Gebrek aan gezonde gewoonte

Ja, dat is het, een gebrek aan een gezonde gewoonte! Tijdens het kijken van de That Sugar Film (wat laatst op NPO3 werd uitgezonden) kreeg ik het weer glashelder waarom het zo lastig is om gezond te eten en te drinken! Gezond eten is helaas geen gewoonte. Een verjaardag zonder taart, snoep of koek, chips is saai! We associeren vette, suikerrijke en ongezonde voeding aan gezelligheid.

Als je op visite bent dan zal iemand vast aan je vragen :”Wil je er wat lekkers bij?” en dan zei ik voorheen: “Ja, prima!” en at het koekje o.i.d. vervolgens gedachteloos op. Nu probeer ik vaker nee te zeggen en dat is soms best lastig want ik word dan soms bestempeld als saai of een gezondheidsfreak. En als iemand vraagt: “Wat wil je drinken?” en ik zeg:”Doe maar een glaasje water”, dan word ik ook wel eens vragend aangekeken. “Ben je aan de lijn of zo?” Of “Jij kan het wel hebben hoor”. Soms heb ik het gevoel dat ik mezelf moet verantwoorden voor mijn levensstijl maar eigenlijk zou gezond eten het nieuwe normaal moeten zijn en het ongezonde meer de uitzondering. Roken was vroeger ook heel normaal terwijl tegenwoordig het heel erg bestreden is en je eerder een uitzondering bent als je rookt. Zo hoop ik ook dat suiker in de komende jaren wordt aangepakt in de winkels. Suiker is erg verslavend en heel slecht voor lichaam en geest. En waarom het toch nog steeds overal aan toegevoegd mag worden is mij een raadsel!

Ik vond het heel normaal om op één dag meerdere koekjes en snoepjes te eten, sapjes en andere suikerrijke dranken te drinken en na het avondeten standaard een toetje te nuttigen. Hier ben ik vanaf gestapt. Ik drink eigenlijk voornamelijk thee (groene-; witte-; kruiden- en rooibosthee) of een glaasje water. Tuurlijk, in een restaurant, op visite, of in het weekend drink ik heus wel eens een frisje, sapje of een biertje/wijntje. Maar het is dan een uitzondering. De gewoonte is dus thee en water. Ook de toetjes na het avondeten heb ik geschrapt. In het begin vond ik het wel een beetje kaal, maar verrassend genoeg mis ik nu geen vla, mona toetje of ijs meer! Ook hierin geldt dat als ik op visite ben ik er echt wel eens eentje neem. Maar niet meer standaard. En als ik het neem probeer ik er ook maar optimaal van te genieten.

Een guilty pleasure heb ik nog wel. Na het avondeten neem ik een kopje thee met één of meerdere stukjes chocolade. Meestal pure chocolade maar ook weleens melk! Dat wil ik mezelf niet ontnemen. Ik geniet daar dan ook heel bewust van.

Verder eet ik ongezoute nootjes en tussendoor wat groente en fruit. Naar mijn werk neem ik geen ontbijtkoek of koekjes meer als tussendoortje maar eet ik bijvoorbeeld: stukjes wortel, komkommer, tomaat, paprika, watermeloen, appels of een salade. Ten eerste kom ik zo sneller aan de 200 gram groente per dag en ten tweede vult het me ook gewoon veel beter.

Door het minderen van suiker voel ik me echt fitter en ik weet dat ik er nog wel meer kan uithalen om nog gezonder te leven. Het gaat bij mij (zoals vele dingen bij mij) met ups en downs. Toch ben ik blij en trots en probeer elke dag zo gezond mogelijke keuzes te maken. Zo laat je namelijk zien dat je van je lichaam en geest houdt en zuinig op jezelf bent. Je doet jezelf namelijk echt tekort door ongezond te eten. En niet andersom.

2 reacties

  1. Goed bezig hoor. Ik ben zelf ook bewust bezig met eten, hoewel ik zeker niet bezig ben met afvallen, maar gewoon voor iets gezonders kiezen :-)