It’s wintertime take it easy!

We zitten nog in de herfst, maar het grootste gedeelte van de bladeren zijn al van de bomen. Het is gelukkig af en toe nog mooi en zonnig weer maar wel een stukje frisser dan twee weken geleden. Ook viel het me vorige week op dat het voor vijven al donker wordt. De schemering zet al vroeg in. Aan de ene kant vind ik het wel jammer dat het minder lang licht is want ik merk wel dat ik een Vitamine D tekortje begin te krijgen doordat ik minder buiten ben dus probeer in plaats van supplementen gewoon lekker een wandelingetje te maken ook al is het kouder buiten (je kunt je er natuurlijk ook op kleden ;-) ).

Bron

Vroeger vond ik de winter niet zo leuk. Ik heb snel last van wintertenen en terwijl iedereen zich verheugd op schaatsen vond ik dat niet zoveel aan. Ik drink liever de warme chocolademelk of neem een kop erwtensoep want die koude tenen en vingers vind ik maar niks. Op een slee door de sneeuw ravotten vond ik wel erg leuk om te doen, maar daar hield het wel mee op. Nu ik ouder ben, waardeer ik de winter veel meer, ik houd nog steeds niet van wintersport, maar ik geniet meer van het seizoen op zich. Ik zie het als een tijd voor rust, een tijd om weer bij te tanken.

De natuur

De bomen laten hun blaadjes vallen ze hebben vanaf april/mei hun best gedaan en we hebben er in verschillende seizoenen van weten te genieten. In het voorjaar/lente mogen we genieten van de prachtige bloesems, in de zomer kunnen we afkoelen in de schaduw van de bomen en in de herfst konden we genieten van de prachtige gouden kleuren als een soort van knipoog van de zomer. Maar nu zijn de bomen kaal en wat kan je daar nu leuk aan vinden? Toen ik hierover een beetje zat te zeuren op mijn werk, zei mijn collega dat ze juist heel erg genoot van de kale bomen. Omdat ze zo’n mooi contrast vormen met de vaak prachtige luchten in de koude wintermaanden. Daarnaast zijn alle takken zichtbaar en ziet het er soms schilderachtig uit als er bijvoorbeeld een laagje sneeuw op de takken ligt of als er rijp op de takken zit. Ik moest bekennen dat ik het zo nog niet had bekeken en ergens vind ik ook wel dat ze gelijk heeft. Daarnaast hebben de bomen ons afgelopen seizoenen heel wat moois gegeven en mogen ze nu even rusten om ons in de lente weer te voorzien van prachtige bloesems! Het proces begint dan weer van voor af aan.

Naast de bomen zijn ook de dieren toe aan een rust periode. Sommige dieren trekken weg naar het Zuiden, niet alleen omdat het daar warmer is, maar met name vanwege het voedsel. Als hier vorst of sneeuw ligt dan kunnen vogels zich maar moeilijk voeden en daarom trekken ze in de winter weg en komen dan tegen maart/april weer terug. Anderzijds komen juist Noordelijke vogels naar Nederland toe om bij ons te overwinteren. Vaak zijn dit eenden en ganzen. De egel, vleermuis, kikkers, bijen en hommels zijn voorbeeld van dieren die een winterslaap houden.

Bron

Stapje terug

Als zowel: de klok, de natuur en de dieren zich aanpassen op de winter, waarom zouden wij mensen niet hetzelfde doen? Waarom zouden we van onszelf verwachten gewoon in hetzelfde tempo door te gaan als in de zomer? Moeten wij ook niet even een stapje terug doen? We leven in zo’n gehaaste tijd dat de verwachtingen gelijk blijven op prestatiegebied terwijl de omstandigheden in de winter er niet echt beter op worden.

In de zomer maai ik soms nog het gras nog even om 21:00 uur, (nou kan dit niet in de winter omdat het te donker is en omdat het gras toch niet of nauwelijks groeit), maar ik bedoel te zeggen dat ik tot ’s avonds laat veel actiever ben in de zomer dan in de winter. En dat is oké! Ik mag in de winter een stapje terug doen en even op adem komen, even rusten van de afgelopen periode. En eerlijk gezegd denk ik ook dat dit de bedoeling is. Want als je continue op prestatieniveau moet blijven en het draadje steeds aangespannen is dan gaat of de rek er een keer uit of knapt het draadje. En geen van beide is goed.

Maatregelen

Het liefste zou ik een winterslaap houden om volledig op te kunnen laden zowel lichamelijk als mentaal zodat ik in de lente weer helemaal fris en fruitig ben :) , maar ja dat is helaas niet mogelijk ;-) . Om in de winter er tegen aan te kunnen, leg ik mijn verwachtingen lager. Ik ga niet meer tot ’s avonds laat allerlei activiteiten doen, maar ik ga eerder naar bed toe. In de zomer kan het 22:30 / 23:00 uur worden, maar in de herfst/winter ga ik meestal om 21:30/22:00 uur naar bed. Ik heb meer slaap nodig. Ook eet ik extra veel fruit zoals appels, mandarijnen en sinaasappels om mijn weerstand op peil te houden. En als we een strenge winter hebben, dan slik ik nog een multivitamine ;-) . Daarnaast probeer ik dagelijks een wandeling van ongeveer een half uur te maken. Buitenlucht en vitamine D zijn hartstikke goed voor je, en wat beweging kan ook geen kwaad! Hardlopen en mountainbiken wordt soms wat lastig door gladheid of sneeuw, maar zodra het even kan wil ik dit wel voortzetten in de winter!

Doe jij het in de winter ook wat rustiger aan of maakt het geen verschil met de andere seizoenen?

9 reacties

 1. Ik vind het een heerlijke seizoen… Ik ben er dus altijd wel blij mee, het knusse weer. Ik gedraag me niet anders dan in anderen seizoenen.

 2. Hmm, nee ik ben niet bepaald anders in de zomer dan in de winter. Alleen ben ik veel meer binnen. In de zomer ben ik echt een buitenmens!
  Simone heeft onlangs geplaatst…Big News!

 3. Ik merk ook dat ik het moeilijker vind om uit bed te komen, dus ook ik duik rond 21:30/22:00u mijn bed in. Verder ga ik lekker door met hardlopen, de buitenlucht geeft me energie. Ik probeer nog steeds gezonde maaltijden uit, het is wel wat minder wat betreft salades, maar havermoutontbijtjes zijn ook goed en vullen prima (zeker gemengd met banaan). Multivitamines slik ik het hele jaar door, dat moet ook vanwege mijn maagverkleining. Verder probeer ik met de seizoenen mee te eten: pompoenen zijn nu mijn favoriet.
  Cindy heeft onlangs geplaatst…TAG: Sporty Girl

  1. Ja het hardlopen geeft mij ook energie en zo ben je toch nog even buiten in de wintermaanden, goed voor je vitamine D. Salades eet ik ook niet echt want het is duurder en eet liever groeten van het seizoen.

 4. Ik merk inderdaad ook wel dat het met de winter toch altijd nodig is om een stapje terug te doen. Die winterslaap klinkt eerlijk gezegd heel ideaal, maar ik moet het toch echt doen met avonden op de bank met kaarsjes aan en een dekentje :P Wel vervelend dat het in deze maatschappij eigenlijk lastig is om het opeens rustiger aan te doen, tenminste, dat merk ik vaak: we willen het allemaal wel, maar uiteindelijk draait alles gewoon door en zijn de verwachtingen in de winter nog even hoog. Je moet dan echt keuzes gaan maken als je wat eerder naar bed wil en wat minder hooi op je vork wilt nemen, dat gaat helaas niet vanzelf.
  Hester heeft onlangs geplaatst…De grenzen van nationalisme