Taal is zeg maar niet mijn ding

Tja, laten we het vandaag eens even hebben over Tamarah en taal. Ik zal er geen doekjes om winden dit is niet mijn sterkste kant. Ik was eigenlijk nooit geïnteresseerd in taal, ik hield meer van de betavakken. Vakken waarin er slechts één antwoord mogelijk is en het antwoord logisch is. De vakken waar ik eindexamen in deed waren onder andere: wiskunde, natuurkunde, biologie en economie. Niet bepaald een “standaard” vakkenpakket voor een meisje. Vrouwen communiceren meer en zijn over het algemeen beter in taal. Misschien doe ik nu wel gevaarlijke uitspraken hoor, maar dat is in elk geval mijn beeld. Ik heb van jongs af aan eigenlijk niet veel met taal gehad. Ondanks dat ik in groep 2 aardig goed kon lezen en ik ook in snel-lezen goed was, had ik de grootste moeite met begrijpend lezen. Vaak had ik voor dit vak een onvoldoende. Het moraal van het verhaal begrijpen, de clou, tja dat zijn dingen waar ik minder goed in ben.

Bron

Talige opleidingen

Eigenlijk is het dan best wel bijzonder dat ik de MBO-opleiding Directie Secretaresse Management Assistent met goed gevolg heb afgerond en daarna ook nog mijn HBO-diploma voor Personeel & Arbeid heb behaald! Dit zijn juist heel talige opleidingen en beroepen. Maar ja, ik vind het leuk om met mensen om te gaan en met de computer te werken. Daarnaast houd ik ervan om dingen uit te zoeken, dingen te regelen, te plannen en te organiseren. Dankzij deze studies is er wel enorm gebeiteld aan mijn alfa kant. Ik heb vele jaren Nederlands, Engels en Duits gehad en moest veel lezen, leren en presenteren in deze talen. Dat was voor mij behoorlijk pittig.

Bloggen

Wat dan misschien ook opmerkelijk is, is dat ik een blog schrijf. Want spelling en grammatica zijn wel heel belangrijke onderdelen om een goede content neer te zetten! Ik vind het heel slordig als er veel fouten in mijn artikelen staan, maar het is gewoon een onderdeel wat ik niet zo goed beheers. Ik sta er wel voor open om het te leren en het me eigen te maken. Ik vind het daarom ook heel fijn als er in de comments gewezen wordt op fouten zodat ik deze kan aanpassen en er weer van kan leren.

Taal ontwikkelen

Zelf probeer ik ook mijn taal te ontwikkelen door meer te gaan lezen. Ik heb met Pinksteren een boek uit mijn overvolle boekenkast gepakt (waarvan zeker 75% nog ongelezen is) en heb deze in een paar dagen uitgelezen. (Hurray, for that!!!!) Dit was het boek De Suite van Suzanne Vermeer en telde 265 pagina’s. Het was geen bijster interessant boek of zo, maar ik was in elk geval aan het lezen en ik probeer dus op die manier mijn alfakant te stimuleren :).

Vocabulair

Naast het feit dat ik dus niet goed ben in begrijpend lezen en spelling en grammatica niet mijn sterkste kant is, zal het je ook niet verrassen dat mijn woordenschat ook geen groot bereik heeft. In het boek De Suite kwam ik ook enkele woorden tegen waarvan ik de betekenis niet wist. Betekenissen van woorden is wel belangrijk om goed begrijpend te kunnen lezen dus dat hangt wel met elkaar samen. Ik heb de ‘moeilijke’ woorden met potlood voorin het boek opgeschreven en heb op een later moment de betekenis ervan opgezocht. Een handige site die ik hiervoor gebruik is: mijnwoordenboek.nl. Op deze site kan je teksten vertalen, betekenissen van woorden opzoeken, puzzelen etc. Enkele voorbeelden van woorden die ik heb opgezocht zijn:

 • basiliek = klein kerkje
 • blasé = afgestompt
 • notoire = algemeen bekend, berucht
 • croupiers = spelbegeleider in een casino
 • flamboyant = extravagant
 • gedistingeerd = beschaafd
 • tutoyeren = iemand met jij of jou aanspreken
 • obstinaat = koppig

Wist jij de betekenis van deze woorden? Of moet je deze woorden in de context lezen om te weten wat de betekenis is?

Ontwikkelen

Naast het lezen van boeken lees ik natuurlijk ook heel veel blogs en tijdschriften. Maar hebben jullie misschien nog tips voor mij om mijn taal/alfa kant ontwikkelen? Misschien moet ik meer gaan puzzelen of de moeilijke woorden net als vroeger in mijn hoofd gaan stampen? En hoe kan ik mijn begrijpend lezen verder ontwikkelen?

Graag hoor ik jullie tips in de comments! En ben jij meer Alfa of Bèta gericht?

14 reacties

 1. Wat een mooi artikel heb je geschreven! Mijn NL’s is, ondanks de havo en het hbo, toch best wel slecht merk ik soms. Ik maak niet echt spelfouten (behalve d & t dan), maar ik maak kromme zinnen merk ik zelf. Vooral bij het schrijven van verslagen merk ik dat heel erg, dus mijn scriptie word nog wat..

  Goed dat je jezelf traint erin! Ik kende alleen het woord basiliek trouwens!
  Stephanie heeft onlangs geplaatst…Travel | World Servants Dominican Republic (DR) – Part II

  1. Wat betreft zinsopbouw ben ik ook niet echt een held. Ik typ in spreektaal en dat zijn meestal geen correct geformuleerde zinnen. Succes met je scriptie als je er aan toe bent!

 2. Erg leuk om te lezen, ik ben nog nooit eerder op je blog geweest, maar het ziet er goed uit. Ik hou niet van cijfers ben er zo slecht in ik haalde bijvoorbeeld wiskunde ook maar iedere keer een kleine 6. Taal vind ik veel leuker alhoewel ik deze woorden eigenlijk niet zo kende.
  Manon heeft onlangs geplaatst…Max Factor Lipfinity – Shimmer Finish Top Coat

  1. Bedankt voor je complimenten! En leuk dat je op mijn site terecht gekomen bent! Ik blonk ook niet uit met wiskunde hoor. Ik kon alles een beetje :).

 3. Ik ben echt een alfameisje, haha. Vind het dan ook wel bijzonder dat je toch bent gaan bloggen inderdaad! Wat mij héél erg heeft geholpen is lezen. Gewoon, heel veel lezen (vooral boeken, omdat die het meest foutloos zijn). Hierdoor krijg je écht een grotere woordenschat en ook grammaticaal is het handig, want op een gegeven moment ‘wen’ je aan de goede spelling/zinsbouw/verwijswoorden et cetera. Tutoyeren en obstinaat wist ik trouwens wel, de rest zou ik wel in de context moeten zien of laat ik dan gewoon voor wat het is omdat ze niet belangrijk zijn voor het verdere verloop van het boek.
  Hester heeft onlangs geplaatst…Review: Catrice Longlasting Lip Pencil & Made To Stay Smoothing Lip Polish

 4. leuk stuk! Ik ben juist helemaal niet van de cijfers, vreselijk. Hoewel hoofdrekenen me wel goed afgaat, maar daar blijft het ook bij. De betekenis van de woorden die je gaf ken ik wel ja, ik heb taal ook altijd veel leuker gevonden. Zo leuk dat ik er graag nog een paar bij zou willen leren :P
  Jenn heeft onlangs geplaatst…Pony: to do or not to do?

  1. Ik vind andere talen vaak erg mooi zoals Frans of Italiaans! Het lijkt me echt tof om die talen vloeiend te kunnen!

 5. Getallen zijn dan juist weer niet mijn ding. Ik studeer dan ook Italiaans ;) Ik ken niet alle bovenstaande woorden, maar vaak snap ik ze in de context wel. Als je een nieuwe taal leert kun je ook niet ieder woord opzoeken dat je niet kent, vaak leer je ze gewoon doordat je ze vaker tegenkomt.
  Chantal heeft onlangs geplaatst…Game of Thrones pop-up boek

  1. Italiaans studeren lijkt me zo knap als je dat kunt! Ik vind het ook een hele mooie taal! En inderdaad als je woorden vaker tegenkomt leer je ze ook wel.

 6. Wat een fijn, persoonlijk artikel! Hou ik wel van!
  Ik erger me niet zozeer aan je taalfouten, het blijft wel binnen de perken vind ik. Misschien is het een idee om iemand van tevoren naar je artikelen te laten kijken om de (grootste) fouten eruit te halen? (en ja, dat was een aanbod, haha!)
  En verder… Ik denk veel oefenen! Lezen, puzzels maken, véél bloggen… Dat werkt vaak het beste is mijn ervaring. Ik ben wel echt een alfa-meisje denk ik. Ik hield altijd al van taal en ik ben er – volgens mij – ook wel goed in. Ik hou heel erg van lezen en puzzelen, dat scheelt waarschijnlijk ook al een hoop! Zo los vind ik betekenissen van woorden bedenken vaak wel lastig, in context gaat me dat beter af. Ik heb op de middelbare school trouwens wel een bèta-profiel gedaan (natuur en gezondheid) met o.a. biologie en scheikunde. Ik vond het moeilijk maar wel heel erg leuk. Uiteindelijk heb ik geschiedenis gestudeerd haha, dus dat is wel weer lekker alfa!
  Linda heeft onlangs geplaatst…Persoonlijk | 20 random feitjes over mij.

  1. Wat lief! Bedankt voor je aanbod :). Als ik twijfel dan zal ik er zeker gebruik van maken. Lezen ga ik doen en puzzelen vind ik ook leuk maar dan speel ik natuurlijk sudoku (cijfertjes!). Maar Zweedse puzzels en cryptogrammen vind ik ook leuk!