Onze huizenjacht

Mijn man en ik zijn al een poosje op huizenjacht. We huren momenteel een prachtig huisje, maar de huur stijgt ieder jaar weer met zo’n 3 á 4%. Zo kregen we onlangs ook een brief van de woningbouwvereniging waarin ons werd meegedeeld dat we per 1 juli weer 3% meer gaan betalen. Inmiddels is de huur al met ruim € 100 per maand gestegen ten opzichte van de huur die we drie jaar geleden moesten betalen toen we er net in kwamen wonen. Daarnaast zijn de huizenprijzen en hypotheekrente relatief laag waardoor wij hebben besloten actief te gaan zoeken naar een koopwoning! En we hebben er één gevonden.

We zijn sinds vorig jaar oktober wezen rond neuzen maar dat was gewoon een beetje oriënteren en niet met de intentie direct wat te gaan kopen. Bovendien wisten we niet eens of we überhaupt wel een huisje konden kopen aangezien we allebei een tijdelijk contract hebben. Maar in het voorjaar begon het echt bij ons te kriebelen. De vraag is hoe pak je zoiets aan? Ik besloot allereerst een gesprek aan te vragen bij De Hypotheker om inzicht te krijgen in onze positie op de huizenmarkt. We kregen te horen dat we daadwerkelijk een huis konden kopen en we kregen ook te horen wat het maximaal te lenen bedrag was. Na het vrijblijvende en kosteloze adviesgesprek waren we dolgelukkig, we konden nu actief op zoek naar een huisje!! We hadden dit eigenlijk niet verwacht gezien onze situatie, maar blijkbaar is het toch mogelijk.

Open Huizen dagen

In maart waren er enkele Open Huizendagen, heel fijn want zo kan je heel laagdrempelig bij heel wat huizen binnen kijken en een eerste indruk opdoen van de woning. We keken op Funda welke huizen een Open Dag hadden en maakten een lijstje van de huizen die we wilden gaan bezichtigen. De adressen van deze woningen vulde we in op Google Maps om zo een logische route in elkaar te zetten. Onderweg er na toe, waren we erg EXCITED :D !! Ik kreeg er kriebels van in mijn buik :) . Toen we de straat in reden kregen we al een beetje ‘een gevoel’ bij het huisje en de buurt, toch belangrijk zo’n eerste indruk. We bespraken ons gevoel over de omgeving en belden vervolgens aan. Dingdong! Spannend! De deur gaat open en daar staat/staan dan de verkoper(s) van het huis. De makelaar is hierbij niet aanwezig, dus je krijgt direct te maken met de verkoper(s). Ik vond dit zelf wel erg prettig omdat zij veel over de woning kunnen vertellen. Soms waren er al mensen binnen die ook het huisje aan het bewonderen waren en dat voelde voor mij wel als potentiële concurrentie, zonder dat ik zelf nog iets van de woning had gezien :) . Het is mooi om te zien hoe verschillend de verkoper(s) een rondleiding geven door de woning. De meeste eigenaren vertellen vol lof over hun huisje en over wat ze er allemaal aan gedaan hebben en over de mooie momenten die ze erin beleefd hebben. Anderen waren juist heel stil en zeiden heel droog. “Nou dit is dan de keuken”, terwijl je in de keuken staat. Joh… Mijn man en ik stelden wat vragen over het huis, maar vooral ook over de buurt en omgeving. Want de meeste informatie over het huis staat al wel op Funda zelf. Ik kon me dan ook wel lichtelijk irriteren als mensen voor de zoveelste keer vroegen wat de ligging van de tuin is en hoeveel vierkante meter de woning heeft of hoe oud het huis is. In mijn ogen geen relevante vragen, je wilt toch juist dingen weten wat niet vermeld staat op Funda. Maar goed.

Gevonden!

We hebben heel wat huizen bekeken, ik denk wel een stuk of 10 á 12. Ook buiten de Open Huizendagen om via een makelaar. Dat was weer een hele andere ervaring. Een makelaar vertelt ook informatie over de bouwtechnische staat van de woning.We hadden voor onszelf een lijstje gemaakt waar het huis aan moet voldoen, maar we kwamen er al snel achter dat je hoe dan ook concessies moet doen. Het ene huis heeft juist een prachtige douche met ligbad, maar met een zeer gedateerde keuken die echt aan vervanging toe is. En het andere huis heeft een mooie moderne keuken maar is de douche zo klein dat je, je kont er net in keren kan. Er is altijd wel íets wat mankeert aan het huis. Sommige huizen hebben dan wel een mooie keuken en badkamer, maar dan zijn de slaapkamers wat kleiner of is het huis in alle kleuren van de regenboog. We hebben besloten om te kijken naar dingen wíj belangrijk vinden. En dat is een zonnige tuin, een rustige ligging met het liefst een mooi uitzicht. Dit zijn dus geen vereisten aan het huis zelf. We wilden wel een huis met in elk geval 3 slaapkamers of de mogelijkheid er toe en en het liefst een schuur of garage of in elk geval de mogelijkheid om de auto op eigen terrein kwijt te kunnen. Hoe de douche of keuken er dan uitzag of wat de status van het huis op dat moment was, deed er voor ons minder toe. Het heeft wel even geduurd voordat we tot deze conclusie zijn gekomen want je moet er soms echt even door heen kunnen kijken, maar als dat lukt dan kan je zomaar een pareltje gevonden hebben! En dat is bij ons ook het geval! Toen we in het huis rond liepen hadden we allebei er een heel goed gevoel over. Mijn man nog wel iets enthousiaster dan ik! Ik zag nog wel veel dingen die er moesten gebeuren, maar ja een kant en klaar huis op een mooie locatie is voor ons qua budget niet haalbaar. Dus toen ik iets minder kritisch was en mezelf ook voorhield dat het huis ook niet direct spik-en-span opgeleverd hoefde te worden zag ik de schoonheid van het huisje! En werden we verliefd. En dat is gevaarlijk, want je begint je toch te hechten aan een huisje terwijl je nog een bod moet doen! En er waren op de Open Huizen dag ook andere gegadigden dus we wilden ook niet te laag gaan zitten met ons bod, want we wilden het huisje natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan.

Bod geaccepteerd!

Met trillende handjes hebben we toch maar op de knop verzenden gedrukt, toen we naar veel wikken en wegen ons eerste bod via de mail uitbrachten. Ons eerste bod werd eigenlijk gelijk afgewezen. Een beetje een domper, maar goed het was te proberen natuurlijk. We deden een nieuw bod en hierop kwam een tegenbod wat voor hun gelijk ook een eindbod was. Er zat dus geen onderhandelingsruimte, maar we besloten het tegenbod te accepteren! En daarmee gingen ze akkoord! We zijn er echt super blij mee!

Papierwinkel

Nadat het bod geaccepteerd was, werd er een concept koopakte opgemaakt door de makelaar. En we werden al snel op gesprek gevraagd om deze te ondertekenen. Wat een bijzonder moment om deze koopakte door te nemen en te ondertekenen! Het voelde weer even als in ondertrouw gaan :) . Een officieel moment samen! Een mooie nieuwe stap in ons leven. Maar goed, niet te vroeg gejuicht want wij moesten als een malle aan de slag om de financiering rond te krijgen! We hadden al een hypotheekadviesgesprek gehad bij de Hypotheker maar die was vrij duur. We wilden wel graag een adviseur aan de hand nemen omdat die: ons hielp met het beoordelen van de koopakte, een passende hypotheekverstrekker voor ons opzoekt, een taxateur naar het huis stuurt, zorgt voor het afsluiten van een levensverzekering etc. We vroegen rond in onze familie naar hun ervaringen met een hypotheekadviseur en kwamen terecht bij een particuliere hypotheekadviseur die de helft vroeg van De Hypotheker. We ondertekenden de opdracht tot dienstverlening en de hypotheekadviseur ging gelijk aan de slag en vroeg ons om een enorme waslijst aan papieren.

Afwachten

Nu is het wachten op de offerte van de hypotheekverstrekker en als wij deze ondertekend hebben en akkoord krijgen dan is de financiering rond! We verheugen ons er heel erg op en vinden het super spannend. We verwachten eind mei hier uitsluitsel over te krijgen! Rustig afwachten dus en ondertussen heel veel inspiratie op doen op Pinterest :) .

Waar verheug jij je op?

8 reacties

 1. Jaaa ik ben zo benieuwd, echt heel erg leuk! Een huis kopen lijkt me toch echt wel een grote stap. En als ik mijn ouders moet geloven is ons huis ook zes weken een zooitje geweest voor het bewoonbaar/naar hun smaak was, haha :)
  Hester heeft onlangs geplaatst…Dear diary @ Rome part two

  1. Ja dat lijkt me ook inderdaad. En we gaan er eerst in wonen en dan pas bedenken hoe we alles na onze zin willen hebben. Bovendien moet het financieel ook haalbaar zijn om alles naar je smaak te kunnen maken. Dus dat wordt flink sparen :) .

  1. Ja klopt hoor, nu voelt het net alsof we tussen twee huizen in wonen. Het is zeker fijn als we definitief horen of we er wel of niet in kunnen. We moeten nog even geduld hebben :) .

 2. Gefeliciteerd! Wat spannend allemaal! Het lijkt me superleuk om een huis te kopen maar met onze huidige situatie (geen vaste baan en één vaste baan met een niet heel hoog salaris) gaat dat nog niet. Wel fijn zeg dat het gelukt is! Ik zat vol spanning te lezen, ik ging helemaal op in je verhaal (: Erg leuk geschreven!
  Linda heeft onlangs geplaatst…1 mei 2015.

  1. Dankjewel en inderdaad spannend. Wij dachten eerst ook dat het niet mogelijk was maar dat bleek toch zo te zijn. Althans binnen een bepaald budget uiteraard ;-) . Leuk om te horen dat je zo in het verhaal opging, mooi compliment!

 3. Wat super leuk! Gefeliciteerd! Jullie zitten exact in hetzelfde schuitje als wij. Wat een hoop komt er ook bij kijken he? Pfff. Maar; alles voor het goede doel en dat is ons nieuwe paleisje! :)
  Simone heeft onlangs geplaatst…Monthly Pictures #1

  1. Dankjewel! En klopt hoor er komt veel bij kijken.. maar wat je zegt, alles voor het goede doel! En jullie ook heel veel succes ermee!