Up-date goede voornemens #3

Elke maand blik ik even terug hoe het ervoor staat met mijn goede voornemens. Ik kijk nu terug op de maand maart. Om even het geheugen op te frissen: ik begon dit jaar met 5 voornemens: VoedingSporten / BewegingLuisteren naar jezelfRustiger Leven en Loslaten.

Voeding:
Op het gebied van voeding gaat het redelijk. Er zijn dagen waarin het erg goed gaat en ik gezond eet, maar de dagen waarin het minder gaat hebben toch weer de overhand en dat merk ik ook aan mijn lichaam (darmen, maag en gewicht). De oorzaak ligt bij het inslaan van de boodschappen. Er belandt regelmatig een zak chips, merci chocolaatjes en engelse drop in de kar. Daarnaast maak ik meestal een weekoverzicht voor het avondeten en doe aan de hand daarvan de boodschappen. In de maand maart had ik vaker lak aan het boodschappenlijstje en het weekoverzicht. Soms had ik het eten al voorbereid voor die avond maar dan had ik toch meer zin in een patatje en ging ik vervolgens naar de snackbar. Beetje jammer :-(. In april ga ik hier weer beter mijn best voor doen. Gelukkig zijn er wel een paar pluspunten te noemen. Zo kochten wij himalayazout en kokosolie bij de Toko en dat zijn in elk geval betere alternatieven dan “gewoon”zout en olijf olie extra vergie. We drinken véél minder cola (hier was ik al een jaar mee gestopt), sinas en sapjes. Dus ik ga weer wat strenger zijn tijdens het boodschappen doen en consequenter zijn wat betreft het houden aan het weekoverzicht, dan zal het vast een stuk beter gaan.

Sporten:
Mogen we deze categorie ook overslaan?? ;-) Verschrikkelijk… Ik heb in de hele maand maart maarliefst 1 sportmoment gehad. In de eerste week van maart heb ik samen met mijn vriend gemountainbiked. Voor mij was het wel een beetje afzien omdat het best warm was en de route behoorlijk intensief (althans voor mij dan), maar ondanks dat heb ik er van genoten en hebben we een mooie route gereden.

Dat ik maar 1x gesport heb heeft een reden, ik heb namelijk een hekel aan kou. Ik weet dat dit een slecht excuus is want ik heb veel mensen zien hardlopen in de afgelopen weken, maar ik kon het gewoon niet opbrengen. De vorst en kou slaan op mijn longen en ik zit dan helemaal verkleumd op mijn fietsje. Gelukkig stijgen de temperaturen en komt het zonnetje vaak te voorschijn dus in april wil ik minimaal 1x per week sporten. Ik heb trouwens wel getuinierd, heerlijk om te doen! Ik ben heel fanatiek geweest en dat kon ik goed merken [lees: een paar dagen spierpijn].

Luisteren naar jezelf:
Dit punt gaat nog steeds heel erg goed. Ik maak nu keuzes op basis of iets goed voelt of niet. Daarin vind ik het belangrijk om mijn grenzen aan te geven. In plaats van mij te richten op wat ik denk dat andere mensen van mij verwachten/denken, richt ik me vooral op wat ik zelf wil en voel. Ik ben niemand uitleg of verantwoording verschuldigd. En ik probeer me de mening van anderen niet aan te trekken.

Ik heb ook geleerd om goed te luisteren naar mijn lichaam. Wat voel ik precies en wat ga ik daarmee doen? Ik neem de rustmomenten als mijn lichaam daarom vraagt en ik doe ontspanningsoefeningen als ik merk wanneer ik wat gespannen ben etc.

Rustiger leven:
Ook dit voornemen loopt aardig goed. Ik plan hooguit 3 afspraken in de week waardoor ik mijn balans tussen rust en activiteit goed kan vinden. Daarnaast heb ik wat meer structuur aangebracht in mijn huishouden waardoor ik niet continue een what-to-do-list in mijn hoofd voorbij zie gaan. Ook pak ik regelmatig mijn ontspannings momentjes door lekker te gaan tuinieren, een boek te lezen of creatief bezig te zijn.

Loslaten:
Dit vind ik nog steeds een lastige. Ik had laatst een afspraak staan om 14:00 uur en dat werd wat later omdat de auto onverwachts naar Carglass moest omdat de voorruit werd vervangen. Deze reperatie liep wat uit waardoor ik een beetje op hete kolen zat en me wat opgejaagd voelde. Ik vond het moeilijk om de controle los te laten. Ik probeer dan wel tegen mezelf te zeggen:”Je kan het niet veranderen, dus let it go”, maar dat ervaar ik nog niet zo. In plaats daarvan loop ik wat zenuwachtig rond, bel Carglass op om te vragen hoelang het nog duurt en bied ik mijn excuses aan degene waarmee ik heb afgesproken. In de auto kon ik gelukkig wel rustig zijn en relativeren door te zeggen: “Het heeft geen zin heel hard te gaan rijden, je wint er misschien een minuutje mee en dat maakt ook niet meer uit”.

Een ander voorbeeld is dat ik laatst een verjaardag van een vriendin had en ik me van te voren over heel veel dingen zorgen maakte. Ik zei continue tegen mezelf: “Tamarah we zien wel hoe het loopt!” Dus ik ben “gewoon” in mijn autotje gestapt en ben er heen gereden. En zoals zo vaak kan ik dan achteraf zeggen dat het een leuke en gezellige avond was en dat ik me goed vermaakt heb en dat alles goed ging. Ik probeer het dus los te laten en in het hier en nu te leven. Niet steeds bezig te zijn met straks of later. We zien wel! Het komt goed!

Heb jij ook dingen die je graag wel of juist niet meer wil doen?

4 reacties

  1. Haha, ik vind de kou dus echt geen excuus ;) Dat zou betekenen dat je de helft van het jaar zo ongeveer niks zou kunnen doen. Als je dat echt weerhoudt, dan moet je iets zoeken wat je binnen kan doen. Sporten is juist heel goed voor je!

    Verder ben je goed bezig hoor ;)

    1. Ja daar heb je gelijk in.. ik wil eigenlijk onder 10 graden een binnensport doen (bijvoorbeeld squashen) en bij 10+ graden lekker mountainbiken o.i.d. Maar een half jaar niet sporten is natuurlijk niet de bedoeling.. gelukkig is het ook nog niet zo erg ;-) … maar de komende maand wil ik er wel even weer tegen aan!

  2. Je bent wel goed bezig zo te horen! Elke maand even terugblikken motiveert wel extra denk ik om er weer mee aan de slag te gaan. En de kou is inderdaad totaal niet fijn om in te sporten!

    1. Thanks! Ja het is voor mezelf even een reminder / wake-up call om te kijken hoe het ervoor staat en het een beetje in de gaten te houden.. :)