Oriënteren naar een nieuwe camera

Op dit moment heb ik een Nikon D60 camera met een 18-55 mm lens, maar ik ben eigenlijk wel toe aan een volgende stap en wil graag een nieuwe camera aanschaffen. Doordat er zoveel verschillende soorten op de markt zijn vond ik het best lastig om me goed te oriënteren ook omdat ik er al een poosje ‘uit’ ben. Ik heb daarom de afgelopen weken flink wat uurtjes achter de laptop doorgebracht om weer eens helemaal in de materie van de fotowereld te duiken.

Eisenlijstje

Ik ben mijn zoektocht begonnen met mezelf enkele vragen te stellen over de eisen die ik aan een camera stel. Ik ben een hobbyist en ga het toestel vooral gebruiken voor: productfoto’s, landschappen, natuur, vakantie, straatbeelden en voor portretten. Ik vind het leuk om close-ups te maken en detailfoto’s en wil veel kunnen spelen met licht en scherpte. Om die reden denk ik dat een spiegelreflexcamera wederom aan mijn wensen zal voldoen! Daarnaast gaat mijn voorkeur uit naar een toestel van Canon of Nikon omdat ik van beide merken een camera heb gehad en ik over allebei erg tevreden ben en daarnaast hebben ze een heel ruim assortiment aan objectieven, lenzen, filters etc. waardoor je niet snel uit je camera groeit. De nieuwe camera zal sowieso van één van deze merken zijn; al neig ik gevoelsmatig meer naar een Canon. Misschien komt dit wel omdat er meer mensen in mijn omgeving zijn die een Canon hebben en je dan toch wat bevooroordeeld bent. Maar goed dat even terzijde.

Het mooiste zou zijn dat de camera ook nog: kan filmen, niet al te lang op de markt is uitgebracht (anders heb ik over een paar jaar weer het gevoel achter te lopen op de nieuwe ontwikkelingen) en moet het in mijn budget kunnen passen (klein detail ;-) ). Sowieso wil ik niet alleen een body + een kitlens maar het liefste ook nog een grotere lens voor extra mogelijkheden. De megapixels zijn inmiddels zo rond de 20 á 24 en daar zit ik liever niet onder. Nou wil ik me daar niet helemaal op blindstaren, want waar ik vroeger dacht:”Hoe meer megapixels, des te beter de foto’s”, weet ik nu wel beter. Met name de grootte van de beeldsensor is van belang omdat dit invloed heeft op de beeldkwaliteit. Daarnaast is belangrijk dat er een goed samenspel is van kwaliteit van de cameralens; samenwerking tussen lens en body en de manier van compressie.

Research

Ik realiseer me dat ik een behoorlijk eisen lijstje heb en dat het misschien best lastig zoeken is naar een camera die aan deze eisen voldoet dus misschien moet ik wel concessies doen. Ik heb al veel reviews gelezen, reviews via YouTube bekeken en vergelijkingssites en webshops doorlopen dus de nodig research heb ik wel achter de rug.

Ik kom uit op twee (eigenlijk drie) toestellen namelijk: Canon EOS 70D (of Canon EOS 760D) en Nikon D7100.

Kopen

Nu ik een beetje een richtlijn heb welke toestellen voldoen aan mijn eisenpakket is het tijd om de winkels in te gaan om de verschillende toestellen te vergelijken om vervolgens tot aankoop over te gaan. Een paar jaar geleden zou ik misschien vrij impulsief in een webshop op de winkelmand hebben gedrukt (what is thís button do?!), maar ik ben gelukkig in de positieve zin veranderd en neem nu wat meer overwogen mijn keuzes ;-) .

Ik wil weten of het toestel lekker in de hand ligt, of deze niet te zwaar is, of ik makkelijk bij alle knoppen kan komen en of ik het menu wel fijn/logisch vind opgebouwd en dat soort dingen. Daarnaast kan ik aan het winkelpersoneel gerichtere vragen stellen over welke verschillen er nou echt toe doen en misschien kom ik dan toch wel tot de conclusie dat de toestellen die ik hierboven heb genoemd het uiteindelijk niet worden en ik met een compleet ander toestel thuis kom. Ik laat namelijk de mening van anderen (en dan met name die van mijn vader) altijd zwaar meewegen omdat ik weet dat zij het geduld kunnen opbrengen om dingen tot op de bodem uit te zoeken en zich volledig in de materie verdiepen. Maar nu wil ik zelf eens een knoop doorhakken zonder dat ik een ander laat bepalen welk toestel het gaat worden, want ondanks dat ik het best heel spannend vind omdat het een grote uitgave is, ga ik er wel vanuit dat ik tot een goede keuze kan komen! Belangrijk is dat het een camera is die bij mij en mijn wensen past (en in het budget past :D ).

Welke camera heb jij en bevalt deze?

6 reacties

  1. Als een 70D binnen je budget valt heb je in elk geval veel keuze, haha! Als ik nu een camera zou moeten kopen zou ik waarschijnlijk daarvoor gaan, omdat ‘ie gewoon net een stapje professioneler en nieuwer is dan de 600D die ik nu heb en ik simpelweg een Canon fan ben. Toen ik mijn camera ging kopen zei de verkoper ook ‘eigenlijk is het verschil niet zo groot, het gaat erom waar je een beter gevoel bij hebt’ en ik heb dan ook het idee dat het vooral een gevoelskwestie is of je voor Nikon of Canon gaat. Qua lens zou ik je trouwens sowieso aanraden om de 50mm 1.8 of 1.4 te kopen, dat geeft je fotografie gegarandeerd een boost :)
    Hester heeft onlangs geplaatst…Niets meer aan doen

    1. Leuk! Dank voor je uitgebreide reactie. Ik denk inderdaad ook dat je geen foute keuze kan maken, maar dat het meer een gevoel is wat je hebt. De lens heb ik genoteerd, dat lijkt me ook een must have!

    1. Tegenwoordig kan je ook best heel mooie foto’s maken met een smartphone. Ik maak er zelf ook veel foto’s mee :) .