Goede voornemens 5: Loslaten

Dit is dan mijn laatste goede voornemen voor 2013 en hopelijk voor alle jaren daarna! Leren loslaten. Ik heb het hier dan over het loslaten van de controle en leren de perfectionisme los te laten. Ik ben behoorlijk perfectionistisch en ben soms bang om fouten te maken. Ik wil alles goed en perfect doen om anderen en mezelf niet teleur te stellen. Ik legde de lat heel () hoog en ja dan is het ook niet zo vreemd als je dan fouten gaat maken. En als ik dan fouten maakte dan zag ik dat als falen en kon daar maar moeilijk mee omgaan.

Ik legde deze lat niet alleen voor mezelf erg hoog maar ook voor mijn omgeving. Alles moest perfect zijn. Ik wilde de perfecte vriendin voor mijn vriend zijn, de perfecte vriendin zijn voor mijn vriendinnen, een ideaal (schoon)dochter zijn en een leuke en gezellige collega! Als ik een verjaardag had wilde ik met iedereen kletsen en door iedereen leuk en aardig gevonden worden. Op vakantie moest mijn vliegtuig op tijd komen en op mijn werk mocht ik geen fouten maken, ik moest mezelf bewijzen. Een enorme last en druk die ik mezelf en anderen oplegde.

In het boek van de lessen van burn-out van Annegreet van Bergen stond heel relativerend: ”Je bent niet in opleiding voor God”. Perfectionisme wordt naar mijns inziens ook wel vergroot door de slechte eigenschap alles onder controle te willen houden en hebben. Niet goed tegen veranderingen kunnen. Het niet kunnen handelen als iets anders loopt dan je verwacht of gehoopt had.Geert Verschaeve heeft me geleerd: Wat er ook gebeurt het is OKE! Als dingen anders lopen… dan is het zo… je hebt er niet altijd invloed op en probeer het dan ook los te laten. Je lost er niets mee op om er boos om te worden of je er druk om te maken… accepteer het. Ik ben veel minder streng voor mezelf maar ook minder streng naar anderen als het aankomt op perfectie. En ik kan je zeggen dat leeft een stuk relaxter :D. Op de site van So Chicken heb ik 2 artikelen over perfectionisme gevonden. Dus herken jij de perfectionisme die soms doorslaat. Lees dan hier en hier tips over hoe er mee om te gaan!

Nog even kort samengevat mijn top 5:

  1. Voeding
  2. Sport
  3. Naar jezelf luisteren
  4. Rustiger leven
  5. Loslaten

Waar ga jij voor in 2013?