Resultaat van de tuin metamorfose!

Daar is dan het artikel over de tuinmetamorfose!!! Wahh wat ben ik blij om dit artikel te kunnen delen!! Ik vond de metamorfose een super leuk proces om mee te maken, maar ik ben wel heel erg blij dat de tuin nu grotendeels af is. Ik was op een gegeven moment zó klaar met al dat zand in huis. Maar wat hebben we een mooie zomer gehad en heerlijk kunnen genieten van de tuin! Alleen aan de zijkant van het huis komt nog een border waar planten in komen. Nu ligt er gras direct tegen het huis aan en dat is niet ideaal, bovendien is het leuker om tegen bloemen, planten en struiken aan te kijken. Maar het merendeel van de tuin is af en ik geef je daarom graag een update!

Voor deze tuin-metamorfose heb ik veel inspiratie opgedaan op Pinterest. Daarnaast heb ik gekozen voor vaste planten omdat je hier simpelweg het meeste plezier van hebt en waar voor je geld. Ik heb ook rekening gehouden met de ligging van de tuin en de wensen van een plant. Ook de hoogte van de plant, de kleur en de bloeitijd waren punten waar ik rekening mee heb gehouden bij de aanschaf. Deze planten zijn een basis voor nu en ik zal zien of mijn keuze ook in de werkelijkheid goed zal uitpakken ;-).

In juni hebben we onze tuin drastisch aangepakt. Alle oude grindtegels hebben we er uit gehaald en nieuwe bestrating ervoor terug gelegd. We hebben voor de waalformaatklinker: Terra Ancona Antica gekozen omdat ik dol ben op grijs/paars/roze tinten. Deze wilde ik niet alleen terug laten komen in de bestrating maar ook in de kleuren van de planten. Omdat deze klinker wat donkerder is hebben we gekozen voor zilverkleurig inveegzand. De tegels zijn van Schellevis Oud Hollands grijs van 50×50 cm en zijn mooi licht van kleur. Deze tegels hebben we voor beide terrassen gebruikt en ook voor het zitplekje voor het huis.

Ik heb in juli (tijdens de hittegolf) de plantjes geplant. Ik weet dat dit niet ideaal is maar onze kat gebruikte de lege borders als kattenbak en onze zoon als zandbak dus vanwege hygiënische redenen heb ik er voor gekozen om de plantjes toch maar te poten. Gelukkig heeft het wel effect gehad want onze zoon zit er in elk geval niet meer in te scheppen!

De lampjesslinger heb ik dit jaar voor mijn verjaardag gekregen en ben er erg blij mee. Ik vind het super sfeervol in de tuin! De zwarte tuinstoelen zijn van de Jysk en zitten heerlijk!

Dit zijn de Saxifraga urbium ‘Clarence Elliott’ (Schildersverdriet). Deze plant zou je moeten googlen om de schoonheid ervan in te kunnen zien want ik snap als je je afvraagt of ik misschien onkruid heb gefotografeerd. Deze plantjes hebben het zwaar gehad tijdens de hittegolf. Ik had er 3 en heb er nog 2 en een beetje maar moet je niet zien hoe… Schildersverdriet is een bodembedekker, de groene blaadjes worden 10 cm hoog maar de roze bloemen die in mei/juni te voorschijn komen staan op lange roze stengels en worden 30 cm. De plantjes doen het goed in de halfschaduw/schaduw. Ik hoop dat dit sterke plantje zich wel weer herpakt in het voorjaar. Ik ben erg benieuwd.

Ook van de Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ (Kaukasisch vergeet-me-nietje) hebben niet alle plantjes het overleefd. Van de 6 plantjes staan er nu nog maar 4. De andere twee waren verschroeid door de zon. De wortels zitten nog wel in de grond van deze plant dus ik heb de hoop dat er volgend jaar misschien toch wat babyplantjes hiervan opkomen. Zo niet dan zal ik toch wel opvullen met nieuwe plantjes want dit is wel een gek gezicht. Bovendien maakt onze kater dankbaar gebruik van dit stukje onbenutte grond. Verder ben ik super blij met deze plant in mijn tuin. Het is mijn favoriet. Ik kwam deze plant tegen in de Efteling en raakte daar betoverd. Ik maakte foto’s van de plant en wist, deze zal in mijn tuin terug komen. En tadaaa!! Hij staat er! De plant valt op door het mooie zilvergrijze blad. Het lijkt net alsof er een laagje rijp op het blad zit. De bloeiperiode is in april/mei en hij heeft dan blauwkleurige bloemetjes. De bloemetjes vind ik een leuke bijkomstigheid maar ik ben vooral gek op het mooie blad. De plant wordt ongeveer 30-40 cm hoog en staat het liefst in de halfschaduw.

Naast deze plantjes staat een olijfboompje, dit is het enige wat is blijven staan in de tuin samen met de appelboom.

Naast de olijfboom staan de Anemone tomentosa ‘Robustissima’ (Anemoon). Een mooie plant die in de nazomer bloeit met mooie bloemetjes van augustus tot in september en eventueel nog in oktober met goed weer. De plant wordt ongeveer 100-120 cm hoog. Deze plant heeft de hitte goed overleefd en heeft nu aardig wat knoppen in de plant zitten, maar bloeit nog niet.

Daarvoor staat Salvia officinalis (Salie) en dat is een aromatische groenblijvende plant met grijsgroene getinte bladeren en stengels. De Salvia officinalis krijgt blauwe, aarvormige, bloemen in juni tot en met augustus en staat het liefst op een zonnige plek. Door het late tijdstip van planten is deze plant nog niet gaan bloeien, maar ik verwacht dat deze dat volgend jaar wel zal gaan doen. Het geurt al wel lekker en ziet er lekker bossig uit.

De treurige Lavandula angustifolia ‘Hidcote’ (Lavendel) ..  :’) Van deze plant had ik juist verwacht dat hij de hittegolven wel zou overleven aangezien er velden vol lavendel in de Provence in Frankrijk staan waar het natuurlijk ook heerlijk warm is. Lavendel staat dus juist graag op een zonnige plek met wat droge grond. Van de 10 plantjes hebben het er 6 overleefd, maar daar is ook alles mee gezegd. Misschien dat ik volgend voorjaar nieuwe aanschaf want ik vraag me af of deze plantjes een winter gaan overleven.

Naast de schuurdeur staan achteraan de Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’ (Kogeldistel). Deze plantjes hadden het eerst behoorlijk zwaar maar hebben zich na de wat koelere temperaturen gelukkig herpakt. De kogeldistel is een decoratieve plant voor een drogere grond. We hebben deze dan ook op het zuidoosten geplant waar veel zon staat. De kogeldistel kan ook zo’n 1 meter hoog worden en in de zomer krijgt deze plant mooie paarskleurige distels.

Daarvoor staan zulke snoezige plantjes het is de Stachys byzantina ‘Silver Carpet’ (Ezelsoor). Deze plantjes staan dus ook op een heel zonnige plek in wat zanderige grond, precies wat de ezelsoor ook fijn vindt. Het plantje wordt 15 cm hoog en is een mooie bodembedekker. De plant kan bloeien, maar doet dit zelden. Als het plantje bloeit, komen er roze/paarse bloemen aan een rechtopstaande stengel. Ik vind de plant vooral mooi door zijn grijsgroene kleur en het aaibare-gehalte wat deze plant uitstraalt met die zachte haartjes op de bladeren. Hier had ik er 6 van gekocht en ze doen het alles zes ook super goed! Blij mee!!!

En we hebben tenslotte een mooi rijtje met Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’ (siergras). Dit is een mooie kleine plant met donkergroen blad tot circa 25 cm hoogte. Er komen mooi pluimpjes aan dunne bloemstengels tot circa 30 cm hoogte. De Little Bunny bloeit van augustus tot ongeveer november. Wat ook mooi is, is dat deze plant ook een sierwaarde heeft in de winter. Deze plant staat bij ons in de volle zon wat hij het liefste heeft. De plantjes hebben bij ons toch hier en daar wat gele grassprieten maar dat zou ook kunnen komen doordat onze kater er niet af kan blijven en ik hem regelmatig zie kauwen op de sprieten.

Nog een lekker zitplekje (de loungeset en kussentjes zijn van de Jysk) in onze tuin waar je lekker kunt relaxen. Een heerlijke plek. In de zomer heeft hier ook nog een grote parasol gestaan met daarin ook lampions etc. voor extra knusheid/gezelligheid en natuurlijk tegen de hete zonnestralen, maar onlangs is deze kapot gegaan door een storm. Dus volgend voorjaar zullen we een nieuwe moeten kopen, voor nu heeft dat weinig nut. Ik verwacht geen hittegolf meer en het wordt steeds sneller donker ’s avonds.

Mijn man heeft bij deze zitplek ook elektriciteit en verlichting aangebracht zodat je ook ’s avonds nog lang kan genieten en dat hebben we afgelopen zomer dan ook veel gedaan!

Ik ben zoals ik al schreef super blij met het resultaat van de metamorfose en ondanks dat ik er zelf heel veel plezier van heb vind ik het allermooiste om te zien hoe heerlijk en onbezorgd mijn zoontje in deze tuin kan spelen.

4 reacties

  1. Wat een heerlijke plek! Echt iets om van te genieten in alle rust. Vind die grijzige ezelsoor een plaatje, die ga ik onthouden. Mooie tuinset ook – past er heel goed bij! En de kat is ook blij, zo te zien ;-)

    1. Dankjewel! En het is zeker een lekker plekje om tot rust te komen!
      Die ezelsoor is leuk he! Hoop dat hij de winter een beetje overleefd! Ze zijn niet heel gek op de winterse kou! De set heb ik zelf bij elkaar gezocht. De stoelen zijn van de Jysk (afgelopen zomer) en de tafel is van de Intratuin (hebben we al 6 jaar!). Haha, ja onze kat is met de komst van de plantjes ook steeds gelukkiger in de tuin. Zo’n kale vlakte vond hij maar niets!

  2. Wat een mooie foto’s van jullie fijne tuin! Kan me voorstellen dat je er van kan genieten :-)
    Wij zijn er ook nog mee bezig.