn favoriete wijsheden omdat het zo waar is; als je iets echt wil begrijpen geef je heel andere antwoorden (of stel je vooral heel andere vragen) dan als je alleen maar denkt aan wat jij zelf kan vertellen wat te maken heeft met wat de ander vertelt. Als je wil begrijpen in plaats van antwoorden verleg je de focus echt naar de ander en dat kan wel heel waardevol zijn in een gesprek. Veel liefde ook voor die eerste van augustus :)
  Hester heeft onlangs geplaatst…3 years of hesterly.nl

 2. Mooie wijsheden allemaal.
  Ken jij toevallig de bijbel glossy al (nieuwe testament)? Ik heb hem gekocht en ben helemaal geinspireerd om hem weer te lezen (heb de evangelies en handelingen ooit gelezen, de rest niet). Daarin kom ik nu ook allemaal van die mooie wijsheden tegen.
  Ester heeft onlangs geplaatst…Kasteeltuinen in Arcen