De Moestuin Tag

Ik heb een ontzettend leuke nieuwe blogger ontdekt! Namelijk TuinTragiek van Ester! Zij is dol op haar (moes)tuin en schrijft hier hele leuke artikelen over. Dus als dit je aanspreekt zou ik zeker even een kijkje nemen. Zij is ook de bedenker van De moestuintag! en ik vulde hem graag in!

1. Omschrijf je tuin in 5 woorden.

Zonnig, groen, overzichtelijk, ruim, moestuin.

2. Laat je (moes)tuin eens zien, zoals hij er nu bij ligt.

Zie de foto bovenaan dit artikel. Deze is genomen van achter in de tuin.

3. Vertel eens iets over de dieren in je tuin. (huisdieren of “wild”)

Zoals je ziet loopt onze kater Leo bij ons in de tuin. Hij is normaal gesproken echt een binnenkat, maar zodra het zonnetje zich laat zien is hij veel buiten. Voor de rest zijn er veel vogels in de tuin, zoals: pimpelmezen, koolmezen, musjes, duiven, goudvinken, roodborstjes en eksters. Heel af en toe een spreeuw of een kraai. Daarnaast komt er af een toe een buurtkat onder de schutting door piepen. Ik heb vorige zomer een vlinderstuik gepland dus hoop ook de bijen en vlinders te verwelkomen in de tuin.

4. Volle grond, moestuinbak of bloempotten?

Ik zelf heb van alles wat. Ik heb enkele planten in de volle grond gepoot. Ik heb een moestuinbak voor de kruiden en groenten en ik heb twee grote bloembakken buiten staan met een appel- en kersenboom erin.

5. Zelf zaaien of plantjes kopen?

De moestuinbak gebruik ik voor zaadjes die ik voornamelijk bij de Aldi en Action koop. Deze zaai en verzorg ik zelf. Maar ik koop andere plantjes wel bij de Intratuin, Groenrijk of de Tuinland. Ook de Aldi verkoopt regelmatig prachtige planten van goede kwaliteit. Soms koop ik ook verse kruiden bij de Albert Heijn en die poot ik dan gewoon in de grond zodat ik er extra lang van kan genieten.

6. Jelle of Maarten?

Beiden hebben zo hun charme. Jelle’s site vind ik makkelijk en staat daardoor wat dichterbij. Maar Maarten ken ik van het moestuinprogramma waar ik enkele afleveringen van heb gezien. En daar schreef ik al over in dit artikel.

7. Wat heb je in het verleden met succes geoogst?

Vorig jaar was mijn eerste moestuinseizoen. Volledig onervaren stapte ik het avontuur van moestuinieren in. Maar het smaakt naar meer! Waar ik het meest trots op ben is mijn komkommerplant. Hij is super groot geworden en de komkommers die eraan groeiden vond ik echt super lekker! Daarnaast waren de radijsjes en wortelen een succes en de kruiden zoals peterselie, basilicum en rucola ook. Ik heb er van genoten!

8. Welke groenten zou je nooit zelf kweken?

Bietjes en andijvie omdat ik deze groenten niet graag eet. Verder moet ik gewoon nog experimenteren met het kweken van groenten omdat ik nog lang niet alles heb geprobeerd.

9. Let je nog ergens speciaal op als je zaadjes of plantjes koopt?

Om heel eerlijk te zijn let ik nergens in het bijzonder op. Ik weet niet of er kwaliteitsverschil of iets dergelijk tussen de zaadjes of plantjes zitten. Misschien dat ik hier meer inzicht in krijg in de loop der jaren.

10. Heb je nog een goede moestuintip die je wilt delen?

Wat ik vooral geleerd heb is geduld hebben. Eigenlijk hoef je de planten alleen maar water te geven en moeten ze op een zonnige plek staan. De natuur doet de rest. Ik heb wel af en toe wat bijgemest maar weet niet of dit groot verschil maakt. Verder heb ik wat beginnersfouten gemaakt bij het kopen van de moestuinbak. Ik heb er namelijk groenten in gepoot die onder de grond groeien zoals wortelen en uien. Deze groenten hebben uiteraard ruimte onder de aarde nodig en dan is het kweken in een moestuinbak niet heel handig ;-) . Voor kruiden of planten die boven de bak uitgroeien is het natuurlijk geen probleem. Dat was echt een beginnersfout die ik niet gauw weer zou maken :) .

Leuk Tag Ester! Wil jij deze Tag ook invullen laat het me dan even weten in de comments, ik lees hem graag!

Kweek jij je eigen groentes/kruiden?

7 reacties

    1. Ik zag de reactie van Ester inmiddels al op je opmerking :) , maar zou leuk zijn als je deze overneemt! Ik zie hem wel verschijnen!

  1. Dit doet me echt weer even denken aan de tijd dat wij nog een moestuin hadden, haha. Ik geloof dat we toen worteltjes, koolrabi, broccoli(?) en sla hebben geoogst, maar er mislukte ook nog wel eens wat onder andere door heel veel slakken, dus we hebben niet alles ook daadwerkelijk kunnen eten helaas. Het heeft wel iets, ’s avonds groenten uit eigen tuin eten of buiten zitten en gewoon even een worteltje uit de grond halen!

    1. Ja, slakken zijn grote boosdoeners bij de moestuinierders. En het is inderdaad wel extra speciaal als je groeten uit je eigen tuin kan eten. Ik vind het persoonlijk ook veel lekkerder dan uit de supermarkt!