Moestuin 2016 | Niet zo succesvol…

Ik vind het ontzettend leuk om te moestuinieren (klik) . Helaas kon dit vorig jaar niet vanwege onze verhuizing midden in de zomer. Dit jaar ging ik voor een herkansing, maar omdat we zo druk ín huis waren in plaats van buitenshuis is ook dit jaar niet zo’n succesvol moestuinjaar. De tuin willen we sowieso nog grondig aanpakken en leuk inrichten want het is echt een rommeltje nu. Mijn vingers jeuken om de hele boel glad te trekken en een mooie romantische en praktische tuin aan te leggen. Maar goed dat even terzijde. Wat betreft de moestuin: de tomatenplant de enige die het goed gedaan heeft.

Ik had zaadjes geplant van een courgette, tomaat en van een komkommer. Stiekem had ik verwacht dat de komkommer het goed zou doen omdat ik twee jaar geleden een prachtige grote komkommerplant had met veel oogst! Maar hij kwam maar niet lekker op. Zo ook de courgetteplant… Ik weet niet of het lag aan het iets wat natte en koude voorjaar of dat ik gewoon te vroeg de plantjes buiten heb gezet of dat ik ze niet goed verzorgd heb (wat ook goed mogelijk is ;-) ), maar jammer vind ik het wel.

De tomatenplant had ik samen met wat andere zaadjes in een houten moestuinbak gepoot. Toen de plant erg groot werd en ik hem wilde verpoten naar de volle grond, bleek dat de plant hier al zelf in had voorzien! De wortels van de tomatenplant zijn namelijk dwars door de houten bodem de grond in gegroeid :) ! Ik verbaas me er altijd over hoe krachtig planten zijn. Dat ze tussen stenen kunnen groeien en hun weg de grond in weten te vinden ondanks obstakels. Wonderlijk. Ik besloot de moestuinbak maar op de grond te laten staan want ik zou het jammer vinden als ik de wortels zou beschadigen van de tomatenplant en ook nog deze om zeep zou helpen.

De tomatenplant groeide en groeide en ging een eigen leven leiden over de tegels in de tuin. Bizar hoe groot deze plant kan worden uit zo’n klein zaadje! Ik besloot in te grijpen voordat ik niet meer fatsoenlijk mijn huis naar binnen kan ;) . Ik heb de plant met binddraad opgebonden. Ik had ook wat research gedaan naar tomatenplanten en ik las dat ik de tomatenplant moest dieven. Dat betekent dat je de extra stengels die de plant vormt moet verwijderen zodat er niet teveel energie naar de stengels gaat, maar juist naar de tomaten. Dit zal ik deze week nog even doen want er komt mooi weer aan en dan zal de plant waarschijnlijk nog verder doorgroeien!

De tomaten zijn nog heel groen maar ik hoop dat de zomer zich nog goed laat zien in augustus en september zodat ik er nog van kan genieten dit seizoen!

Houd jij van (moes)tuinieren?

7 reacties

 1. Mijn tomatenplanten waren een paar weken geleden ook een eigen leven gaan leiden. Niet genoeg gediefd en wat verwaarloosd na een hagelbui omdat alles verloren leek. Na 3 weken kreeg ik de deur van de moestuin niet meer op. Ben als een dief langs achter moeten binnenkruipen zn de boel moeten snoeien. Nu lijken ze zich toch nog te herpakken met een heleboel groene tomaten. Mijn komkommer doet het ook niet, de mini komkommer wel maar aan de 2 gewone komkommer plant hangt maar 1 komkommer, zielig hoor want hij is groter dan ik. Volgend jaar beter, dit weer was hel voor een moestuin! Leuke blog trouwens :)

  1. Dankjewel voor je compliment. En inderdaad een jammer seizoen voor de moestuin! Hopelijk hebben we volgend jaar meer succes :).

 2. Wauw! Wat is je tomatenplant prachtig groot geworden! Volgens mij kan je daar echt wel trots op zijn! Ik heb vorig jaar een poging gedaan, maar het was niet zo succesvol als in mijn fantasie. ;-)

  1. Dankjewel, ik vind hem ook erg mooi! Al heb ik er weinig aan bijgedragen hoor ;-). Hij staat in de volle grond op het zuidoosten. En ik fantaseer ook over mooie rode tomaten, maar dat moet deze plant ook nog maar waar zien te maken ;-) ben benieuwd!

 3. Ik hou zeker van moestuinieren, maar hier was het ook niet zo’n succes. De aardbeien en de tomaten zijn wel goed gelukt, en de sla ook wel. Maar mijn spinaziezaadjes zijn al opgegraven en opgegeten voordat er iets uitgekomen is en mijn courgettes worden gestolen door grote eksters. De appelboom doet het wel goed trouwens.
  Jenn heeft onlangs geplaatst…Augustus mini-bucketlist

  1. Wat jammer van je spinazie en courgettes, maar wel fijn dat er toch nog wat plantjes opgekomen en goed gelukt zijn! Geniet ervan!