Oriënteren naar een mountainbike!

Ik dacht laat ik het jaar maar eens goed beginnen! Een van mijn voornemens is om te sporten. Klik hier om het artikel te lezen. Ik wil het jaar lekker sportief ingaan en besloot daarom om samen met mijn vriend op 2 januari naar een fietsenzaak te gaan om eens goed te oriënteren welke mountainbike passend voor mij is. Ik let natuurlijk vooral op de kleur en de vorm omdat ik geen verstand heb van die technische snufjes, dus was het wel zo handig om mijn vriend erbij te hebben die er wat meer verstand van heeft.

De verkoper wilde eerst mijn maten weten om een goed advies te kunnen geven over de frame grootte en de instellingen voor het stuur en zadel. Dus mijn binnnenbeenlengte, lichaamslengte en armlengte werden gemeten. Ik blijk 1,66 meter lang te zijn en mijn ene arm is 1,5 centimeter langer dan de andere (hij vroeg of ik ooit mijn arm gebroken had) (Nee, hoezo??), maar voor de rest was ik vrij standaard zoals hij het zei :). Het opmeten van de binnenbeenlengte was wel een beetje awkward :) want je moest met je rug tegen een plank staan en dan werd er een stalen buis tot aan je kruis geduwd (die buis moest een zadel of frame voorstellen) en daar sta je dan met een ijzeren paal tussen je benen terwijl de verkoper en je vriend naar je kijken….

Oké, toen dat achter de rug was kwam het leuke werk… de mountainbikes uittesten. Ik reed eerst op een Cube Access WLS en daarna op een Cannondale Trail SL4. Ik vond de Cube er erg mooi uitzien maar deze remde en veerde niet zo fijn als de Cannondale. Maar ja de Cannondale was € 100,- duurder en was daar alleen in het blauw of zwart/rood te verkrijgen (goh wat een vrouwelijk dilemma ;-) ).

De verkoper zei:”Wil je binnen of buiten fietsen?”. Nou… zei ik, doe maar binnen… Vervolgens zei de verkoper.. fiets daar maar even over dat heuveltje heen. (Er stond een houten obstakel waar ik over heen moest fietsen) :lol: Ik lachen..ja hoor komt goed..(slik :shock: ….) Nou ik nam een vaartje en ging over het heuveltje heen…. (terwijl ik ondertussen dacht…ohw guttegut.. laat me alsjeblieft geen fietsen raken….. laat me alsjeblieft niet op mijn bek gaan hier…. laat me alsjeblieft geen klanten aanrijden of zo!!!). Ik vind het helemaal geen probleem een fiets uit te testen, maar ik word er wel een beetje zenuwachtig van als mensen op mijn vingers zitten te kijken.

Het ging uiteindelijk prima en ik kreeg er zelfs lol in :D… ik zat als een klein kind door de winkel te fietsen..! Geweldig…! Ik zag mezelf al helemaal door het bos heen jagen met zo’n fietsje en was helemaal vergeten dat ik op een spik-splinter-nieuwe fiets reed die ik vooral niet moest beschadigen.

Normaal gesproken ben ik vrij impulsief en zou zo over gaan tot koop. Maar het was mijn eerste echte oriëntatie voor een mountainbike.. Dus ik heb besloten er nog even over na te denken en ga nu verder uitzoeken wie mij een goede fiets kan bieden voor een mooie prijs  (mijn vader zal trots op mij zijn!).

Maar de eerste stap in de goede richting is gezet! Let’s go!