Goede voornemens 4: Rustiger leven

Mijn vierde voornemen voor volgend jaar is rustiger leven. Ik ben nogal iemand die graag dingen in de 6e versnelling doet, het liefst honderd dingen tegelijk, multitasking en het gas er op zeg maar… Als ik teveel gas geef merk ik op een gegeven moment dat mijn lichaam signaaltjes geeft (ja, ja… ik begin ze door te hebben hoor!). Deze signaaltjes uiten zich bij mij in het hebben van buikpijn, duizeligheid, ben dan snel geïrriteerd en kan wat snauwerig reageren. Als ik dit doe dan weet ik bij mezelf… :”Tam, slow down… “.

Ik denk dat het sowieso goed is om rustiger te leven. Enkele kleine veranderingen in je leven aanbrengen kan je soms een stuk rust geven. Bij mij is tijd de grote boosdoener.. :) en ik denk dat velen dit zullen herkennen. Je gaat te laat van huis af en je moet echt flink haasten om nog op tijd op de afspraak of op je werk te zijn. Ondertussen erger je, je kapot aan iedereen die te langzaam rijdt en loop je, je op te vreten achter het stuur. Normaal gesproken gaf ik dan letterlijk extra gas om nog op tijd op die afspraak te komen. Maar nu ga ik iets eerder van huis af zodat ik rustig die kant op kan gaan en ik me daardoor minder snel erger aan andere weggebruikers (het is immers ook zonde van je tijd om je aan anderen te storen). En mocht er onverwachts toch iets tussen komen dan denk ik nu.. Jammer dan.. ik ben te laat.. volgende keer beter… de wereld vergaat niet.

Maar ook in simpele dingen zoals je tandenpoetsen of je eten klaar maken. Ik doe alles nu in rustiger tempo en probeer er met mijn aandacht bij te zijn. Mindfulness leven dus.. Ik doe ook niet meer aan multitasking.. Ik krijg zelfs kippenvel bij dit woord. Als je veel dingen tegelijk wil doen heeft niets echt je aandacht en maak je sneller fouten. Bovendien ben je dan te druk in je hoofd. Ik maak liever een to-do lijstje die ik dan 1 voor 1 afvink. En is niet alles af?, Morgen is er weer een dag. Ik ga niet meer door tot de late uurtjes om mijn to do list af te werken.

Soms ben ik niet alleen druk in mijn doen en laten maar ook druk in mijn hoofd. En ja daar is ie weer… mijn favoriete site waar ik al zo veel van geleerd heb! So Chicken met dank aan Jelle! Hier een paar tips om: 11 manieren om kalmte te vinden, 16 praktische tips voor rust in je hoofd en langzaam leven in een snelle wereld! Mooie artikelen met nuttige tips.

Er zijn natuurlijk ook genoeg boeken te vinden over Mindfulness. Ik heb er zelf  onlangs een korte cursus in gevolgd en vond het best lastig om mindful bezig te zijn! Maar ik merk wel dat het helpt om rustiger en met meer aandacht te leven. Ook heb ik 2 jaar geleden een boek gekocht: De Mindfulness Code van Donald Altman. Ook een handig boek die wat dieper in gaat op Mindfulness en een tikkie spiritueel is :). Je moet er van houden.

Dus rustiger leven en tijd nemen voor ontspanning is wat ik in 2013 ga doen.