Wijsheid komt met de jaren

Een thema wat ik erg interessant vind en wat ook regelmatig terugkomt in mijn blogs is rust en regelmaat. Het klinkt vrij degelijk maar ik denk dat iedereen er wel in een bepaalde mate behoefte aan heeft. En aangezien je natuurlijk niet overal invloed/controle op kan hebben zijn er wel een paar dingen die me nu een stuk beter vergaan dan enkele jaren geleden. Al gaat dat wel een beetje met ups en downs want de afgelopen periode had ik echt het gevoel achter de feiten aan te lopen. Dit was met name te zien in mijn huishouden. Bijvoorbeeld toen ik de broodbak opende en er nog alleen maar een paar kapjes in zag liggen, ik vervolgens naar de vriezer loop om een nieuw brood te pakken en toen constateerde dat die paar kapjes van het laatste brood bleken te zijn. Gelukkig had ik nog wel wat crackers en beschuit in huis dus heb dat maar meegenomen.

Planning

Maar over het algemeen genomen gaat het eigenlijk best goed. Sinds kort heb ik een vast contract met een vast aantal uren en een vrij stabiel rooster dus dat bied gelijk meer structuur. Het is fijn om dan op vaste dagen te sporten, boodschappen te doen, de wasjes te draaien enzovoorts. Een ritme en een regelmaat te hebben. Al moet ik zeggen dat het huishouden nog wel een puntje is waar ik nog wel eens te kort schiet. Uitstel gedag is het sleutelwoord. Of misschien dat het huishouden niet de hoogste prioriteit van me krijgt. Zo ligt er regelmatig een wasje te wachten op een strijkbeurt. En moeten de ramen echt gelapt worden zodra het zonnetje naar binnen schijnt en je eigenlijk niet meer fatsoenlijk naar buiten kunt kijken :D. Maar ja life isn’t perfect. En ik kan me er ook wel bij neer leggen dat ik geen perfect huishouden heb, er mag ook geleefd worden. Vroeger zou ik nog wel eens in de late uurtjes doorgaan om alles af te krijgen, maar nu kan ik ook de boel de boel laten. Al probeer ik er wel op te letten natuurlijk. Dus als ik een afwasje zie staan, dan doe ik dat gelijk en denk niet oh dat komt nog wel… want je weet dat het dan uiteindelijk toch niet meer gebeurt.

Uitgaven

Op het gebied van sparen gaat het ook goed. Misschien dat dit te maken heeft met het feit dat de winkels niet meer op loopafstand zitten nu ik verhuisd ben en ik daardoor niet zo snel meer onnodige dingen koop. Winkels zoals Action, Hema en Xenos stonden regelmatige op mijn bankafschriften, maar nu de afstand groter is, is de drempel hoger om er heen te gaan. Daarnaast heeft het boek Opgeruimd van Marie Kondo mij aan het denken gezet over het hebben van allerlei ‘spullen’ en hoeveel rustiger en overzichtelijker je leven is zonder al dat ‘spul’.

Ik sta ook meer stil bij mijn aankopen en ik vind dat ik nu ook verstandigere keuzes maak dan vroeger. Ik zag bijvoorbeeld super leuke kerstkaarten maar die waren volgens mij € 1,79 per stuk en als ik er dan 20 wilde kopen dan zou ik iets van € 35 kwijt zijn voor kerstkaarten. Dat vind ik behoorlijk veel geld voor een paar kaarten en dan heb ik nog niet eens de postzegels erbij gerekend. Vroeger zou ik er niet teveel bij stil staan en het gewoon doen. Vandaag de dag bedenk ik hoe iets goedkoper of beter kan. Meer nadenken over bepaalde keuzes die ik maak. Je kunt het geld wat je hebt immers maar één keer uitgeven. Ik heb toen zelf kerstkaarten gemaakt van de spullen die ik nog in huis had. Zo komt die berg washitape die ik eerder tijdens mijn impulsaankopen bij de Action had gekocht ook nog van pas. En het is een fijne tijdsbesteding.

Voeding

Op het gebied van voeding probeer ik ook veel bewuster te leven. Zo drink ik eigenlijk met name water en thee. En dan het liefste rooibos, kruiden of groene thee. De sapjes en frisdranken drink ik zelden, alleen af en toe op een verjaardag of als ik ergens op visite ben. Maar liever niet. Op mijn werk hebben we ook de keuze om warme chocolademelk te drinken. Voorheen dronk ik er wel 3 op een dag, maar nu heb ik met mezelf afgesproken dat ik alleen op vrijdag een kopje warme chocolademelk mag drinken als beloning voor de afgelopen week. Ook ben ik van 6 boterhammen op een dag naar 3 boterhammen gegaan en sla ik de koekjes vaker af als ik op visite ben. Misschien een beetje ongezellig maar ik vind het fijn om heel bewust bezig te zijn met wat ik eet. En tuurlijk zondig ik ook wel eens. Op het werk had ik bijvoorbeeld pepernoten in een pot gedaan. Nou dat had ik beter niet kunnen doen want ik at er zelf het meeste van. Maar als ik flink heb gesnoept op het werk dan weet ik dat ik ’s avonds niets meer neem. Ook chips en koek heb ik zo min mogelijk in huis. Een zakje stroopwafels heb ik voor de visite in huis en zelf probeer ik met name fruit en noten te eten als tussendoortje. Ik zie dit niet als streng diëten, ik zie dit meer als een verandering in mijn levensstijl. Bewust bezig zijn waar je, je lichaam mee voedt. En daar voel ik me goed bij. En ik neem echt nog wel een traktatie op het werk hoor ik zeg echt niet overal nee tegen, maar wel met mate. Dus dan niet ’s avonds ook nog een gevulde koek en een toetje na het eten. Chips eet ik ook wel maar in plaats van een zak open te trekken en leeg te eten, koop ik liever van die uitdeelzakjes. Neem daar 1 hooguit 2 van in het weekend en je eet niet ongemerkt de hele avond door. Je bent dan ook veel bewuster bezig met wat je eet.

Ik vind het fijn dat ik deze nieuwe levensstijl heb op het gebied van planning, uitgaven en voeding. En het is best lastig om zo’n switch te maken. Het duurt ook nog wel even voordat dit een automatisme is geworden. Hopelijk kan ik deze levensstijl doorzetten in 2016! Dit zijn mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar!

Heb jij nog goede voornemens voor het nieuwe jaar?

11 reacties

 1. Achja, iedereen wordt ouder en wijzer. Het zijn mooie voornemens, ik hoop dat je je er een beetje aan hebt kunnen houden inmiddels. Ik begin ook altijd goed met de voornemens maar als ik eerlijk ben komt er ieder jaar weer weinig van terecht.

 2. Wat een mooie voornemens heb je hier op een rijtje gezet. De mijne komen deze week online op mijn blog, vandaag alleen de blog doelen die ik graag wil behalen :-) Nog een fantastisch 2016 gewenst trouwens!

 3. Zo te lezen ben jij heel lekker bezig met deze puntjes! Ik hoop dat ze je vol gaat houden en er een top 2016 van gaat maken! :)

 4. Rust en regelmaat, het is zó belangrijk. Ik heb een week vakantie gehad en daarin heb ik stiekem toch te weinig rust gehad. Wel goed dat je in ieder geval al plannen hebt om iets aan te pakken. Succes!
  Cindy heeft onlangs geplaatst…Hello januari

  1. Herkenbaar, als je vakantie hebt, je voorneemt het rustig aan te doen en dan veel dingen onderneemt zodat je nog niet voldoende rust hebt genomen :grin: . Hopelijk was het wel een week waar je leuk op terug kan kijken!

 5. Wat fijn dat het op deze gebieden zo lekker loopt, hopelijk wordt het inderdaad snel automatisme voor je. :)

 6. Ik denk dat dit inderdaad wel de punten zijn waarop je heel rationele en verstandige keuzes kan maken, toch fijn als dat al redelijk automatisch gaat! Als ik over het huishouden lees realiseer ik me wel hoe ‘weinig’ verantwoordelijkheden/verplichtingen ik nu eigenlijk nog heb; ik vind dat ik nu al best nuttig bezig ben op één dag met school en dergelijke, dus ik moet er echt nog even niet aan denken dat dat er ook nog bij komt hoor haha!
  Hester heeft onlangs geplaatst…Jours à Paris III

  1. Ja echt geniet van de school/studententijd. Het is zo heerlijk om je niet druk te hoeven maken over geld, huishouden en dat soort timewasters…