Tuin-update #voorjaar 2019

Ieder jaar lijkt het wel alsof de natuur ineens is ontploft! Het begint met de prachtige bloesems in maart, terwijl alle andere bomen dan nog relatief kaal zijn. En dan na een paar mooie warme dagen staan zo goed als alle bomen ineens in het blad! Het is gelijk volop voorjaar! Ook in de tuin merkte ik dat alles lekker is gaan groeien en bloeien! Dus ik vond het hoogtijd voor een update van onze tuin! Persoonlijk vind ik het altijd leuk en interessant om de ontwikkeling te zien van de natuur. Elk seizoen ziet de tuin er weer anders uit en naar mate de jaren voorbij gaan worden de plantjes groter en krijgt je tuin steeds meer vorm, dat vind ik mooi om te zien!

In augustus 2018 schreef ik over de metamorfose van onze tuin waarin ook goed te zien was dat de hete zomer genadeloos heeft toegeslagen en dat sommige planten helaas dood zijn gegaan. Daarom verheugde ik me enorm op dit voorjaar om zo weer nieuw plantjes in te slaan! Ik ben zowel naar de Tuinland als naar de Intratuin geweest en ben super goed geslaagd. Ik heb gebruik gemaakt van een extra koopavond waarin 20% op alles werd gegeven dus dat scheelde enorm, want plantjes zijn niet goedkoop en ik had er nog best wel wat van nodig!

Maar voordat ik de plantjes kon inslaan heeft mijn man de border verhoogd met muurelementen en hadden we 13 zakken potgrond van 40 liter nodig. Gelukkig hebben we ook hier gebruik gemaakt van een actie, namelijk de potgronddagen bij de Intratuin. We konden zo alle zakken ophalen bij een drive-in op de parkeerplaats van de Intratuin. Ideaal, het scheelde een hoop gesleep en natuurlijk scheelde het ook in de kosten.

Bij sommige foto’s heb ik de situatie voor en de situatie na geplaatst:

Situatie voor:

Situatie na:

Helemaal links zie je de Schildersverdriet (Saxifraga x urbium). Nog steeds zijn deze plantjes niet helemaal lekker uit de verf gekomen, maar ik heb er vertrouwen in dat het goed gaat komen. Het schildersverdriet heeft in mei/juni mooie roze bloemetjes op lange stelen. Het zou mij benieuwen of die dit jaar gaan bloeien of niet. Naast het schildersverdriet heb ik een paar Kleine maagdenpalmpjes (Vinca minor Gertrude Jekyll) geplant. Deze plantjes zijn wintergroen en winterhard en bodembedekkend en kunnen goed tegen schaduwrijkeplekken. De maagdenpalm bloeit van maart tot en met juni met blauwe of witte bloemetjes. Ik heb ze pas in maart geplant dus ik verwacht dit jaar nog geen bloemetjes. Naast de Kleine maagdenpalm staat mijn trots de Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’ (Kaukasische vergeet-me-niet)! Deze plant is vooral in de herfst schitterend omdat het zilvergrijze blad dan zo mooi tot zijn recht komt! In maart tot en met mei bloeit deze plant met lieve kleine blauwe bloemetjes aan lange stengels. Nou hebben deze bloemetjes al prachtig gebloeid en na de warme dagen van laatst is het mooie er al af. Maar het zag er prachtig uit, fijn om te zien dat deze plant de hitte goed heeft doorstaan.

Situatie voor:

Situatie na:

De Lavendel… tja dat was wel de grootste teleurstelling denk ik. Deze plant zou naar mijn idee toch wel goed tegen hitte bestand moeten zijn aangezien ze ook in gigantische velden bloeien in Frankrijk. Maar de Lavendel had het zwaar. Ik heb besloten deze zielig takjes te verwijderen en op meerdere plekken in de border de Lavendel (Lavandula angustifolia) te laten terug komen. Poging 2 dan maar! Ik ben dol op deze plant ze hebben een schitterende kleur, geur en bloeien zo mooi. Daarnaast zijn ze winterhard en hebben een grote aantrekkingskracht op vlinders en bijen en het houdt de katten uit de tuin want die houden niet van deze sterk ruikende plant. Rechts naast de Lavendel staat het Zwenkgras (festuca glauca intense blue). Dit is een erg populair soort gras wat je in veel tuinen terug ziet. Het is een schattig mooi gekleurd soort gras wat zich ook makkelijk laat combineren en eigenlijk weinig eisen stelt aan de grond of plek. Deze grassen heb ik ook op meerdere plekken in de border laten terug komen voor een leuk speels effect. 

Naast het Zwenkgras staat zoals je hier linksonder op de foto kan zien het Vetkruidplantje (Sedum sieboldii) ook deze plant heeft mooi grijs blad en krijgt in augustus tot en met oktober mooie roze bloemen. Ook gaat het blad prachtig kleuren in de herfst. Ik ben heel benieuwd!

De wat wilde plantjes die je er om heen ziet zijn de Hoornbloempjes (Cerastium tomentosum) dit is een winterharde en wintergroene bodembedekker die in mei en juni mooie witte bloemetjes krijgt. 

Van de Olijfboom is het mooie er helaas wel af. Toen de border werd gemaakt moest hij even uit de grond worden gehaald. Vervolgens is de olijf terug geplaatst maar kregen we de warme dagen waarin hij waarschijnlijk te weinig water heeft gehad met als gevolg dat deze zijn blaadjes aan het verliezen is en iets te “krokant” is. Hopelijk hervat de olijf zich weer maar zo niet dan zal deze zeker weer vervangen worden want het is ook wel een favoriet van mij in deze border!

De Ezelsoor (Stachysbyzantia silver carpet) doet het heel goed in de tuin en heb ik daarom ook op meerdere plekken laten terug komen. Hij staat op een zonnige plek in wat droge grond en daar heeft hij het blijkbaar naar zijn zin! Ik ben dol op dit plantje omdat het een hoog aaibaar gehalte heeft met die viltige grijsgroene blaadjes! Een prachtig plantje waar je het hele jaar door plezier aan hebt! Daarnaast staat de schitterende Kerrieplant (Helichrysum Ruby Cluster) waar ik bij toeval tegen aanliep. Dit plantje kende ik nog niet maar vond hem gelijk prachtig met die mooie besjes eraan in combinatie met het grijsgroene blad! De plant bloeit van april tot en met augustus dus daar heb je lang plezier van! Het plantje is niet winterhard en ook niet wintergroen. Ik ben benieuwd of die volgend jaar dan weer opkomt. Maar tot die tijd lekker van genieten dus!

Naast de kerrieplant heb ik weer zwenkgrassen staan, met daarachter de witte Anjer (Dianthus Cosmos). Ik ben dol op anjers zowel in de tuin als in de vaas op tafel. Ze hebben een zonnige plek nodig en bloeien van mei tot en met september dus ook van dit plantje heb je veel plezier! Knip de uitgebloeide bloemetjes weg en er komen steeds weer nieuwe knoppen aan!

Achter de Anjer staan een zestal kleine groene plantjes, dit zijn Zonnehoeden. Ze worden zo’n 50-80 cm hoog en bloeien van juni tot en met september! Ze zijn niet wintergroen maar wel winterhard dus met een beetje geluk komen deze bloemen ieder jaar weer op. Ik heb gekozen voor de welbekende roze Zonnehoed en voor de Zonnehoed (Echinacea purpurea Pow Wow White). Ik ben ook heel benieuwd naar deze zomerbloeiers.

Situatie voor:

Situatie na:

De Herfstanemoon (Anemone tomentosa Robustissima) heeft de winter goed doorstaan en is weer redelijk aan het bloeien. Ook deze heeft het wat zwaar gehad met de warmte afgelopen dagen, er zat wat krokant blad in, dat heb ik verwijderd maar ik heb er alle vertrouwen in dat ook deze weer gaat bloeien in september! Het is echt een pareltje. 

Situatie voor:

Situatie na:

De Salie (Salvia officinalis) heeft lang groen blad gehouden in de afgelopen winter maar deze had ik tot 10 cm boven de grond teruggesnoeid en op het hout is weer nieuw blad gekomen. Naast de Salie heb ik wat Aardbeienplantjes gepoot. Dit is het laatste plantje van deze border.

Naast de border wilde ik een verhoogde moestuin maken maar tot op heden is dit nog niet echt van de grond gekomen alleen de Pluksla en de Wortels heb ik overgepoot van kleine potjes naar iets grotere potjes. Ze horen nog overgepoot te worden in de volle grond maar daar ligt op dit moment nog een grasstrook die verwijderd moet worden en waar een border voor in de plaats moet komen. Maar dat project staat wat later dit jaar op de planning. Eerst moet er een babykamertje klaar gemaakt worden. Wel geniet ik al van de verse Munt waar ik bijna dagelijks lekker een kopje thee van drink.

Situatie voor:

Situatie na:

Zoals ik al eerder benoemde doen de Ezelsoren het bijzonder goed in onze tuin! Ze lijken wel ontploft! Ze hebben de border aan de kant van de schuur mooi opgevuld! Daarachter staan nog 3 plantjes, dit zijn de Kogeldistels (Echinops ritro Veitch’s Blue). Vorig jaar zijn deze niet echt gegroeid en ook niet tot bloei gekomen. Dit jaar heb ik er meer vertrouwen in. Hij zou zo’n 80 á 100 cm hoog moeten worden en van juli tot en met september blauw/paarse bloemen moeten hebben. Naast de regenpijp staat nog een sneu takje maar met blaadjes. Dit is een klimplant met witte bloemen maar ik ben zelf even vergeten welke het is hihi.. Misschien als deze tot bloei gaat komen dat ik dan weer kan opzoeken wat dit ook alweer was. 

Situatie voor:

Situatie na:

En tenslotte de lieve kleine Lampenpoetsergrassen (Pennisetum alopecuroides Little Bunny). Deze grassen zijn niet uitbundig tot bloei gekomen vorig jaar maar voor dit jaar heb ik ook weer hoop. In maart heb ik ze drastisch teruggesnoeid (tot 10 cm boven de grond) en ik zie dat er nu weer groene sprietjes te voorschijn komen! Dat is hoopvol!! De hoogte is maximaal 30 á 40 cm en ze bloeien in september/oktober. 

Dat was het voor nu! Een lange blog! Tof als je de moeite hebt genomen om dit helemaal tot het einde te lezen en te bekijken! Ik hoop dat ik in de zomer ook een update kan geven van de bloemen. Al zal dit waarschijnlijk wel een kortere variant zijn ;-). Ik kijk uit naar deze zomer en hoop veel te kunnen genieten van de natuur en ik hoop dat de bijen en vlinders dat ook zullen doen in onze tuin!

2 reacties