Moestuin 2015 | Update #1

Het is maart en dat betekent dat het weer tijd is om een begin te maken aan de moestuin! Wat heb ik hier ontzettend naar uitgekeken! Ik kan niet wachten om in de zomer uit mijn eigen tuintje te eten, maar goed het proces begint natuurlijk bij het poten van de zaadjes! Dit jaar dacht ik het wel af te kunnen zonder plantenkasje, maar ik denk dat ik er toch weer eentje ga aanschaffen.

De plantjes stonden in potjes op de vensterbank en kwamen wel goed op, maar toen ze groot genoeg waren om naar buiten te gaan zijn ze kapot gevroren :( . Zonde! Ik was er dit jaar te snel mee. En ik denk, dat als ze wel overdekt waren geweest door een plantenkastje, dat ze het wel gered zouden hebben. Gelukkig hebben ze bij de AH een leuke actie met die moestuinpotjes en hier heb ik nu een paar van. Dan kan ik weer sparen voor nieuwe plantjes die het hopelijk wel overleven. Verder heb ik ook bij de Action weer wat zaadjes gekocht, maar deze groeien minder goed in de potjes op de vensterbank. Ik heb geen idee waar het aan ligt. Dus misschien dat ik binnenkort toch nog maar naar de Intratuin of Groenrijk ga om wat zaadjes in te slaan. Daar moet ik dan niet te lang mee wachten want dit is wel de tijd om de plantjes te zaaien.

Ik had  ook nog zaadjes over die we vorig jaar hebben gekregen op onze bruiloft. Die heb ik gepoot in schattige kleine terracottapotjes. De aarde die je hiervoor gebruikt zijn van die samen geperste tabletten die je met toevoeging van wat kraanwater tot potgrond kan maken! En zo ziet dat er dan uit. Ongelooflijk dat die kleine zaadjes uit eindelijk een plantje worden waar je van kan eten! Ik vind het steeds weer bijzonder!

Toen ze uit het potje waren gegroeid heb ik ze maar in de tuin gepoot. Hiervoor moest ik eerst de moestuinbak even omspitten en netjes maken. De weersvoorspellingen waren goed en zonnig dus ik had er wel vertrouwen in dat het goed kwam. Toch hebben we een paar keer nachtvorst gehad en ze leven nog wel maar zien er nu iets minder goed uit. Maar plantjes zijn vaak sterker dan je denkt. Dus misschien dat ze het toch nog redden! Voor de zekerheid ga ik wel een klein plantenkasje kopen bij de Xenos. Ik zag super leuke staan.

De Moestuintjes van de AH heb ik ook nog en staan nu in de vensterbank. In de hoop dat deze goed mogen opkomen. Ik ben benieuwd! Het zakje met zaadjes kon je gewoon in de aarde pootten. Het zakje zou dan vanzelf oplossen. Maar ik ben eigenwijs en heb toch de zaadjes uit het zakje gehaald. Hopelijk heb ik hier goed aan gedaan ;-) .

Dit is een pakje van de Action met daarin zaadjes van 5 verschillende groentes namelijk: vleestomaten, ijsbergsla, komkommer, paprika en chilipeper en er zit nog een zakje met zaaizand in.

Ook kocht ik bij de Action deze theekruiden zaden. Hierin zitten ook 5 kruiden, namelijk: anijs, dille, lavendel, kamille en munt en ook weer een zakje zaaizand. Op de laatste foto zie je dit zaaizand. Het stelt heel erg weinig voor dus ik heb wat tuinaarde erbij gebruikt. Op de achterkant van de verpakking staat ook de zaaimaand en de eerst 3 kruiden kunnen vanaf april gezaaid worden maar de kamille en munt mogen al wel in maart de grond in, maar dat doe ik zodra ik de plantenkas gekocht heb!

Begin jij dit jaar ook een moestuin?

16 reacties

 1. Leuk! Ik spaarde de AH moestuinbakjes voor anderen, omdat ik zelf al zaadjes had gekocht, voordat ik van de actie had gehoord. Maar ik heb er via een vriendin wel lente ui mee gescoord, en die had ik nog niet. Dus die heb ik vanmiddag gezaaid in de moestuinbak. Ben benieuwd! En je bent niet de enige die eigenwijs het papier rond de zaadjes heeft weg gehaald. ;)

 2. Hé, zo te zien hebben wij dezelfde moestuinbak! (Mijn blogje hierover komt binnenkort online) Gaat die van jou al een seizoen mee? Ik heb hem net nieuw, en zelfs gebeitst, en ik ben benieuwd hoelang hij het zal houden.
  Ester heeft onlangs geplaatst…Tag: de moestuintag!

  1. Wat leuk zeg! Ik ben benieuwd naar jouw blogje hierover. De plantenbak heb ik bij de Gamma gekocht dacht ik. Ik heb hem vorig jaar zomer gekocht dus dit is mijn tweede seizoen. Hij staat bij mij wel op grindtegels dus misschien dat dit ook zorgt dat deze wat langer meegaat. Ik heb het hout niet gebeitst. Misschien wel slim om te doen inderdaad.

 3. Ik heb een hele tas vol moestuintjes van AH en ik vergeet ze steeds te gebruiken, terwijl ik dat wel ontzettend leuk vind om te doen. Maar ik heb ook te weinig ruimte om mijn 25 moestuintjes op de vensterbank te zetten. Dus ga ik binnenkort bij Hema of Ikea kijken voor een minikasje voor in onze tuin, zodat ik ze daar in kan zetten.
  Cindy heeft onlangs geplaatst…Persoonlijk: Iets met baby’s..

  1. Ohw wat heb je er veel! Ik heb er wel geteld 4 :) . Ik heb ze in de vensterbank staan maar ja dat kan je makkelijk kwijt natuurlijk. Enne niet te lang wachten met het poten van de zaadjes. Maart en april zijn dé zaaimaanden ;) .

 4. Ik vind het zó jammer dat ik echt geen plek heb voor een moestuintje. Maar zodra ik een huis met tuin heb, dan komt er zeker weer een moestuintje. Ik vond dat altijd zo leuk. Dus die actie van AH spaar ik alvast op, voor als ik een tuin heb, haha!
  Simone heeft onlangs geplaatst…Review: Foto op hout

  1. Hoop voor jullie dat je snel een huisje kan vinden! Een tuintje is wel fijn, maar zonder lukt het in principe ook. Gewoon in potjes op de vensterbank. Het liefst op een zonnig plekje. Maar sparen voor later kan natuurlijk ook ;-) .

  1. Nou geduld moet je zeker hebben, ik vind het ook lastig om te wachten. Elke dag hang ik weer boven mijn plantjes en ben dan dolgelukkig als ik een plantje zie :D .

 5. Grappig dat de Ah ineens zoveel invloed heeft in bloggersland met hun moestuintjes, haha. Ik zie ze overal voorbij komen, maar zo gestructureerd zoals jij het hebt aangepakt nog niet. ben benieuwd hoe het eruit ziet als het vol staat met plantjes!
  Marleen heeft onlangs geplaatst…Wraakzuchtig

  1. Ja inderdaad daar verbaas ik mij ook over. Vorig jaar vond ik al dat de moestuintjes aardig in trek waren. Maar nu heb je tv-programma’s en allerlei acties die gehouden worden. Dankjewel voor je compliment. Ik werk graag gestructureerd; leuk dat je het opmerkt. En ik ben zelf ook heel benieuwd naar deze oogst. Vorig jaar ging het super maar toen zat het weer vooral ook mee. Hopelijk dit jaar weer een mooi seizoen! Ik ga er voor duimen!