Vakantie & Verlof + what to do?

En ineens zit ik daar dan, op de bank, net mijn laatste werkdag achter de rug. Mijn vakantie en zwangerschapsverlof zijn ingegaan. Heerlijk! (voor degene die het gemist hebben, in dit artikel heb ik voor het eerst gesproken over mijn zwangerschap!). Ik heb 5 weken vakantie opgenomen en wettelijk gezien heb ik ook nog recht op 16 weken verlof wat betekent dat ik 21 weken lang ‘vrij’ ben! EÉN-EN-TWINTIG!!! Wauw! Een lange tijd die bijna niet te overzien is. Het voelt bijna als een sabbatical alleen zal ik de tijd natuurlijk heel anders in gaan vullen.

Aangezien we nu in week 31 leven betekent dit dat ik tot en met oud en nieuw vrij ben en dat ik pas in 2017 weer aan het werk ga. Ik zei tegen mijn collega’s op mijn laatste werkdag:”De beste wensen voor het nieuwe jaar en tot 2017!!” Héél bizar. Ik besef ook totaal niet dat ik zo’n lange periode niet meer aan het werk ben. Het dringt nog niet door. Voor mijn gevoel ga ik maandag gewoon weer naar mijn werk, maar niets is minder waar. Ik had er ook voor kunnen kiezen om in december weer aan de slag te gaan, maar dat is vaak een drukke en rommelige maand met veel verjaardagen en feestdagen en ook op het werk is het dan een piekmaand waardoor het niet zo lekker ‘inkomen’ is. Bovendien heb ik dit jaar nog geen vakantie gehad en ook nauwelijks vakantiedagen opgenomen dus dacht ach.. ik doe eens gek, ik neem nu gewoon vijf weken op!

Maar ja wat ga je in die 21 weken doen? Hoe ga je die tijd leuk en zinvol besteden? Vooral de komende weken zal ik het waarschijnlijk nog wel ervaren als een soort vakantietijd. Ik heb een hele waslijst verzonnen van dingen die ik in deze periode zou kunnen doen:

To-do-lijst!

 1. De laatste (verzorgings)spulletjes aanschaffen voor de baby.
 2. De laatste finishing touch/decoratie aanbrengen in de slaapkamer van de baby (meaning shopping!!)
 3. Zorgen dat de laatste voorbereidingen zijn getroffen voor de bevalling en daarna.
 4. Toegeven aan de nesteldrang en alle ruimtes in huis één voor één opruimen en zorgvuldig schoonmaken.
 5. Foto’s van de afgelopen 2 jaar afdrukken en inplakken (ja ook die van onze trouwdag ;-) )
 6. Lekker veel lezen! Met name blogs, de to-read-lijst in goodreads en ik heb nog een paar Flow- en Eva magazines liggen!
 7. Bloggen! Ik heb weer een hele reeks artikelen in de maak!
 8. Recepten uitproberen en een etenslijstje maken met dingen die we lekker vinden (handig voor de kraamtijd en eventueel daarna ;-) ).
 9. Onkruid verwijderen en een beetje tuinieren.
 10. De schuur en zolder opruimen.
 11. Spullen naar de kringloop of de stort brengen.
 12. Administratie op orde maken.
 13. Samen met mijn man en vriendinnen leuke dingen doen zoals bioscoop, uit eten etc.
 14. Naar de kapper en naar de schoonheidsspecialist
 15. Lekkere wandelingen maken, in beweging blijven, naar yoga lessen gaan.
 16. …… etc.

Bovenstaande plannen zijn allemaal heel leuk, maar de baby kan zich natuurlijk ook eerder aandienen.. Dan is het ‘vakantiegevoel’ voorbij en ben ik hopelijk vooral: aan het genieten van de kleine, het herstellen van de bevalling en ga ik een hele nieuwe levensfase in als moeder! Al kan ik me er nog maar moeilijk een voorstelling van maken hoe het moederschap zal zijn, hoe ik als moeder ben en hoe de dagen met een baby eruit zullen zien. In mijn familie en vriendenkring zijn er al aardig wat kinderen geboren dus ik zie wel veel voorbeelden in mijn omgeving. Ik zie hoe anderen hun kinderen groot brengen maar iedereen doet het weer op zijn/haar eigen manier en het is heel afhankelijk hoe je er zelf in staat en hoe de baby is. Maar goed misschien duurt het nog wel een hele poos voordat de baby zich laat zien en kan ik er nog het één en ander over lezen en nog even genieten van de me-time. De tijd zal het leren, we wachten rustig af en tot die tijd probeer ik optimaal te genieten.

Wat heb jij tijdens je vakantie/verlof gedaan?

10 reacties

 1. Heel herkenbaar. Ik had ook het gevoel dat ik binnen een paar dagen weer gewoon op mijn werk zou zitten. Maar niet dat ik de komende maanden nog thuis ben. Een aantal dingen op jouw lijstje heb ik ook op de mijne staan. Helaas gaat onkruid wieden niet meer lukken, daar is mijn buik nu echt te dik voor en bukken is een ramp. Ik raad je dan ook aan om de fysieke klusjes eerst te doen, voordat het niet meer lukt haha. Geniet van je vrije tijd en alle leuke voorbereidingen op de komst van de kleine.
  Margriet heeft onlangs geplaatst…38 weken zwanger

  1. Bedankt voor je tip! Inderdaad verstandig om die klussen eerst te doen. Vooral ook omdat het nu nog lekker is qua temperatuur. Zodra het warmer wordt dan 22 graden dan doe ik alles in slowmotion :). Jouw versie heb ik ook gelezen en misschien zijn de activiteiten zoals kleuren en knutselen etc. ook niet heel verkeerd. Iets relaxter!

 2. Tijdens mijn verlof, wat begon ergens halverwege week 35, heb ik vooral veel geslapen en geblogd. De babykamer was al klaar net als de babywasjes. Na de bevalling moest ik vooral wennen aan een nieuw ritme met onze zoon. Ik wandelde veel met hem. Vakantie heb ik binnenkort, 2,5 week. Dan gaan we voor het eerst op vakantie met zn drieën en we gaan de schuur groter maken.
  Cindy heeft onlangs geplaatst…TAG: Zomerse dilemma’s

  1. Dat slapen tussen de activiteiten door dat zal ik ook wel veel doen. Een dag van 08:00-22:30 uur houd ik niet meer vol zonder tussendoor even te slapen. En ook ik zal ook vast erg moeten wennen aan een nieuw ritme denk ik. Heel veel plezier op vakantie met jullie 3-en!

 3. Wat leuk dat je zwanger bent Tamarah!
  Wanneer ben je uitgerekend?
  Tijdens mijn eerste zwangerschap mocht ik vanaf 30 weken niks meer doen, maar dan ook echt niks.
  Mijn zwangerschapsverlof begon onverhoopt eerst met ziek tgv zwangerschap en toen mijn verlof in…
  Ik bracht mijn dagen door bij anderen omdat ik thuis knettergek werd… Niet echt leuk dus 😐
  Bij de tweede ging het beter en ben ik ook daadwerkelijk met zwangerschapsverlof gegaan…. Alleen diende de kleine meid zich al met 37 weken aan… Mede door het ziekenhuis omdat ik haar niet meer voelde.
  Ik heb bij beide zwangerschappen pas na de bevalling echt van het verlof genoten!
  Christa heeft onlangs geplaatst…Bye July!

  1. Dankjewel! Wij zijn eind september uitgerekend! Wel balen dat je tot twee keer toe niet optimaal van je verlof hebt kunnen genieten. Gelukkig dat je na die tijd wel een fijn verlof hebt gehad!