De tuin winterproof maken!

Zoals je misschien weet ben ik dol op tuinieren en vind het daarom jammer dat de winter eraan komt omdat ik me dan niet meer zo lekker kan uitleven in de tuin. Maar ook de natuur mag natuurlijk even rusten. De tuin heb ik onlangs winterklaar gemaakt en vandaag laat ik je het resultaat zien!

Wat me opviel in de tuin is de kleur die ik nog een beetje terug zie. Zo is de lavendel en de vlinderstruik nog prachtig grijsgroen en is de heide weer wat gaan bloeien. Ook de campanula heeft weer wat prachtige paarse bloemen! Ik vind het mooi om te zien dat deze bloemen zelfs in december nog wat kleur biedt aan de tuin! De hortensia’s knipte ik voorheen kort tot aan de grond, maar dit jaar laat ik de stengels met de uitgebloeide bloemknoppen staan omdat het een heel mooi effect geeft als er in de winter sneeuw opvalt! Zo heb je ook in de winter nog plezier van je hortensia ;-) . Ik heb alleen de stengels van de lavendel afgeknipt, blad geruimd en de grond geschoffeld.

Ook heb ik voor de laatste keer het gras gemaaid. Ik heb het niet te kort gemaaid want anders kijk je tegen zo’n kale vlakte aan! Wat me wel opviel is de hoeveelheid mos die weer in het gras zit. Ik ga binnenkort maar eens even wat kalk strooien! ♥ De appelboom en kersenboom heb ik vrij kort gesnoeid in de hoop dat ze van het voorjaar weer uitlopen en mooie bloesems krijgen! De bloembakken staan nog wel buiten terwijl de winter voor de deur staat, hopelijk knappen ze niet kapot. Misschien moet ik er nog vuilniszakken of hooi om heen doen ter bescherming. We hebben al weer een paar dagen lichte vorst gehad dus ik moet binnenkort even wat informatie inwinnen bij de Intratuin hoe ik het beste mijn planten tegen de vorst kan beschermen. Wordt vervolgd.

De buitenwaterkraan is afgesloten en ook de waterslang + haspel is opgeborgen. Verder heb ik alle tuinstoelen weer naar zolder gebracht en ook de tuinkussens heb ik in hoezen opgeborgen. ♥ De cavia is ook een etage hoger gezet zodat hij niet direct heeft te lijden van vorst aan de grond. Mocht het harder vriezen dan gaat ook de cavia naar binnen toe. De planten naast de cavia zijn nepplantjes ;-) (lang leve de IKEA!) ♥ Verder heb ik van mijn moeder een leuk houdertje voor aan de muur gekregen waar je een pindakaaspot in kan doen voor de vogeltjes! Zo leuk! Bij Groenrijk heb ik 3 van die pindakaaspotten voor € 5,- gekocht. Deze pindakaaspotten zijn speciaal voor vogels, ze zijn er echt dol op en ze worden keurig leeg gegeten.

Naast de vogelpindakaas hebben we ook nog vetbollen en strooivoer. De vetbollen gaan binnenkort de boom in als deze kaal is. Dan kunnen ze mooi aan de takken hangen. Het strooivoer heb ik van mijn schoonouders gekregen samen met een leuk en schattig vogelhuisje die bedoelt is als voederbak. Deze heb ik op de tafel gezet in de tuin. Hier zie je op de achtergrond trouwens nog de witte tuinstoelen staan. Deze foto is dan ook genomen nog voordat ik dit had opgeborgen ;-) .

Zoals je kan zien zijn de mussen en koolmezen er dol op!

De moestuinbak heb ik weer helemaal leeg gemaakt en heb de grond omgeploegd. Ik kan bijna niet wachten tot maart/april wanneer ik de eerste zaden ga poten! ♥ En dit is een close-up van het schattige vogelvoederhuisje. Het dakje kan je open doen en daar strooivoer in gooien. ♥ En zo ziet de tuin er nu uit. Een beetje kaal en somber dat wel. Misschien dat ik het in de winter nog een beetje gezelliger ga aankleden.

Ik moet nog een paar dingen doen als finishing touch, maar dan is de achtertuin en ik elk geval winterproof. De voortuin zal er binnenkort ook aan moeten geloven, maar die is wat kleiner en daar heb ik ook minder werk aan. Een update hierover zal binnenkort ook wel verschijnen!

Is jouw tuin winterproof?

12 reacties

 1. Leuke blog! Ik vind het zelf ook heerlijk om in de tuin te werken. Helaas heb ik niet zoon hele grote tuin. In de winter is onze tuin toch altijd wel een beetje somber. We hebben laatst wel nieuwe tegels gelegd in onze tuin. Ik moet zeggen die maken het wel een stukje vrolijker. Maar ik kan niet wachten tot het voorjaar weer begint!

  1. Ohw, dat vind ik ook heel gezellig, alleen vind ik het lastig waar je dan die snoeren laat en hoe je dat doet met de elektriciteit.

 2. Mijn tuin is winterproof in zoverre dat ik alle planten eruit heb gehaald, in september al. Ze staan in de tuin van mijn ouders. Want wij gaan mogelijk verhuizen en we hebben een aantal jaren geleden voor best wat geld nieuwe planten gekocht en die willen we dan overzetten in een nieuwe tuin. Wat leuk trouwens, die sneeuwvlokjes op je blog!
  Cindy heeft onlangs geplaatst…Fotoverslag: Een dagje Vlissingen

  1. Planten zijn erg kostbaar inderdaad. Verstandig dat je ze eruit hebt gehaald maar wel jammer voor de nieuwe bewoner(s)! En ja die sneeuwvlokjes vind ik ook zo leuk! Deze kan je activeren via wordpress maar ik zie dat je blogspot hebt. Misschien is daar wel een plugin voor ;-) .

 3. Ziet er mooi uit zeg! (: Goed dat je echte pindakaas voor vogels hebt gekocht, ‘gewone’ pindakaas uit de supermarkt is namelijk veel te zout voor de vogeltjes!
  Ik woon op één hoog en heb dus alleen een balkonnetje, waar wat plantjes in een bak aan het hek hangen; die moet ik nog even opruimen, anders vriezen ze kapot denk ik (als ze dat nog niet zijn, oeps…) Het balkon zelf maak ik meestal in het voorjaar schoon (echt even schrobben) zodat ik dan weer gewoon buiten kan zitten, eventueel ook zonder stoel maar op een plaid o.i.d. Niet zoveel werk dus, maar ik stel het wel altijd uit haha. En even wat ruimte maken zodat er eventueel wat bier (e.d.) op het balkon kan staan, ideaal als het koud is ;)
  Linda heeft onlangs geplaatst…Plannen voor december.

  1. Klopt gewone pindakaas is te zout voor die beestjes! Ik moet de tegels ook nog goed schoonmaken maar dat is inderdaad een klusje voor het voorjaar. En bier op het balkon dat deed ik ook altijd.. ideaal met de lagere temperaturen!