New Home #1

HOERA! De financiering is rond :D ! We hebben een huisje gekocht! Na 1,5 maand wachten, papieren aanleveren en in onzekerheid te hebben gezeten hebben we dan eindelijk bericht gehad dat het akkoord is! Finale akkoord zoals in de mail stond! Toen we het hoorden waren we natuurlijk ontzettend blij maar ik voelde ook wat ongeloof. Het leek wel of het niet helemaal tot me door drong! Is het nou serieus gelukt om een huisje te kopen? Een huisje die we helemaal naar onze smaak kunnen inrichten? Waar we wel geld in durven te steken omdat het van ons is? Wauw!

Nadat ons bod geaccepteerd was, moesten wij natuurlijk de financiering rond zien te krijgen. We hebben een hypotheekadviseur in de hand genomen en die heeft ons geholpen met het hele proces. Want er moet van alles geregeld worden: een taxateur, een overlijdensverzekering, een notariskantoor etc. Daarnaast moesten we jaaropgaven, pensioenoverzichten, werkgeversverklaringen, financiële overzichten en arbeidsovereenkomsten overleggen. Veder moesten wij naar de bank om de kredieten stop te zetten zodat je niet meer rood kan staan en moesten we naar de makelaar om een concept koopakte te ondertekenen. Er komt best wel veel bij kijken. En elke keer als we iets hadden aangeleverd zaten we weer in spanning of het voldoende was om het rond te krijgen of dat het op bepaalde aspecten toch afgewezen werd. Maar het blijft gewoon net zolang stil tot dat alles is aangeleverd en pas dan wordt het hele dossier bekeken en beoordeeld en gelukkig heeft dat voor ons dus goed uitgepakt!

Eigenlijk best wel bijzonder want we betalen op dit moment meer aan de huur dan straks aan de hypotheek. En voor dit huis werden we uitgeloot en moesten we binnen 3 werkdagen beslissen of we de woning gingen accepteren of niet. Er werd nauwelijks getoetst of je het kon betalen of niet. Maar voor deze koopwoning, waar de woonlasten veel lager liggen, moet je van alles kunnen aantonen terwijl we er nu beter voor staan dan drie jaar geleden toen we onze huidige woning betrokken. Afijn, het is ons gelukt en daar ben ik heel erg blij en dankbaar voor!

Nu is het dus zaak om verhuisdozen te verzamelen en op te ruimen. Zoals je misschien al in het artikel van gisteren hebt kunnen lezen ben ik eerst aan het uitzoeken wat mee gaat en wat niet. Dingen die niet meegaan zet ik op Marktplaats, breng ik naar de stort of geef ik weg aan vrienden of de kringloopwinkel. Ik probeer hierin heel kritisch te zijn. Te beginnen met kleren, boeken, papierwerk en dan alle prullaria op advies van Marie Kondo! Ik vind het heerlijk om te doen want het geeft me een opgeruimd en verfrist gevoel alsof het gewicht van de spullen van mijn schouders valt ;-) . Hopelijk wordt het werk wat wij er nu aan hebben beloond door zo min mogelijk verhuisdozen :) .

Wat zijn jouw ervaringen met je huur/koophuis?

14 reacties

  1. Yeeeeeey, gefeliciteerd! Ook wij hadden een huur die hoger was dan onze hypotheeklasten, heel bizar gewoon. Heel veel succes met klussen. En het kost heel veel geld, maar het is het allemaal waard!
    Cindy heeft onlangs geplaatst…Good things in life

    1. Dankjewel en inderdaad bizar. Terwijl ik het stiekem ook wel een beetje snap omdat als je, je huur niet betaald er gemakkelijk uitgezet kan worden en met een koophuis is dat wel andere koek natuurlijk. Enne dankje, voorlopig gaan we eerst verhuizen en het klussen komt later (eerst sparen en goed nadenken over hoe we het willen :) ).

  2. Nogmaals gefeliciteerd! Bij ons is het bijna bijna bijna rond. Hoop dat ik begin deze week het definitief hoor. Spannend allemaal! Kunnen jullie snel jullie nieuwe huisje in en moet er veel geklust worden? Succes met de spullen uitzoeken en inpakken!
    Simone heeft onlangs geplaatst…Back on track

    1. Spannend zeg! In de zomer hopen we over te zijn in de nieuwe woning en we kunnen er in principe wel in maar het is nog niet naar onze wens/smaak. Maar het klussen komt wel als we er in wonen, dan heb je een betere kijk op hoe je iets wil hebben en of iets werkt of niet. Bovendien mag mijn man zijn schouder niet belasten dus voorlopig laten we zoals het is.