Als ik later groot ben, dan word ik.. boswachter!

In mijn tienerjaren vond ik het heel moeilijk om een beroepsrichting te kiezen. Ik wist alleen een paar eigenschappen en vaardigheden van mezelf te benoemen en dat zijn: plannen en organiseren, schrijven, communiceren en omgaan met mensen. Verder ben ik erg dienstverlenend en klantgericht ingesteld, dit merkte ik tijdens mijn bijbaantje bij een supermarkt waar ik 5 jaar lang op de dinsdagavond en zaterdag werkte! Ik stond graag achter de klantenservice om mensen te woord te staan en ze te helpen. Bij het kiezen van een opleiding vond ik het belangrijk dat ik gemakkelijk werk kon vinden na mijn studie want ik houd van zekerheid en vastigheid. Ik koos daarom voor de opleiding Directie Secretaresse Management Assistent want in iedere organisatie hebben ze wel een secretaresse nodig was mijn gedachte (wat ook wel een beetje gestuurd was door mijn ouders). Na de studie vond ik mezelf nog niet rijp voor de arbeidsmarkt en ging Personeel & Arbeid studeren. Ook dit was een hele brede opleiding met verschillende specialisaties. Ik verdiepte me in Loopbaanbegeleiding en Arbeid, Verzuim en Reïntegratie. Ik heb genoten van beide opleidingen en vind de beroepen die je er mee kan uitoefenen nog steeds erg passend bij mij, maar als ik opnieuw een beroep zou uitkiezen, iets heel anders, zonder na te hoeven denken over inkomen, vastigheid en zekerheid, dan zou ik graag boswachter willen worden… Nee, echt! Ik maak geen grapje ik zou het serieus een leuk beroep vinden!

Waarom??, zou je misschien denken?

Jeugd

Nou dat zal ik je vertellen. Ik heb mijn voorliefde voor de natuur sowieso wel aardig vanuit huis mee gekregen. Dat blijkt uit de vele uitstapjes die we maakten, groot en klein, naar het bos, de heide, de schaapskooi of naar de zee. Waar we ook heen gingen mijn vader wist altijd wel wat te vertellen over de omgeving, de dieren, de vogels en de bomen. Hij houdt van toeristische routes en onderweg leerde hij ons (mijn zussen en mij) veel over wat we om ons heen zagen. Ik vond het altijd geweldig en mis soms die gezellige wandelingen die we vroeger veel maakten. Nu heb ik gelukkig een vriend die ook houdt van toeren en wandelen en dus ga ik nu regelmatig met hem het bos in of de hei op zoals je al kon lezen in mijn laatste Picture Diary (klik). Ook had ik vroeger een verrekijker (ik een roze en mijn zus een paarse) en daarmee gingen we met name de buurvrouw beloeren, maar ik heb er ook veel vogels mee gespot. Jammer genoeg heb ik de verrekijker niet meer volgens mij.

Op de basisschool had ik al een voorliefde voor het vak biologie. We gingen regelmatig het bos in om te luisteren naar de verschillende vogels en ik was helemaal blij als ik een specht op een boom hoorde tikken. We waren muisstil en liepen zowat op onze tenen door het bos. Ik was erg onder de indruk toen ik reeën voorbij zag rennen en ik dacht ook een vos te zien (dit bleek later een rode kater te zijn). Ook hebben we eens een soort van “grot” bezocht waar vleermuizen in zaten en dat vond ik echt een super leuke ervaring. We moesten uileballen uitpluizen om te zien wat die beesten allemaal aten en we verzamelden verschillende bladeren op de grond in de herfst om op basis van het blad te bepalen van welke boom het afkomstig was! Geweldig vond ik het!

Ook op het voorgezet onderwijs had ik liefde voor het vak biologie. Nou ging dit vak jammer genoeg niet alleen over dieren en de natuur, maar desondanks heb ik er wel examen in gedaan! Mijn examen werkstuk heb ik gehouden over de haai en had een 10! Nou heeft een haai verder niets met het bos te maken maar goed.

Tegenwoordig

Zoals ik net al aangaf zijn mijn vriend en ik veel in het bos, dierentuin, kinderboerderij en op de hei te vinden. Ik vind het leuk om hem wat kennis bij te brengen over bomen, planten en dieren omdat hij dat niet echt heeft meegekregen volgens mij ;). Ik heb in de boekenkast ook wat planten en dierenboeken staan (die kreeg ik vroeger al op mijn verjaardag, toen ik een jaar of 10 was) en vind het heel leuk hierover te lezen!

In januari 2013 heb ik een mountainbike gekocht (klik) en heb vorig jaar enkele ritten gemaakt in het bos en op de hei. Ook hier ben ik met name veel (roof)vogels tegen gekomen, maar ook zwijnen! en reeën! Prachtig vind ik het en kan er enorm van genieten!

Sinds juni 2012 beschik ik ook over een eigen voor -en achtertuin waarin ik het leuk vind om planten te poten en te verzorgen. Ik vind het heerlijk om gras te maaien of lekker in de grond te wroeten, te schoffelen of te harken. Ik word er rustig van en kan op deze manier lekker mijn hoofd leeg maken en ontspannen hoe gek het misschien ook klinkt. Regelmatig geef ik een update hoe mijn tuin ervoor staat en wat de ontwikkelingen zijn! Wil je hier meer over lezen klik dan op de volgende cijfers: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

In de winter ligt de natuur even stil en bereid zij zich voor op de lente, een nieuw begin. Even rusten om daarna weer helemaal tot bloei te komen! Ik ben dan nog steeds wel veel in het bos te vinden maar in de tuin kan ik dan niet echt werken. Ik haal mijn hart dan maar op bij de Intratuin, Tuinland en dat soort winkels om mijn huisje van binnen vrolijk aan te kleden. Ik zet vaker een vaasje met bloemen op tafel om het een beetje op te fleuren.

Boswachter

Ja mijn liefde voor de natuur en dieren is erg groot. Ik zou dus wel boswachter kunnen zijn. Het ideale beeld dat je veel vrijheid hebt, rust en een mooie werkomgeving klinkt als muziek in mijn oren! Maar anderzijds ben je natuurlijk ook buiten als het koud is en regent. Los van al deze zaken is het vooral mooi dat je als boswachter de taak hebt om de natuur beschermen en beheren. Dat alleen al is prachtig maar ook mooi omdat deze taak voorkomt in de bijbel. God gaf namelijk de mens de opdracht om goed voor de dieren en de natuur te zorgen (Genesis 2:15). Als boswachter let je op de verschillende planten en dieren bent alert of er soorten bijkomen of verdwijnen. Daarnaast kan je als boswachter ook gastvrouw zijn door rondleidingen te geven aan groepen mensen. Ik heb trouwens zelf nog nooit (zover ik me kan herinneren) een rondleiding van een boswachter gehad. Maar goed dat even terzijde. Verder kan je als boswachter ervoor zorgen dat iedereen van de natuur kan genieten door wandelpaden en fietsroutes uit te zetten. Jammer alleen dat ik geen richtingsgevoel heb :) waarschijnlijk zou ik verdwalen in het bos (en de hele groep). Misschien toch niet helemaal een goede beroepskeus… Ik kan nu ook volop genieten van de natuur, maar ik houd deze baan nog wel in mijn achterhoofd, voor als ik later groot ben :) en navigatie ook mogelijk is in de middle of nowhere.

Wat zou jij willen worden zonder na te denken over mogelijke beperkingen?

3 reacties

  1. Wat een grappige foto´s. Toen ik jong was wilde ik ook wel boswachter worden, of dierentuin medewerker. Gewoon dicht bij de dieren en bij de natuur zijn. Als je ouder wordt dan ga je daar al gauw van af en denk je meer aan een soort van carriere maken, maar achteraf denkik had ik het maar gedaan.

  2. Wat leuk om hierover te lezen! Mijn broer roept al van kleins af aan (hij is nu bijna 27) dat hij boswachter wil worden. Hij heeft MBO Bos & Natuurbeheer gedaan en daarna HBO in dezelfde richting. Hij werkt nu voor Landschapsbeheer Friesland, maar wil nog steeds eigenlijk opzichter of boswachter worden. Vooral de vrijheid, het idee dat je vrij in de natuur loopt altijd zegmaar spreekt mij heel erg aan. Ik hoop dat mijn broers droom nog een keer uit gaat komen!
    Linda heeft onlangs geplaatst…Even kletsen over stage.

  3. Een oom van mijn vriend is vroeger boswachter geweest en had een mooie mountainbike gekregen die hij vaak gebruikt in het voorjaar en de zomer. Vroeger moest ik niet zoveel van bossen hebben, maar juist tegenwoordig ga ik graag in het weekend lopen, in de Loonse en Drunense Duinen die hier vlakbij zijn, of de bossen en vennen van Oisterwijk. Dan combineer ik het het liefste met een geocache, erg leuk om te doen. Ik word er rustig en blij van, net als tuinieren. Maar dat ligt nu even op zijn gat, vanwege de winter. Wat een schattige foto's van jou zeg, lief!
    Cindy heeft onlangs geplaatst…Shoplog: Kruidvat en Etos