Voorjaars-achtertuin 2016

Het is voorjaar en dat betekent dat ik weer de tuin ben ingedoken om het nodige onderhoud aan mijn plantjes en struikjes uit te voeren. Dit is het eerste voorjaar in deze tuin (we zijn hier vorig jaar zomer komen wonen) dus het was voor mij een verassing wat er allemaal zou opkomen. Ik had in het najaar al wel heel veel struiken en planten verpoot en weggebracht naar de stort dus ik kwam al het één en ander tegen en herkende sommige planten al wel maar lang niet alles. Hieronder zie je een foto-impressie van onze tuin. – Helaas ontbreken er wat foto’s bij dit artikel -.

Viooltjes | Ze zijn zo vrolijk en kleurrijk en koop ze meestal in de lente om de nog wat kale tuin op te fleuren.

Lavendel | Nou ja, wat er nog van over is ;-). Ik heb de lavendel drastisch gesnoeid want de takken van deze struik hingen helemaal over het paadje heen. Dat was erg onhandig als je met grote boodschappentassen er langs moet of de fiets wil pakken. Hopelijk bloeien ze weer mooi uitbundig in de zomer, ik vind de geur namelijk heerlijk van lavendel!

Buxes | De buxes is de enige struik die zowel in de zomer als in de winter kleur aan de tuin geeft. Het is een makkelijk plant die af en toe alleen wat snoeiwerk vraagt en verder bijna geen onderhoud nodig heeft.

Rhododendron | Deze struik is ook groenblijvend in de winter! En geeft in het voorjaar prachtige bloemen. We wonen hier nog maar kort dus ik was erg benieuwd welke kleur bloemen deze rhododendron zou geven. Zoals je op onderstaande foto kan zien is het prachtig rood!

Winterharde fuchsia | Ook hier is nog maar weinig van over, maar de winterharde fuchsia kan zoals de naam al zegt in de winter wel buiten blijven maar is niet groenblijvend. Ik heb daarom de plant flink teruggesnoeid. Het ziet er nog een beetje treurig uit zo maar hopelijk gaat deze net als de lavendel weer mooi bloeien :). De bloei vind normaliter plaats van juli tot en met september. De bloemen hangen aan behaarde steeltjes van enkele centimeters lengte. De bloemtakken hangen sierlijk over.

Hyacint | In het voorjaar kwamen ook her en der in de tuin allerlei voorjaarsbloeiers de grond uit. Hyacinten en krokussen vulden de tuin, het was een leuk gezicht, maar als ze uitgebloeid zijn dan staan er een paar zielige blaadjes boven de grond wat ik dan weer te rommelig vind ogen in de tuin. De schoffel moet er dan wat mij betreft wel even door.

Floks (ook wel Vlambloem genoemd) | Nu is het een groen klein plantje, maar in de zomer zijn het vrij lange stengels met prachtige bloemen eraan! Om precies te zijn is dit een Floks die uit het oostelijk van de VS komt waar ze soms in enorme velden wuiven in de wind. De bloemen bloeien van juli tot en met augustus in grote pluimen en verspreiden een heerlijke geur, met name ’s avonds na een warme vochtige dag. Lovely!

Kruipende Jeneverbes |  Deze groenblijvende en kruipende conifeer groeit heel dicht en blijft mooi groen, ook in de winter. Kan makkelijk tegen schaduw en is een fijne bodembedekker. Toch denk ik dat ik deze plant ga terugsnoeien en elders in de tuin ga planten omdat hij nu een beetje pontificaal in de tuin staat. Ik wil op die plek eigenlijk een gazonnetje aanleggen.

Forsythia (ook wel Chinees Klokje genoemd) | In de zomermaanden lijkt dit een wat saai boompje of een struik maar in het voorjaar is deze prachtig gevuld met knalgele bloemetjes! Nu zijn ze op het mooist vind ik! Over een week of twee drie dan vallen alle bloemetjes alweer van de takken af en komen er groene blaadjes voor terug wat vervolgens zich uitmond. Dan is het weer een jaar wachten op de mooie bloemetjes.

  1. Notenboom & left-over krokussen | De twee kleine boomstammetjes die je ziet zijn de resten van een notenboom. Volgens mij een walnotenboom. Aan de ene kant wel jammer dat ik deze uiteindelijk uit de tuin zal verwijderen maar ik heb er geen geschikte plek voor. De plek waar deze nu staat is niet geschikt, ik wil er graag een gazonnetje hebben. De grassprietjes die je ziet zijn nog left-overs van de krokussen die hebben gebloeid. Deze zal ik ook met de schoffel weer verwijderen want in de bloei zijn ze mooi maar nu stelt het niet meer zo veel voor.
  2. Campanula (ook wel klokjesbloem genoemd) | Is een mooie laaggroeiende bloem/plantje die ongeveer 15 cm hoog wordt en vanaf eind mei tot eind september mooie paarsblauwe bloemetjes heeft. De plant is in de winter groenblijvend wat weer een mooie bijkomstigheid is.
  3. Sedum (ook wel hemelsleutel genoemd) | De twee klein vetplantjes die je ziet zijn hemelsleutels en komen oorspronkelijk uit Oost-Azië. Nu lijken het nog saaie vetplantjes maar van begin augustus tot en met eind september krijgen deze vetplantjes mooi hoge bloemstengels met prachtige roze bloemetjes. Ze trekken veel vlinders aan in de tuin!
  4. Hibiscus (ook wel altheastruik genoemd) | Deze struik komt van nature voor in (sub)tropische gebieden, maar kan zoals je ziet ook heel goed in Nederland leven. Nu zijn het nog kale takken maar er komt groen blad aan en laat van juli tot en met september zijn exotische bloemen zien, die kunnen enkele of dubbele bloemblaadjes hebben en variëren van violetblauw tot rood, geel, lila en spierwit. Onze hibiscus is roze.

  1. Aalbes | De aalbes begint alweer mooi te bloeien. In de winter verliest de struik zijn blad maar nu in april komen de blaadjes er al weer aan. Binnenkort komen er geelgroene bloemen aan en in juni en juli komen er vervolgens felrode bessen aan. De struik kan wel zo’n 3 á 4 kilo bessen opbrengen. Je kunt  van de bessen sap en jam maken of in yoghurt doen om als toetje te eten. Het blijkt dat ik vroeger van mijn oma ook aalbessenjam te eten kreeg maar daar kan ik me niets van herinneren.
  2. Vlinderstruik | De vlinderstruik is een veel geziene struik in tuinen. Een mooie struik die erg groot kan worden en prachtige bloemen geeft van juli tot en met september. De plant is nu wel te groot. Ik zal hem deze maand terugsnoeien tot ongeveer een halve meter boven de grond zodat er weer nieuwe takken worden gevormd waar de bloemen aan kunnen gaan groeien. De plant groeit over het algemeen vrij snel!

Dit was dan mijn achtertuin! Om deze blog niet nog langer te maken ;-) volgt binnenkort een blogje over mijn voortuin. Voor nu ben je wel even overstelpt met foto’s en info.

Ik kan niet wachten tot het zomer wordt en alles mooi tot bloei komt!

Houd jij van tuinen /tuinieren?

5 reacties