Voorjaarstuin 2014 #2

Na de update van de moestuin is het ook hoogtijd voor een update van de voor- en achtertuin! Er zijn weer heel wat ontwikkelingen geweest dus kijk gauw mee!

Achtertuin:

In de achtertuin staat nu behoorlijk wat. Het vogelhuisje wat er hangt hebben we gekregen van vrienden. De heideplantjes heb ik gekocht bij Groenrijk en heb ik nu in deze bloemenbak aan de schutting gehangen. Zodra de plantjes zijn uitgebloeid pot ik ze alsnog in de grond. Ook het moestuintje heeft zoals je in dit artikel kon lezen even een ander plekje gekregen. Het uiltje vind ik echt super leuk, deze komt van de Action :).

Het emmertje met de tekst All things grow with Love heb ik gekregen van mijn collega’s! De viooltjes die je ziet heb ik ook gekocht bij Groenrijk.

Mijn man in spe ;-) heeft het grasveldje geverticuteerd, dat houdt in dat hij al het mos met een speciale hark tussen het gras uit heeft geharkt zodat alleen het gras overblijft. Vervolgens hebben we nieuw graszaad gestrooid en de tuin wat kalkkorrels gegevens. Nu hoeft er alleen nog maar een beetje compost over heen en dan blijft het gras hopelijk de hele zomer goed.  Het zitgedeelte hebben we trouwens ook veranderd. Eerst stond de buitentafel en stoelen voor het raam maar deze hebben we verplaatst naar achter het schuurtje omdat hier de hele dag de zon staat en je dan een mooier uitzicht hebt vanaf de eettafel de tuin in!

De primula’s die in februari nog prachtig in bloei stonden, zijn nu redelijk verlept. Ik heb ze ook verpoot want ze moesten plaats maken voor mijn nog te creëren moestuintje. Als de plantjes namelijk uit de kas zijn gegroeid wil ik ze overzetten in tuin. Verder heb ik een vlinderstruikje gekocht. Ik ben dol op deze struiken want ze ruiken lekker, krijgen prachtige paars kleurige bloemetjes en je hebt veel vlinders, bijen en hommels in de tuin. Ik kan niet wachten totdat deze struik helemaal mooi tot bloei is gekomen. Datzelfde geldt ook voor de bloemen die ik gezaaid heb. In deze shoplog kan je al mijn aankopen zien, maar in de achtertuin heb ik 5 soorten bloemen gezaaid: viooltjes, margrieten, lupinen, welriekende lathyrus of pronkerwt en cosmea.

En dit is dan het gezellige plekje waar we regelmatig samen eten of waar ik lekker een boek lees of aan het bloggen ben! Ik zit heel erg graag in de tuin! De Acer of Japanse Esdoorn staat ook weer mooi in bloei met zijn donkerrode blaadjes. De hortensia’s, rododendron en de lavendelstruikjes groeien ook behoorlijk hard. De heide plantjes heb ik er sinds kort naast gezet. En op de laatste foto zie je een bolcrysant die ik vorig jaar heb gekocht. Deze heb ik gewoon laten staan en nu lijkt het al aardig weer op een bolcrysant. In augustus/september zal deze weer knopjes krijgen en gaan bloeien.

Voortuin:

Even een overzichtsfoto van de voortuin.

De kleine tijm (Thymus serpyllum) of wilde tijm is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De plant heeft kruipende stengelsHet blad is glanzend, heeft een donkergroene kleur en is soms behaard. De plant bloeit van mei tot augustus rosekleurig. De bloemen staan in kransen, zijn roze of purper en hebben een doorsnede van 3-5 mm. 

De Gele Aardbei (Waldsteinia ternata), bloeit met heldergele, boterbloemachtige bloemetjes in de periode april-mei. De hoogte van Waldsteinia ternata bedraagt ongeveer 5 tot 10 cm. Waldsteinia ternata staat het liefst in de zon of halfschaduw. De Nederlandse naam gele aardbei is eigenlijk een beetje misleidend. Na de bloei met de gele bloemetjes wordt door Waldsteinia ternata geen vruchten gevormd.

Kruipend zenegroen (Ajuga reptans) is een groenblijvende vaste plant, die behoort tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). De plant wordt veel als bodembedekker toegepast. De plant wordt 5-40 cm hoog  heeft lange bebladerde uitlopers die op de knopen kunnen wortelen. Kruipend zenegroen bloeit van april tot juni met circa 1,3 cm grote, paarsblauwe bloemen.

De schoenlappersplant krijgt eindelijk bloemen! Die van mij hebben in de tijd dat ik hier woon namelijk nog nooit bloemen gehad! Het was even zoeken maar ik zag er eentje zitten! De schoenlappersplant heb ik trouwens ook verplaatst. Eerst stond deze tegen het voetpad naar de voordeur een beetje in de weg dus heb ik ze nu verplaatst naar de scheiding van de voortuin van de buren en die van ons. Zo oogt het voetpad naar de deur wat breder.

Kan jij ook zo genieten van planten en bloemen?

4 reacties

  1. Leuk hè, om zo je tuin weer in bloei te zien staan. Verticuteren hebben wij vorig jaar gedaan: Nooit meer! 8 zakken vol mos hebben we en we hebben nu nog steeds mos in ons gras. Wel heb ik gisteren gazonmest over mijn grasveld gedaan. Het scheelt ook dat we een huurhuis hebben, anders had ik kunstgras laten leggen (wel van dat hele mooie dure kunstgras). Onze violen staan er ook prachtig bij. Nu maar hopen op veel lentedagen in de tuin!
    Cindy heeft onlangs geplaatst…Outfit of the day: Pastel met Pasen