Tripje naar Berlijn!

Om mij heen hoor ik veel mensen die aan het aftellen zijn naar de zomervakantie. Sommigen hebben de vakantie al gepland staan en anderen zijn nog volop bezig met het maken van vakantieplannen. Mijn man en ik gaan deze zomer niet op vakantie, maar ik krijg van al die verhalen wel vakantiekriebels! Ik zou ook nog wel graag weg willen, maar ja eerst moeten we nog de puntjes op de i zetten in de slaapkamers waar momenteel druk gewerkt wordt. Misschien dat we later dit jaar nog samen weg gaan. Om toch nog een vakantiegerelateerd artikel te schrijven blik ik terug op een een weekendje weg die mijn man en ik begin dit jaar hebben gehad. Na een drukke decembermaand vond ik dat we wel een fijn momentje samen hadden verdiend en wilde graag een leuke stedentrip met hem doen. Uiteindelijk won ik via vakantieveilingen een weekendje weg naar Berlijn. Vandaag lees je hier meer over! Enjoy!

Vrijdag: Aankomst, uit eten en omgeving verkennen

We wilden eerst met de trein naar Berlijn maar het bleek uiteindelijk toch goedkoper om met de auto te gaan. Zelf gaat mijn voorkeur sowieso naar het reizen met de auto omdat je dan van deur tot deur vervoer hebt zonder te hoeven overstappen met al je bagage en je kan meer bagage meenemen en je kunt zelf bepalen als je even de benen wilt strekken of ergens wil eten + een plaspauze. Bij aankomst in het hotel heb we eerst even onze oogjes dicht gedaan want het is toch wel energie vretend zo’n reis. Nadat we weer waren bijgekomen zijn we uit eten geweest bij Noah’s, een restaurant met een echte Duitse keuken. Mijn hoofdgerecht bestond uit zuurkool met worst en mijn man koos voor een gerecht wat met name uit braadworst :). What else?

Na het avondeten hebben we de omgeving verkend en uitgevogeld hoe het openbaar vervoer werkt. Want de bezienswaardigheden wilden we wel met het openbaar vervoer doen omdat het metrostation zich vlakbij ons hotel bevond, de dienstregeling en de verbindingen super handig zijn en omdat het goedkoop is.

Zaterdag: Der Unterwelten, Berliner Dom en het Stasi Museum

De volgende dag gingen we na het ontbijt (wat best uitgebreid was) op pad en hadden een aantal dingen wat we wilden bezichtigen. We begonnen met een Nederlandse rondleiding onder de Berlijnse straten, Der Unterwelten. Een fascinerende en interessante rondleiding met een jonge meid als gids die erg gepassioneerd vertelde over de ondergrondse tunnels en gangen die in de Koude Oorlog zijn ontstaan om zo de bevolking te beschermen als er aanvallen zouden komen. De rondleiding duurde 90 minuten en die vlogen voorbij. De route was vrij lang en soms ook wel koud en natuurlijk donker onder de grond, best spannend maar wel interessant en leerzaam. Er zijn in totaal 4 routes en wij hebben route 3 gekozen. Helaas mochten er geen foto’s gemaakt worden, dus kan je er niet zo veel van laten zien maar het is zeker een aanrader om te doen!

Na een een hapje te hebben gegeten en wat winkels te hebben bezocht gingen we naar de gigantische Berliner Dom en dat vond ik een prachtige en indrukwekkende kerk. Super mooi met al die ornamenten en decoratie en ontzettend groot (117 meter hoog!). Omdat het buiten erg koud was, zijn we snel naar binnen gedoken en hebben niet zoveel foto’s gemaakt van de buitenkant maar die is bijna net zo indrukwekkend als de binnenkant. We kwamen er thuis ook achter dat we de voorkant van het gebouw niet eens mooi op de foto hebben gezet maar eigenlijk alleen de achterkant (fail!). In de kerk kan je ook de toren beklimmen (tip: trek goede wandelschoenen aan) en genieten van het prachtige uitzicht!

Tenslotte zijn we ook nog naar het  Stasi Museum geweest, de Duitsers vreesden voor het Stasi (het Ministerie voor Staatsveiligheid van de DDR). Het zogenaamde veiligheidsorgaan hield alles wat haar burgers deden in de gaten. In het museum zagen wel allerlei soorten afluisterapparatuur maar ook propaganda uit de tijd van de Koude Oorlog. Het heeft best wel indruk op me gemaakt. Door dit weekendje heb ik weer een heel ander kijk en nieuwe inzichten gekregen over de tweede wereldoorlog en de periode erna. Daar hoor of lees je veel minder over dan over de oorlogsperiode zelf, terwijl dat ook een behoorlijk impact heeft gehad op onder andere de Duitsers.

Zondag: Reichstagsgebäude

De laatste dag hebben we afgesloten met een bezoek aan het Rijksdaggebouw. Dit is het Duitse parlementsgebouw. Wij hadden wat laat gereserveerd waardoor we alleen in de koepel konden kijken maar dat is ook zeker de moeite waard. Nadat we door alle controlepoortjes waren geweest en door een beveiliger naar de plek van bestemming werden begeleid kwamen we aan in de koepel waar we ook weer hebben genoten van het prachtige uitzicht. Door middel van een koptelefoon (gelukkig in het Nederlands) kregen we uitleg over wat we zagen. Vlakbij het Rijksdaggebouw bevindt zich de Brandenburger Tor en het Holocaust monument (zie pijltje ;-). Deze hebben we wel gezien vanuit de auto maar zijn niet uitgestapt. Het was behoorlijk koud en je kunt er vlak langs rijden.Verder zijn we in Duitsland lekker uit eten geweest en hebben genoten van de tijd samen. We gaan zeker nog een keer naar Berlijn want we hebben zoveel dingen nog niet bezichtigd zoals de Berlijnse muur. Ook vind ik het juist leuk om de wat minder bekende hot-spots te bekijken. Via via kreeg ik wat tips over leuke plekken om te bezoeken zoals: het appartement van David Bowie in zijn Berlijnse tijd, het Mauerpark op zondag bij de Berlijnse muur (zie dit artikel van Marjolein) en het Black sheep café (zie dit artikel van De Groene Meisjes). Bij het volgende bezoek wil ik zeker overwegen om te overnachten in het mooie Michelberger Hotel!

Ben jij wel eens in Berlijn geweest? Nog do’s of don’ts?

1 reactie