Goede voornemens 3: Luisteren naar mezelf

Dan vandaag mijn derde goede voornemen voor het nieuwe jaar. Op 1 staat voeding, op 2 staat sporten en vandaag luisteren naar mezelf. Door goed naar mezelf te luisteren zorg ik goed voor me :). Mijn lichaam en geest geven duidelijk aan wat ze nodig hebben (eten, drinken, slaap, gezelschap, rust, etc.). Vaak hoorde ik het wel maar luisterde ik niet. Het zijn hele kleine dingetjes maar ik sloeg bijvoorbeeld mijn ontbijt over omdat ik toch geen honger had terwijl ik wist dat ik hier spijt van zou krijgen :). Ook bleef ik vaak te lang op om nog even een programma af te kijken terwijl mijn ogen zaten te vechten om wakker te blijven. Of als ik uitgeput van werk kwam ging ik toch nog in de trein naar een vriendin omdat ik niet de afspraak wilde afzeggen! En zo kan ik de lijst nog wel wat langer maken!

In het afgelopen jaar heb ik echt leren luisteren naar mezelf. Zegt mijn gevoel en mijn lichaam nee dan moet ik niet ja doen, maar er naar luisteren. Ik ben echt een gevoelsmens en maak mijn beslissingen vaak op basis van mijn intuïtie (dat stemmetje dat donders goed weet wat goed en niet goed voor je is). Ik heb besloten mijn oren te openen voor dit stemmetje en er eens naar te luisteren :) (goh het zit er dus niet voor niets! :lol:). Dus beslissingen maak ik voortaan op gevoel en intuïtie. Soms wil de angst nog de kop op steken maar ik heb geleerd dat angst een slechte raadgever is. Dus ik luister niet meer naar angst maar naar mezelf. Lijkt me iets leuk dan ga ik er volledig voor. Lijkt me iets niet leuk dan doe ik het niet. Het klinkt zo simpel :D, maar voorheen deed ik dat niet.

Ik heb geleerd dat ik voor mezelf leef en niet voor een ander. Ik heb geleerd om mijn grenzen aan te geven, nee tegen anderen te zeggen en ben assertiever geworden. Dit ga niet zo makkelijk als ik het nu schetst hoor… het is een leerproces en door veel toe te passen zal het allemaal wel makkelijker lopen.

Ik heb in het verleden veel dingen gedaan omdat ik iets uit schuld gevoel deed of iets deed om een ander te plezieren, omdat ik dacht dat het van mij verwacht werd of om leuk gevonden te worden. Maar uiteindelijk word ik er niet gelukkiger van. En mensen die van je houden willen jou toch juist graag gelukkig zien?

Iets wel doen is niet altijd beter dan niets doen. Wanneer ik het gevoel hebt dat ik van alles móet dan maak ik mijn leven waarschijnlijk onnodig zwaar. Als ik nu in een zin moet zeg.. dat laat ik even de alarmbellen rinkelen… en denk dan bij mijzelf.. Móet ik dit? of Wíl ik dit? Ik heb zelf de keuze om iets te doen en ik móet alleen iets doen om de juiste beweegredenen en omdat ik het graag wil.

2 reacties