Waarom ik niet van sporten houd en het wel steeds probeer!

Sporten is iets waar ik een haat liefde verhouding mee heb. Enerzijds geeft het me een super goed gevoel als ik heb gesport, maar anderzijds vind ik het moeilijk om me er toe te zetten. Meestal komt dit omdat ik veel leuke (niet sportieve) hobby’s heb en daarnaast graag met familie en vrienden afspreek en dus eigenlijk geen tijd wil maken voor sporten. Want sporten kost tijd.. je kan niet even snel in je “gewone kleding” een lekkere work-out doen en dan je dag weer vervolgen. Je moet je eerst omkleden, vervolgens een sport gaan beoefenen (en dan wil ik het liefst 60 minuten of meer sporten anders vind ik het de moeite niet gezien de tijd) dan nog weer douchen en aankleden en dan pas kun je “weer verder”. Het vergt dus veel planning en het kost tijd. Door het weinige sporten heb ik zo goed als geen conditie (ik mis de trein omdat ik rennen niet lang volhoud) waardoor sporten vaak ook heel vermoeiend is en ik het gevoel heb geen vooruitgang te boeken. Terwijl ik weet dat als ik 3x per week ca. 30 minuten zou sporten zeker conditie op zou bouwen en het steeds gemakkelijker gaat! Maar ik houd dat niet lang vol. Misschien 2 á 3 weken want als het buiten regent, te hard waait of té warm is of té koud dan ben ik al niet zo snel te enthousiasmeren/motiveren om te mountainbiken of te wandelen en ga ik liever met mijn andere hobby’s bezig.

Dit betekent niet dat ik elke avond lui op de bank hang, ik wandel regelmatig ’s avonds maar het is meer lekker ontspannen lopen dan echt intensief sporten, zodat het zweet van je afloopt.

Sporten is niet alleen een keuze maar ook een must. Je doet je lichaam en geest echt te kort doet als je niet sport! Het is een noodzaak om je lichaam fit te houden. Het is zoiets als gezond eten en drinken! Het is nodig om je goed te voelen!

Sporten heeft naast een fit lichaam nog veel meer voordelen. Op de site van SoChicken zag ik een paar voordelen op een rij sta die ik graag met jullie wil delen!

1. Sporten verbetert je conditie

Het is prettig om een goede conditie te hebben. Met een goede conditie heb je meer energie en kun je lichamelijk meer aan. Je kunt langer wandelen, makkelijk trappen beklimmen en zonder problemen rennen voor de bus. Bovendien krijg je door te sporten een grotere longinhoud. Hierdoor heb je letterlijk meer lucht en zul je dus minder snel buiten adem raken. Met een goede conditie voel je je goed in je lijf!

2. Beweging houdt je lichaam in vorm

Een gezond en aantrekkelijk lichaam is belangrijk voor je zelfvertrouwen en je geluksgevoel. Veel mensen zijn niet tevreden over hun lichaam en kunnen door meer te sporten meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Door te sporten verbrand je energie. Wanneer je meer energie verbrandt dan je binnenkrijgt via je voeding zul je vet verliezen. Door ook je spieren te trainen blijft je lichaam goed in vorm.

3. Sporten verhoogt de stofwisseling

Denk jij dat je aankomt vanwege een trage stofwisseling? Of merk je dat je vaak darmklachten hebt en veel minder vaak poept dan de mensen om je heen? Ga dan meer bewegen! Door te bewegen verhoog je je stofwisseling. Hierdoor wordt je voeding sneller en beter verwerkt en val je ook nog eens makkelijker af. Door te blijven sporten blijft ook je stofwisseling gezond.

4. Je krijgt meer kracht en weerstand

Door regelmatig te sporten wordt je lichaam sterker. Niet alleen krijg je meer kracht in je lichaam omdat je spieren groeien, ook je afweersysteem wordt sterker. Hierdoor blijf je beter beschermd tegen ziektes van buitenaf en word je dus minder snel ziek!

5. Geniet van de fijne stofjes

Na 20 tot 30 minuten van matige beweging komen er in je lichaam stofjes vrij waar je blij van wordt. Deze stoffen zorgen ervoor dat je je gelukkig voelt en dat je nog even lekker door kunt sporten. Na afloop van een flinke sportsessie voel je je uitgeput maar gelukkig en voldaan. Dat is een heerlijk gevoel waar je ontzettend blij van wordt!

6. Sport is een basis voor sociaal contact

Sport je samen met vrienden? Dan heeft het sporten een dubbele positieve werking. Sociaal contact maakt namelijk gelukkig. Als je hierbij ook nog eens samen sport is het naast gezond ook nog eens heel gezellig.

7. Doelen bereiken met beweging

Mensen worden gelukkiger als ze doelen bereiken. Als je sport geef je jezelf iedere keer opniew de kans om doelen te bereiken en je grenzen te verleggen. Stel doelen voor jezelf tijdens het sporten en doe er alles aan om deze te behalen. Je kunt hierbij denken aan het afleggen van een bepaalde afstand, een minimaal aantal calorieën verbranden of een hele les afronden zonder pauze te houden. Doelen motiveren en wanneer je een doel bereikt voel je je gelukkig en trots!

8. Sporten vergroot je zelfvertrouwen

Wie regelmatig sport ziet er goed uit, verlegt regelmatig zijn grenzen en voelt zich fit en sterk. Hierdoor begint je zelfvertrouwen te groeien. En zoals je weet is een gezonde portie zelfvertrouwen een belangrijke bouwsteen voor geluk!

9. Sporten vermindert stress

Wanneer je lichaam in beweging is ben je bezig met ontstressen. Door te sporten voer je opgehoopte stress in je lichaam af en word je meer ontspannen. Niet alleen lichamelijk voel je je relaxter als je gesport hebt, maar ook geestelijk voel je meer rust.Als je een drukke baan hebt, of gewoon wordt opgevreten door de stress kan het heel goed zijn om meer te gaan sporten. Je kunt zo op een praktische manier snel tot rust komen!

Omdat dit zulke goede redenen zijn is het gewoon stom om niet te sporten. Dus ik moet een alternatief hebben om binnen te sporten. Een sportschool vind ik te duur en bovendien erger ik me aan het feit dat de muziek daar hard staat en sommige toestellen bezet zijn. Dus ik wilde sporten in huis! Goedkoop en laagdrempelig. Ik vind met name fitness en pilates erg leuk om te doen!

Welke sport beoefen jij?

9 reacties

  1. Sporten werkt echt top voor je lichaam, maar je moet het nooit tegen je zin in doen. Ga sporten omdat je het echt graag wil en je lichaam mooi en sterk wil maken. Dat motiveert je om door te gaan. Veel mensen sporten omdat het moet en dat is geen goede insteek.

  2. Helaas ken ik de verhouding heel goed :( *baal* Succes met sporten!

    Ik begin half september weer met een abo bij de sportschool (Achmea) en ik probeer nu 2x per week een groepsles mee te doen en 1 keer per week zelf sporten! Hoop echt zo dat ik het volhoudt, want je merkt echt snel verschil in conditie enzo!

    1. Goed bezig! Ik denk wanneer je eenmaal de smaak te pakken hebt het vanzelf leuker wordt omdat je conditie verbetert.

  3. Goed artikel! Ik herken het wel, ik ben blij dat ik elke dag in totaal nog een halfuurtje fiets (niet heel vermoeiend maar je bent toch lekker in beweging) want nu met de vakantie kan ik mezelf er ook niet toe zetten iets te gaan doen. Dus ik snap het ook altijd erg goed van mensen zoals jij als ze niet sporten, maar dat is natuurlijk eigenlijk niet echt goed voor je lijf. Ik hoop dat die youtubefilmpjes wat voor je zijn!

    1. Ja vroeger hoefde ik ook niet te sporten omdat ik een uur heen en een uur terug naar school moest fietsen. Toen heb ik jaren lang geen auto gehad en was ik nog student en deed ik dus alles lopend of op de fiets. Maar nu ik veel aan het werk ben en een auto heb mis ik mijn lichaamsbeweging dus moet nu leren om lekker te sporten :D.