Update: Moestuin #4

De plantjes in mijn moestuintje zijn inmiddels zo hard gegroeid dat ze niet meer in de kleine plantenkas pasten. Ik heb daarom de plantjes overgepoot naar een grote moestuinbak die ik voor mijn verjaardag heb gekregen. Deze bak heeft 16 vakken en is 1,20 x 1,20 m groot. Ik heb ook wat extra zaadjes gepoot aangezien ik in deze bak veel meer ruimte heb! Ik heb nu 12 van de 16 vakken vol. De ander 4 vakken zijn dus nog leeg, maar misschien dat ik in de loop der tijd daar nog wel andere plantjes in ga poten. Eerst richt ik me op deze 12 en dat vind ik al best een uitdaging.

Van links naar rechts: bloemkool, ijsbergsla, ui, komkommer, oregano, lavas, tijm, wortels, peterselie, radijsjes, basilicum en rucola. 

Lavas:

Heb jij net zoals ik geen idee wat lavas is? Ik heb het even opgezocht: De plant is ook wel bekend onder de naam maggiplant (hoewel het geen ingrediënt is van het originele recept van Maggi). Zowel de bladeren als de zaden worden gebruikt en hebben een selderijachtige smaak. Bladeren worden gebruikt in stoofpotten, salades, sauzen en soepen. Het zaad wordt gebruikt om brood smaak te geven. Lavas kan gebruikt worden als smaakversterker. Het gebruik tijdens de zwangerschap wordt door sommigen afgeraden. Lavas verlicht spijsverteringsproblemen.

Aandacht:

Sommige plantjes zien er een beetje verlept uit, dit komt doordat ik er een paar dagen geen aandacht aan heb besteed. Door de vele regen van de afgelopen dagen ben ik weinig buiten geweest. Daarnaast was ik van het weekend druk met mijn verjaardag en ben ik mijn schattige plantjes gewoon vergeten! En tja, alles wat je aandacht geeft groeit, dus hopelijk gaan ze weer mooi groeien in deze grotere plantenbak. Ze staan weer in verse aarde en hebben weer water gehad! Ik zal ze beter verzorgen de komende tijd, ook omdat de voorspellingen voor het weekend erg zonnig zijn en dat betekent veel water geven!

Verder heb ik nog aardbeienplantjes staan. Vorig jaar had ik niet zo’n goede oogst, hopelijk gaat het dit jaar beter. Mocht het dit jaar ook weinig voorstellen dan denk ik dat ik de aardbeienplantjes eruit haal en een leuke vaste planten in zet.

Naast alle moestuinplantjes, is het ook leuk om in de zomer een fleurige tuin te hebben. Daarom heb ik bij de Aldi weer een potje met bloemenzaadjes gekocht. Dit keer heb ik gekozen voor een Japansbloementapijt. Ik ben benieuwd wat hier weer van opkomt aangezien vorige jaar het heel succesvol was!

Heb jij ook een moestuintje?

4 reacties

  1. Leuk, dat Japanse bloementapijt ziet er heerlijk fleurig uit, die ga ik ook eens opzoeken! Bij mij komt het ook allemaal aardig boven kijken, de kruiden doen het goed, de aardbeien zitten / zaten vol met bloemen en zijn al langzaam aardbeitjes aan het worden en de appelboom doet het ook prima. In mijn grote bak heb ik nog steeds niks zitten, daar ben ik nog neit aan toe gekomen, maar dat komt hopelijk komende week goed.

    Mijn bloemkool is vorig jaar helemaal opgevreten door de rupsen, heb jij daar ook last van? En heb je toevallig een idee om daar van af te komen?

    Jennn heeft onlangs geplaatst…Change the World: kweek je eigen eten

    1. Wat ontzettend leuk om te lezen! De aardbeien hebben bij mij ook bloemen maar met deze zonnige dagen zullen de aardbeitjes wel groeien! Van rupsen heb ik gelukkig nog geen last en ik heb daar ook geen ervaring mee.