TAG: Gewoon Nederlands

Een TAG die alweer een poosje rond gaat is de Gewoon Nederlands Tag. Deze tag is bedacht door Marieke en dus credits voor haar! Ik zag deze tag overigens niet als eerste bij haar maar via andere blogs waaronder andere Cindy. Anyway, ik vond de tag zo leuk dat ik deze uiteraard weer overnam en hieronder kan je mij antwoorden lezen! Neem deze tag gerust over, ik vind het erg leuk om ook jouw antwoorden te lezen!

1. Eén of meer koekjes bij de koffie/thee? 

Nou ik probeer het bij één koekje te laten, het liefst een stroopwafel om even typisch Nederlands te doen. Maar ik kan de verleiding soms niet weerstaan om een tweede te pakken!

2. Wat is je favoriete stamppot? 

Oehw ik denk dat ik ga voor de boerenkool stampoot met een lekkere rookworst en goed doorgebakken spekjes! Hmmm heerlijk. Op een mooie tweede plek staat de zuurkoolstampot. Ik houd trouwens niet zo van hutspot of andijviestampot.

3. Welke Nederlandse feestdag vind jij de leukste? 

Tja ik denk dat ik toch voor kerst ga ondanks dat dit feest internationaal is. Ik vind dit de mooiste feestdag omdat in de eerste plaats de geboortedag van Jezus gevierd wordt! Eén van de belangrijkste christelijke feestdagen dus. Maar natuurlijk ook omdat ik dan mijn familie zie, het huis gezellig is aangekleed, de donkerste dagen bijna achter de rug zijn, je weer vooruit kan kijken naar de lente, je gaat focussen op een nieuw jaar met nieuwe ronden en nieuwe kansen, je vaak veel vrije dagen hebt, gezellig samen eet en bijkletst, je weer een goed excuus hebt om een leuke outfit te scoren! Etc. Etc.

4. Wat is volgens jou het leukste plekje van Nederland? 

De Veluwe natuurlijk ;-) . Hier ben ik geboren en getogen en ik ben zo blij dat ik dicht bij de natuur woon! Ik heb dat echt om mij heen nodig. Af en toe ga ik gezellig naar de stad om te winkelen, te lunchen of gezellig een drankje te drinken, maar ik ben op mijn best in de natuur. Bos, heide, wilde dieren i love it! Mijn man en ik hebben daarom ook onder andere onze trouwfoto’s gemaakt op de Veluwe!

5. Wat is jouw favoriete accent? 

Niet zo verrassend misschien, maar het dialect van de Veluwe. Het is namelijk zo vertrouwd omdat mijn ouders dit tegen elkaar spreken en mijn (opa’s)/oma’s ook. Zelfs op mijn werk wordt er nog regelmatig in het dialect gesproken en dat geeft een vertrouwd gevoel. Ik kan zelf ook een beetje dialect, maar ben ‘gewoon’ met ABN opgevoed.

6. Welk woord is voor jou typisch Nederlands? 

Hagelslag, Frikadel(speciaal) of patatjemet, omdat het ontzettend lekker is en ook typisch Nederlands :D .

7. Welk typisch Nederlands gebruik vind jij het leukst? 

Ohw wij Nederlanders hebben zoveel gebruiken waar buitenlanders misschien van opkijken. Ik vind het ook altijd leuk om te horen wat buitenlanders van de Nederlandse gebruiken vinden. Soms zijn ze positief maar ook negatief. Een vriendin van een vriendin is getrouwd met iemand uit Kenia (dacht ik) en hij verbaasde zich over de voedselverspilling in Nederland. Als producten over datum zijn gooien wij het weg. Hij kwam te werken op de groente en fruitafdeling van een supermarkt en wilde al het eten wat weggegooid werd meenemen omdat hij het zo zonde vond! Dit is dus een negatief aspect. Maar gelukkig zijn er genoeg positieve zoals: elkaar drie zoenen geven. Je kunt niet genoeg zoenen vind ik :-) ! En de krenterigheid van de Nederlanders vind ik altijd wel grappig, alles delen door het aantal personen, of precies koken voor het aantal mensen die er zijn (onverwachtse eters geven vaak stress in de keuken). De beschuit met muisjes, het vele fietsen wat wij doen en de kaas en worstplankjes op de verjaardagen in een kring ;-) .

8. Welk Nederlands gezegde is jouw favoriet? 

Gezelligheid kent geen tijd :D ! Tja als je het gezellig hebt dan maakt het niet uit als het wat later wordt. En op de tweede plaats komt: Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens.

9. Wat is je favoriete winkel van Nederlandse bodem? 

HEMA, Action en Groenrijk/Intratuin! De HEMA is met stip een typisch Nederlandse winkelketen! Al van jongs af aan ben ik gek op HEMA! De Action heeft mijn hart ook veroverd vanwege de creatieve spulletjes en Groenrijk/Intratuin is gewoon heerlijk groen!

10. Wie vind jij de leukste BN’er? 

Ik heb eigenlijk 3 Bekende Nederlanders die ik erg leuk vind en dat zijn: Jan Smit! Hij ziet er leuk uit en heeft veel humor. Ik houd van zijn programma de zomer voorbij! Daarnaast vind ik Johnny de Mol geweldig vanwege zijn programma’s: Syndroom, Down met Johnny en Waar is de Mol. Zijn tante Linda de Mol vind ik ook geweldig door haar programma’s zoals: het koffertjesspel, Gooische Vrouwen, Divorce en natuurlijk Ik hou van Holland!

11. Wat vind jij het mooiste en/of leukste Nederlandstalige liedje?

Nick & Simon – Kijk omhoog!

De tekst komt echt bij me binnen en raakt mijn hart! Ik ben door een moeilijk periode gegaan en dit liedje bood heel veel troost en kracht!

Voor het eerst zag ik de clip die hiervoor gemaakt omdat ik via youtube dit liedje wilde toevoegen, zie ik tot mijn verbazing dat deze clip is opgenomen bij Radio Kootwijk!! Geweldig!!! Hier hebben wij namelijk onze trouwfoto’s laten maken!! Super om te zien!

12. Haring: ja of nee? 

Eerlijk? Dit heb ik nog nooit gegeten :D . Mooi doel voor 2015 :D.

Wat vind jij een leuk typisch Nederlands gebruik?

12 reacties

 1. snotverdulleme, ast over dialekt giet oe olde va dr by haaln hé ;-)
  Vergeet niet, nederlands is een dialect in de wereld. We leren wel de talen van de buren (duits, engels, frans) maar de streektaal vinden we boers.
  Voor mij is het de taal die ik koester, omdat het de taal was van mijn vader en moeder die voor ons zo vertrouwd was. We voelen er ons bij thuis
  Het schept ook een band met streekgenoten iemand die weet in wat voor streek ik leef. Zo zijn er ook vakgenoten in een beroep die soms een eigen vaktaal ontwikkelen. of uitdrukkingen die alleen binnen het gezin begrepen worden of niet tamarah (sh) .
  Begriep jullie het een bettie? anders stoek maar is een keertje an, zak het oe nog is uutleggen ;-) ;-)

 2. Leuke tag. Deze wil ik ook nog een keer gaan doen. Heb inmiddels al wel verschillende versies gezien. Maar dat maakt het eigenlijk ook wel weer leuk. :mrgreen:

 3. Wat leuk dat je ‘m ook hebt ingevuld! Nick & Simon, ik hoorde vandaag op het werk het nummer “Pak maar mijn hand” en ik zat keihard mee te zingen, tot grote ergernis van mijn collega’s haha. En Hema, ik kan echt niet zonder!
  Cindy heeft onlangs geplaatst…Sunshine Snapshots – oktober #3

 4. Ik kan ook ZO genieten van het accent van je vader en de rest van onze familie! Het is niet echt mijn thuis maar het voelt soms toch een beetje als ’thuiskomen’ en ik vind het gewoon zo grappig. Ik zeg altijd tegen mijn vader dat ‘ie maar gewoon in dialect moet gaan praten als ik chagrijnig ben, dan kan ik mijn lach nooit inhouden haha :)
  Hester heeft onlangs geplaatst…Fotograferen is meer

  1. Haha, ja als je het niet gewent bent is het inderdaad wel grappig! Ik vind Twentse accent zo leuk zoals Ilse de Lange of het Brabantse accent van Nicky van HNTM.

   1. Ja dat ook! Ik heb dat vaak bij die modellen, dat ze super knap en elegant zijn en dat ze dan hun mond opendoen en beginnen te praten en dat je echt zoiets hebt van… Oh. Ja. Kan ook. Maar bij Nicky past het wel echt bij haar persoonlijkheid, heerlijke meid is dat :P
    Hester heeft onlangs geplaatst…De beautyblogrevolutie